Her er de mest erhvervsvenlige kommuner - Sorø i top, mens Odsherred er i bund

Flere kommuner ligger i bunden i den nye rapport over lokal erhvervsvenlighed.

Der er placeringer i både den øverste og nederste halvdel i den nye undersøgelse af Lokal Erhvervsvenlighed, som Dansk Industri årligt står bag.

Sorø topper listen i sendeområdet med en samlet 23. plads ud af 93. Det er på trods af, at kommunen er faldet 16 pladser i forhold til sidste år.

quote Det er ikke for godt

Anders Søndergaard, medlemsdirektør hos Dansk Industri

I den anden ende af skalaen ligger Odsherred på en plads som nummer 88. Fem pladser dårligere end sidste år. Generelt befinder de fleste kommuner sig i den nederste halvdel, hvilket også er noget Dansk Industri har bidt mærke i.

- Det står sløjt til med erhvervsvenligheden. Region Sjælland ligger sammen med Region Hovedstaden i bunden af rapporten og faktisk også så meget i bund, at det er den største forskel, vi har set i de her analyser. Det er ikke for godt, siger Anders Søndergaard, medlemsdirektør hos Dansk Industri.

Undersøgelsens formål er at måle kommunernes erhvervsvenlighed, der ifølge Dansk Industri, er essentiel.

- Det er der, at værdierne skabes. Det er i private virksomheder. Det er der, at pengene tjenes, arbejdspladserne generes, og hvis ikke man har blik for det, så synes jeg ikke, man er opgaven voksen som kommune, siger Anders Søndergaard.

Ud af de i alt 93 kommuner ligger to af kommunerne, Sorø og Ringsted, i den bedste halvdel med en 23. og 45. plads, mens de resterende 10 kommuner ligger i den nederste halvdel. Derfor mener Anders Søndergaard, at kommunerne skal oppe sig.

- Det er et spørgsmål om at beslutte sig for, at det er det, man vil. Det gælder også fra det øverste politiske niveau i kommunen. Både hos borgmesteren og i den kommunale administration, siger Anders Søndergaard. 

Bag om undersøgelsen:

Grøn udvikling og mangel på arbejdskraft 

Der er særligt en kategori, hvor de sjællandske kommuner klarer sig bedre i forhold til de øvrige kategorier, nemlig ’Grøn Udvikling’. I denne kategori bliver der målt på kommunens placering ud fra virksomhedernes svar angående kommunens grønne og bæredygtige udbud og indkøb. Derudover indgår også kommunens initiativer i forbindelse med den bæredygtige omstilling og reduceringen af CO2.

Her indtager Sorø en placering som nummer 11, Kalundborg er nummer 14, Næstved er nummer 21, Holbæk er nummer 37 og Stevns er nummer 40. De resterende kommuner er placeret i den nederste halvdel med Slagelse som den dårligst placerede som nummer 84.

Billedet ser dog noget anderledes ud i kategorien ’Arbejdskraft’, der omhandler kommunernes evne til at tiltrække relevant arbejdskraft til virksomhederne og virksomhedernes samarbejde med jobcentrene.

Her er seks ud af de 12 kommuner placeret mellem plads 81 til 92. Den højst placeret kommune er Sorø som nummer 44. I bunden ligger Odsherred som nummer 93.

Erhvervsvenlige Sorø

Sorø kommune er altså den, der har klaret det bedst. Både i flere af kategorierne, men også samlet, og det glæder borgmesteren.

- Det er jeg selvfølgelig glad for og tilfreds med. Vi hæfter os ved, at vi er placeret som nummer 10 i parameteren erhvervsvenlighed, siger borgmester Gert Jørgensen (K).

quote Vi skal fortsætte det gode samarbejde med virksomhederne

Gert Jørgensen (K), borgmester, Sorø Kommune

Sorø Kommune er ellers faldet fra en plads som nummer syv til nummer 23. Det forklarer Gert Jørgensen med, at Dansk Industris undersøgelse er fusioneret med Dansk Byggeris undersøgelse, hvor kommunen generelt har ligget lavere placeret. Han erkender dog, er der nogle ting, de gerne vil gøre endnu bedre.

- Vi har i år prioriteret folkesundheden, så vi har aflyst flere af de årlige besøg hos virksomhederne. Vi har kun gennemført mellem 15 til 20 procent på grund af corona, så vi har ikke haft den samme konstruktive dialog, som vi plejer. Mange virksomheder har gensidigt aflyst besøgene, men flere har også været kede af det, siger Gert Jørgensen.

Derfor vil Sorø Kommune arbejde på igen at få gang i virksomhedsbesøgene, nu når corona er under bedre kontrol, og så er de åbne for gode forslag.

- Vi skal fortsætte det gode samarbejde med virksomhederne. Vi skal håbe på coronaen er forbi, så vi kan fortsætte den gode dialog. Og hvis Dansk Industri og Dansk Byggeri har noget at byde ind med og nogle gode ideer, også i forhold til at samarbejde med flere private aktører, så er vi lydhøre, siger Gert Jørgensen.

Holbæk er desuden den største samlede højdespringer, der går 17 pladser frem til en plads nummer 60 baseret på alle 10 parametre.

Samlet oversigt over kommunernes erhvervsvenlighed: