Lokale kandidater deler vaccineskepsis på sociale medier

Kandidater fra flere forskellige partier deler deres vaccineskepsis på nettet. TV2 ØST har efterprøvet deres påstande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I døren til et orange hus i Ringsted står Claus Bedemann fra Nye Borgerlige.

Han holder god afstand fra andre, fordi han er blevet smittet med corona.

- Det måtte godt lige have ventet tre uger, siger han om sygdommen, der har sat en stopper for at mødes med vælgerne op mod kommunalvalget.

Claus Bedemann er en af de lokale kandidater til det kommende valg, der har delt vaccineskeptisk indhold på de sociale medier.

Han har blandt andet delt et opslag, hvor der står, at man er med i et medicinsk forsøg, hvis man får vaccinen.

- Det er en personlig holdning, siger han.

- Jeg har ikke tiltro til den vaccine, for den er blevet godkendt utroligt hurtigt, siger Claus Bedemann.

Artiklen fortsætter under billedet.

Claus Bedemann, der er selvstændig erhvervsdrivende, stiller op til kommunalvalget i Ringsted Kommune for Nye Borgerlige.
Claus Bedemann, der er selvstændig erhvervsdrivende, stiller op til kommunalvalget i Ringsted Kommune for Nye Borgerlige. Foto: Thea Berg - TV2 ØST

Kommunalvalgskandidaten er netop derfor ikke selv blevet vaccineret mod corona.

- Jeg tror ikke på den, og jeg tror, mit eget immunforsvar er stærkt nok, og det er bevist nu, siger politikeren, der fortæller, at han ikke har været hårdt ramt af coronavirussen.

Hvor grundigt er vaccinerne testet?

TV2 ØST har præsenteret Camilla Foged, der er professor ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet, for Claus Bedemanns holdninger til vaccinen. Og hun understreger, at der ikke er grund til at være nervøs for, at coronavaccinen ikke er testet godt nok.

quote Den her vaccine er testet lige så grundigt, som alle andre lægemidler er testet

Camilla Foged, professor, Institut for Farmaci, Københavns Universitet.

- Den her vaccine er testet lige så grundigt, som alle andre lægemidler er testet. Den har gennemgået de samme kliniske studier, som alle andre lægemidler er gennemgået, siger hun.

- Forskellen er bare, at de kliniske studier er blevet lavet nogenlunde samtidig. I stedet for at tage en fase efter den anden, så har man taget alle faserne samtidig, siger Camilla Foged.

Vaccineskepsis ikke er en del af Nye Borgerliges politik, det har næstformand Peter Seier Christensen tidligere sagt til TV 2 Lorry.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fra Claus Bedemanns offentlige Facebook-profil. Grafik: Lonnie Haugaard.
Fra Claus Bedemanns offentlige Facebook-profil. Grafik: Lonnie Haugaard. Foto: Screenshot fra Facebook.

Er vaccinen vegansk?

Jonas Dalmose, der er kandidat for Veganerpartiet i Odsherred Kommune og ved regionsrådsvalget, har også delt vaccineskeptisk indhold. Heller ikke han er vaccineret.

- Vacciner er jo gode for nogle, og muligvis er det bedre at undgå det for andre. Og jeg tror, jeg falder i kategorien, der skal undgå det, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jonas Dalmose, der er IT-Supporter og lærer, stiller op til kommunalvalget i Odsherred Kommune og regionsrådsvalget i Region Sjælland.
Jonas Dalmose, der er IT-Supporter og lærer, stiller op til kommunalvalget i Odsherred Kommune og regionsrådsvalget i Region Sjælland. Foto: Thea Berg - TV2 ØST

Jonas Dalmose mener nemlig, at han kan sikre sig mod coronavirus på en anden måde, nemlig ved at spise plantebaseret.

- Man har 73 procent større chance for at få et meget mildt coronaforløb, hvis man lever plantebaseret, og det tror jeg svarer nogenlunde til til det samme, som hvis man er vaccineret, siger han. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Fra Jonas Dalmoses offentlige Facebook-profil. Grafik: Lonnie Haugaard.
Fra Jonas Dalmoses offentlige Facebook-profil. Grafik: Lonnie Haugaard. Foto: Screenshot fra Facebook.

I 2020 skrev Jonas Dalmose et opslag på Facebook, hvor han skrev, at vaccinerne mod corona muligvis ikke er veganske.

- Og alene derfor bør de undgås, skrev han. Men nu understreger Jonas Dalmose, at han ikke er imod vaccinerne.

TV2 ØST har talt med Lars Corvinius Olesen, der er pressechef for Veganerpartiet. Og han fortæller, at det da heller ikke er Veganerpartiets officielle holdning, at man skal afholde sig fra at tage vaccinen.

Læs også
Køn, alder, uddannelse, job eller bopæl - særligt én ting kendetegner vaccinemodstanderne
Læs også
Køn, alder, uddannelse, job eller bopæl - særligt én ting kendetegner vaccinemodstanderne

- Vi vil ikke så tvivl om, at man skal tage en vaccine, nu når der er en pandemi, det har vi ikke lyst til at gøre, siger han. 

Men partiet mener, at man vil kunne undgå lignende pandemier i fremtiden, hvis man stopper med at have store dyrehold.

- Hvis vi ikke udnytter dyr, og hvis vi ikke stuver den sammen i store stalde, og hvis vi ikke rydder deres naturlige habitater, så behøver vi slet ikke at have en snak om, hvorvidt folk skal have vacciner eller ej, for der ikke vil opstå samme mængder af pandemier, siger han.

- Næsten alle andre pandemier har været forskyldt af zoonoser, altså noget, der er blevet overført fra dyr til mennesker, fordi vi har haft et ubæredygtigt forhold til dem, siger Lars Corvinius Olesen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Camilla Foged er professor ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet og er leder af forskergruppen for Vaccine Design and Delivery.
Camilla Foged er professor ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet og er leder af forskergruppen for Vaccine Design and Delivery. Foto: TV2 ØST

Camilla Foged fra Institut for Farmaci fortæller, at der ikke findes evidens for, at man kan beskytte sig selv mod corona ved at spise plantebaseret.

- Nej, der er ikke nogen studier, der viser, at der er en sammenhæng mellem plantebaseret kost og reduceret risiko for smitte, siger hun.

Og til spørgsmålet om, hvorvidt vaccinerne indeholder animalsk materiale, siger hun:

- De indeholder ikke noget animalsk materiale, men der har været brugt animalske produkter til at lave dem.

Blod fra det krabbelignende dyr dolkhalen bliver brugt til at kvalitetssikre vaccinerne, men det indgår ikke i selve vaccinen.

- Alle de delkomponenter, der er i vaccinen, er syntetiske, understreger Camilla Foged.

TV2 ØST tjekker valget

Påstandene og løfterne ryger gennem luften under kommunal- og regionsrådsvalget. Derfor faktatjekker TV2 ØST sagerne og går kandidaterne i sømmene. Hvis du selv undrer dig over noget i forbindelse med valget eller mener, at vi skal undersøge en sag nærmere, så kan du sende dit tip direkte til os.

Kandidat tror, myndighederne tager fejl

Lisa Sofia Larsson er kandidat for Frihedslisten i Odsherred Kommune, og hun har blandt andet delt indhold, der sætter spørgsmålstegn ved, om der overhovedet er en pandemi.

- Det gør jeg, fordi jeg kan se, at der sker nogle ting i verden, der ikke hænger sammen, siger Lisa Sofia Larsson, der ønsker, at hendes Facebook-opslag fremmer den offentlige samtale.

- Det er vigtigt at dele. Vi skal leve i et demokratisk samfund, og så må vi debattere det åbent, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Fra Lisa Sofia Larssons offentlige Facebook-profil. Grafik: Lonnie Haugaard.
Fra Lisa Sofia Larssons offentlige Facebook-profil. Grafik: Lonnie Haugaard. Foto: Screenshot fra Facebook.

På et pressemøde mandag aften opfordrede Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på det kraftigste de danskere, der endnu ikke har fået vaccinen, til at tage imod den. Men Lisa Sofia Larsson tror ikke, at de danske myndigheder håndterer coronakrisen rigtigt.

- Jeg tror, de tager fejl. Det er noget, jeg føler i mit hjerte, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lisa Sofia Larsson, der er kunstner og eurytmist, stiller op til kommunalvalget til Odsherred Kommune for Frihedslisten.
Lisa Sofia Larsson, der er kunstner og eurytmist, stiller op til kommunalvalget til Odsherred Kommune for Frihedslisten. Foto: Thea Berg - TV2 ØST

Lisa Sofia Larsson er heller ikke selv vaccineret. Det skyldes blandt andet, at hun er bange for, at man kan få langtidsbivirkninger af vaccinerne. Men Camilla Foged fra Københavns Universitet siger, at der ikke er identificeret bekymrende langtidsbivirkninger i de vacciner, danskerne bliver tilbudt.

- De vacciner, vi bruger i Danmark, er rigtig, rigtig sikre vacciner, og det er ekstremt effektive vacciner, siger hun og forklarer, at man kan blive sløj af vaccinerne lige, når man har fået dem.

Læs også
Sådan tackler din kommune smitterisiko til valget
Læs også
Sådan tackler din kommune smitterisiko til valget

- De her vacciner giver nogle bivirkninger, lige efter man har fået et stik, og det er sådan set ret naturligt, fordi immunsystemet reagerer på vaccinen. Men der er ikke identificeret nogle langtidsbivirkninger, der er bekymrende, og nu er det snart halvandet år siden, de første fik vaccinerne, lyder det fra Camilla Foged.


Nyhedsoverblik