Odsherred skraber bunden på erhvervsvenlighed på trods af borgmesterløfte

Thomas Adelskov lovede bedre vilkår for erhvervslivet i 2017. I dag må håndværkere i visse tilfælde vente mere end et halvt år på byggetilladelser i Odsherred Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det er helt klart ét af de steder, hvor vi skal forberede os.

Ordene kom fra Thomas Adelskov (S) i efteråret 2017 til TV2 ØSTs valgdebat. Borgmesteren skulle i løbet af valgkampen forsøge at overbevise vælgerne om at give ham endnu fire år i spidsen for landets største sommerhuskommune, Odsherred.

Stedet, hvor Thomas Adelskov mente, at kommunen skulle forbedres, var på erhvervsvenlighed.

I 2013 lå Odsherred Kommune som nummer 66 på Dansk Industris liste (DI) over mest erhvervsvenlige kommuner ud af landets 96.

Janus Rasmussen har tilbudt Odsherred Kommune at betale for eksterne konsulenter. Ifølge tømrermesteren afviser kommunen at ville benytte sig af den mulighed for at komme de lange sagsbehandlingstider til livs.
Janus Rasmussen har tilbudt Odsherred Kommune at betale for eksterne konsulenter. Ifølge tømrermesteren afviser kommunen at ville benytte sig af den mulighed for at komme de lange sagsbehandlingstider til livs. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

I den efterfølgende valgperiode, med Thomas Adelskov stod i spidsen, røg Odsherred kommune længere og længere ned på listen. I 2017 skrabede kommunen bunden som landets værste kommune målt på erhvervsvenlighed.

- Jeg må sige, at med de målinger har vi et forbedringspotentiale, lød det under valgdebatten for fire år siden fra Thomas Adelskov.

Efter valget den 21. november 2017 kunne socialdemokraten for tredje valgperiode i streg, sætte nøglen i døren til borgmesterkontoret på Nyvej 22.

Foran ham lå et stort arbejde for at forbedre opfattelsen af kommunen hos kommunens håndværkere, som i Dansk Industris undersøgelser i flere år havde dumpet Odsherred på erhvervsvenlighed.

Dumper fortsat

Hvordan er det så gået med at gøre Odsherred Kommune til en mere erhvervsvenlig kommune i de fire år, Thomas Adelskov endnu engang har siddet ved magten?

Kigger man på den årlige undersøgelse fra Dansk Industri, har håndværkerne endnu engang dumpet kommunen i forhold til den overordnede erhvervsvenlighed.

Godt nok ligger sommerhuskommunen ikke helt i bunden i dag. I 2021 ligger Odsherred nummer 88, hvilket er en tilbagegang med fem pladser sammenlignet med 2020.

I ligger stadig og roder i bunden af tilfredshedsbarometeret. Hvad er der gået galt?

- Det ærgrer mig også, lyder det i dag fra Thomas Adelskov i TV2 ØSTs programserie Det lovede de.

- Det er jo ikke mig, der svarer på undersøgelsen.

quote Vi kan ikke styre vores kalender, og jeg har været i den situation, hvor jeg har måttet lave meget om i vores planer

Janus Rasmussen, tømrermester, Lasse og Janus Byg, Nykøbing Sjælland

TV2 ØST har op til det kommende kommunalvalg været i kontakt med en række håndværkere.

Èn af dem er tømrermester Janus Rasmussen, der ligesom sine håndværkerkollegaer fremhæver den lange behandlingstid, som de oplever på byggesagerne.

- De skal helst komme som perler på en snor, for at vi kan holde vores drift kørende, siger Janus Rasmussen fra Lasse og Janus Byg i Nykøbing Sjælland.

Det gør de dog langt fra.

Ifølge borgmesteren er der lige nu over seks måneders ventetid på nogle byggesager. Her i sendeområdet ligger Odsherred Kommune i bund, når det kommer til behandlingstid. I gennemsnit skulle man vente 69 dage i 2019 og 2020 på sin byggetilladelse i Odsherred Kommune.

Lige efter følger Kalundborg Kommune med en tid på 66 dage i snit, mens Faxe Kommune her i sendeområdet er den kommune, der har den laveste behandlingstid på bare 18 dage.

- Hvis man ejer en ejendom og ansøger om at udvide med en carport eller en udestue, så er vi ret højt oppe, lyder det fra Thomas Adelskov.

Læs også
Det kan afgøre valget i Odsherred Kommune
Læs også
Det kan afgøre valget i Odsherred Kommune

I Odsherred Kommune har virksomheder været nødt til at afskedige medarbejdere på grund af behandlingstiden, selvom ordrebøgerne har været fyldte.

Så galt er det ikke gået i Janus Rasmussens virksomhed, men det skaber alligevel frustration.

- Vi kan ikke styre vores kalender, og jeg har været i den situation, hvor jeg har måttet lave meget om i vores planer, fordi jeg havde lagt forskellige opgaver ind til forskellige tidspunkter og så ikke fået godkendelsen.

- Så har jeg måttet skuffe kunden med, at de ikke får det aftalte færdigt til sommerferien eller efterårsferien, og det er irriterende at skulle skuffe en kunde. Det er vigtigt, at man kan stole på, at når man sender noget ind, så kommer det også tilbage inden for en overskuelig tid.

Er i dialog med erhvervslivet

På borgmesterkontoret ærgrer det Thomas Adelskov, at kommunen de seneste fire år ikke er gået mere frem på listen.

Kommunen har nemlig igangsat flere tiltag, der skal styrke samarbejdet med erhvervslivet, blandt andet et fast-track system, hvor særlige byggetilladelser kan behandles inden for fire uger.

Så er der blevet nedsat et erhvervskoordinationsudvalg, hvor der sidder seks byrådsmedlemmer og seks lokale erhvervsrepræsentanter fra forskellige erhvervsområder.

quote Det er problematisk, for det er jo arbejdspladser og skattekroner for kommunen

Jan Bybjerg Pedersen, formand, Dansk Industri Vestsjælland

- Jeg synes virkelig, vi forsøger at gøre meget. VI har også omlagt, og jeg synes, at vi har en god dialog med virksomhederne. Det kan være, at vi nogle gange snakker med de forkerte, det kan jeg ikke afvise, men jeg synes, at vi har rakt hånden rigtig meget ud for at prøve at tage kritikken ind i kommunen og prøve at ændre det.

- Noget af det bunder måske også i nogle gamle erfaringer med kommunen, man har været utilfreds med. Men virkeligheden er, at vi desværre får nogle dårlige målinger, og jeg synes faktisk, at vi forsøger at være i tæt dialog om, at hvordan vi rent faktisk løser tingene.

Janus Rasmussen fortæller også, at han oplever, at der bliver gjort noget for at hjælpe erhvervslivet.

- De har gjort noget. Spørgsmålet er, om de har gjort nok, spørger han.

Læs også
De løber ikke mindre stærkt i Region Sjælland - tværtimod
Læs også
De løber ikke mindre stærkt i Region Sjælland - tværtimod

Derfor har han tilbudt kommunen selv at kaste midler efter eksterne konsulenter.

- Så kan man afskedige dem igen, hvis forespørgslerne falder. De afslog det, selvom jeg godt ville betale den merpris, der måtte være ved at hyre ekstern hjælp ind. Men den vej har de ikke villet gå nedad. Det er også fair nok, hvis de så finder en anden løsning på problemet. Det kan i hvert fald ikke hjælpe at lukke øjnene for det, lyder kritikken fra Janus Rasmussen.

Hvorfor gør I ikke brug af konsulenter?

- Det har vi også gjort. Vi har haft et konsulentfirma inde, men vores problem er, at de heller ikke engang kan levere det, de har lavet kontrakt på, fordi de også mangler kvalificerede medarbejdere. Men det har været én af de ting, vi har grebet efter, siger Thomas Adelskov.

- Byrådet har ad flere omgange bevilliget ekstra penge til at kunne ansætte flere medarbejdere inden for området, og vi har fire stillinger liggende ude på området på nuværende tidspunkt.

DI ønsker mere handling og mindre snak

Dansk Industri finder det yderst problematisk, at Odsherred Kommune gang på gang på gang ligger i den dårligste ende af tabellen.

- Det er problematisk, for det er jo arbejdspladser og skattekroner for kommunen, hvor det er ret afgørende, at man bibeholder arbejdspladserne i området, siger Jan Bybjerg Pedersen, der er formand for Dansk Industri Vestsjælland.

Læs også
Vennerne forlader ilter borgmester op til valget
Læs også
Vennerne forlader ilter borgmester op til valget

Håndværkerne siger, at de er nødt til at fyre ansatte, fordi sagsbehandlingstiden er så lang, selvom de har ordrer i bogen. Hvad tænker du, når du hører det?

- Jeg bliver umådeligt ked af det. Både på virksomhedernes vegne: At de må sige nej til ordrer, fordi der er et led, der mangler at agere, når der er brug for det.

- Men det er også tab af arbejdspladser og konkurrenceevne i lokalområdet, og det, synes jeg, er sørgeligt. For på et tidspunkt, hvor der er opsving, burde vi jo sikre, at alle virksomheder har det godt og mulighed for at agere efter det udbud og efterspørgsel, der er til stede lige nu. 

Ifølge Dansk Industri Vestsjælland skal der mere handling bag de gode intentioner, før Odsherred bevæger sig væk fra bunden af listen.
Ifølge Dansk Industri Vestsjælland skal der mere handling bag de gode intentioner, før Odsherred bevæger sig væk fra bunden af listen. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Borgmesteren forstår ikke, hvorfor kommunen bliver ved med at ligge i bunden. Han fortæller, at de har ansat flere, og at der er lavet et erhvervsforum, hvor erhvervslivet og politikerne drøfter ting sammen. Er det ikke meget fint?

- Der burde komme handling på. Dialog er et godt skridt, men der skal handling bag. Udbuddet i forhold til byggesager er også steget, og når det stiger, så skal der også flere sagsbehandlere til, det siger lidt sig selv, siger Jan Bybjerg Pedersen.

Lige om lidt skal borgerne i Odsherred afgøre, om de ønsker, at Thomas Adelskov for fjerde valg i streg får nøglerne til borgmesterkontoret i hånden.

Thomas Adelskov håber, at han i den kommende valgperiode kan få rykket Odsherred længere op på venlighedsbarometeret.

- Jeg synes, at vi gør os rigtig store anstrengelser for dialog - også for at lytte og lære, så vi kan gøre det bedre. Så jeg håber virkelig, at vi er rykket op i feltet, siger han. 


Nyhedsoverblik