Se SMS’erne: DF var klar til at give borgmesterposten fra sig

Dansk Folkeparti i Guldborgsund kæmpede hårdt for at få Socialdemokratiet over på deres side. De var villige til at give køb på borgmesterposten.

Tema: Kommunalvalg 2017
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Klokken 22.59 tirsdag aften sendte René Christensen (DF) en SMS til Socialdemokratiets Bo Abildgaard.

De to havde nemlig en gylden mulighed for at snuppe magten i Guldborgsund Kommune fra den siddende borgmester, John Brædder (Guldborgsundlisten).

- Vi har 16 mandater… Kom nu, stod der.

Men René Christensen fik ikke noget svar. Gennem aftenen sendte han flere sms’er til socialdemokraternes borgmesterkandidat, og de to snakkede også i telefon.

quote Han siger til mig i telefonen, at han ikke kunne pege på Dansk Folkeparti som borgmester. Det kunne han bare ikke

René Christensen (DF), Guldborgsund Kommune

René Christensen havde nemlig set John Brædder styrte frem og få fem mandater ekstra, og i lang tid havde Socialdemokratiet siddet til forhandlinger med borgmesteren.

DF’eren så borgmesterdrømmene smuldre. I telefonen var meldingen fra Bo Abildgaard ikke lovende.

- Han siger til mig i telefonen, at han ikke kunne pege på Dansk Folkeparti som borgmester. Det kunne han bare ikke. Og så siger jeg til ham, at vi må finde ud af noget andet så, fortæller René Christensen til TV ØST. 

Artiklen fortsætter under billledet.

Sådan her så beskederne mellem René Christensen (DF) og Bo Abildgaard (S) ud.
Sådan her så beskederne mellem René Christensen (DF) og Bo Abildgaard (S) ud.
Foto: Privatfoto

Klar til at gøre ham til borgmester

DF’eren gav ikke op her.

René Christensen ville for alt i verden undgå, at John Brædder tog sin tredje periode som borgmester, og han håbede, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti kunne fortsætte det tætte samarbejde, de har haft de sidste to år.

quote Vi er helt klar til at gøre dig til borgmester

René Christensen (DF) i SMS til Bo Abildgaard (S)

- Du må ikke sige ja til noget… du kan stadig blive borgmester, skriver René Christensen til Bo Abildgaard i en SMS, som TV ØST er i besiddelse af.

I et øjeblik så det ud til at lykkes, for så sendte Bo Abildgaard en SMS tilbage.

- Søren (kommunaldirektør, red.) er lige ved at skrive noget rent – kommer så snart jeg har det i hånden, skrev han.

Men det endte som bekendt ikke, som René Christensen håbede. I stedet for at tage imod borgmesterkæden, gav Socialdemokratiet John Brædder deres mandater i ryggen. Også selvom DF’eren endnu engang skrev i en SMS til Bo Abildgaard:

- Vi er helt klar til at gøre dig til borgmester. 

Fik beskeden fra Venstre

Hvordan fortæller Bo Abildgaard dig, at han ikke vil være borgmester?

- Han sagde ikke noget til mig. Han skrev det til Venstre, fortæller René Christensen, der her dagen derpå sidder med en meget skuffet følelse i kroppen.

quote Vi havde brugt så mange timer på at lave det her politiske projekt, som han så siger nej til at stå i spidsen for. Det rystede os noget

René Christensen (DF), Guldborgsund Kommune

- Det var dybt mærkelig efter to års tæt samarbejde. Vi havde brugt så mange timer på at lave det her politiske projekt, som han så siger nej til at stå i spidsen for. Det rystede os noget.

Han forklarer, at DF, Socialdemokratiet og Venstre havde talt meget om, hvordan de kunne gøre især den sociale situation bedre i Guldborgsund Kommune.

- Jeg tror virkelig, vi kunne være kommet langt. Måske ikke på fire år, men så på otte. Det var et super godt projekt, vi havde gang i, siger René Christensen.

Nu handler det om politikken

Da Bo Abildgaard sagde nej til borgmesterposten, begyndte Venstre ifølge René Christensen også at forhandle med John Brædder. Og det kan DF’eren godt forstå.

quote Vi stiller jo op, fordi vi gerne vil noget godt for Guldborgsund. Og det vil vi stadig, selvom vi ikke er en del af det flertal

René Christensen (DF), Guldborgsund Kommune

- Det havde jeg også gjort. Sådan er det. Bussen var jo kørt, siger han.

Hvor vigtig var den borgmesterpost for Dansk Folkeparti?

- Den var meget vigtig, indtil vi fandt ud af, at vi ikke kunne få den. Indtil Bo sagde fra. Men der besluttede vi jo, at når vi ikke selv kunne få posten, så var det politikken, der måtte være det bærende. Og derfor tilbød vi at støtte Socialdemokratiet, siger René Christensen.

Vil noget godt for Guldborgsund

Dansk Folkeparti-politikeren var af både medier, bookmakere og politiske analytikere nærmest blevet udråbt som en sikker vinder af borgmesterposten, inden valget gik i gang, for i 2013 var han snublende tæt på og var den helt store stemmesluger med 6.033 personlige stemme. René Christensen valgte dog at prioritere sin post som folketingspolitiker og gav borgmesterposten til John Brædder.

Men i år satte DF'eren alle sejl ind på at give borgmesterkæden hjem, og derfor er han naturligvis skuffet i dag.

quote For det første kom tilbuddet så sent, så det nærmest var umuligt, og hvad ville der så ske i de kommende dage?

Bo Abildgaard (S), Guldborgsund Kommune

- Men vi fik et godt valg i Guldborgsund, for vi gik frem og får det samme antal mandater. Vi vil med de mandater og de muligheder, der åbner sig, tage al en politiske indflydelse, vi kan. Vi stiller jo op, fordi vi gerne vil noget godt for Guldborgsund. Og det vil vi stadig, selvom vi ikke er en del af det flertal. 

Har forsøgt at få kommentar

TV ØST har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets Bo Abildgaard, men han er indtil videre ikke vendt tilbage på vores henvendelser. På valgaftenen i går sagde han dog:

- Jeg syntes, det var for usikkert. For det første kom tilbuddet så sent, så det nærmest var umuligt, og hvad ville der så ske i de kommende dage? Så jeg satte mig og forhandlede med John Brædder, og der har jeg fået noget politik igennem, sagde han til TV ØST. 

- Og så synes jeg, at man skal respektere, at vælgerne har givet den siddende borgmester næsten 7.000 personlige stemmer og 11 mandater. Det er meget markant, at borgerne gerne vil have John Brædder som borgmester. Og så er det klart, at jeg går efter maksimal indflydelse, så jeg kan få noget socialdemokratisk politik igennem.

Alle stemmer var talt op i Guldborgsund Kommune omkring klokken 22.50. Socialdemokratiets aftale med Guldborgsundlisten betyder, at Bo Abildgaard bliver 1. viceborgmester.

Sådan fordelte mandaterne sig i Guldborgsund Kommune: