Demonstranter foran Slagelse Rådhus: Villum ved du ikke, hvor du har

Vrede Slagelse-borgere er stimlet sammen foran byens rådhus for at demonstrere mod deleordningen om borgmesterposten, der kan blive en realitet i eftermiddag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Villum ved du ikke hvor du har!!

- Nyvalg. Ud med Villum!

- Hvem bliver grillet af Villum næste gang?

Det er budskaberne, 50 fremmødte demonstranter foran Slagelse Rådhus fremfører fredag eftermiddag.

De er mødt op for at vise deres utilfredshed med den konstitueringsaftale, der efter alt at dømme bliver underskrevet i dag af Socialdemokratiet, SF, Liberal Alliance og Enhedslisten i Slagelse Byråd. 

Borgmester med kun 390 personlige stemmer

Aftalen giver i første omgang Socialdemokratiets John Dyrby Paulsen borgmesterkæden, men hvis Liberal Alliances Villum Christensen om to år ønsker at overtage pladsen for bordenden, så trækker John Dyrby Paulsen sig og videregiver pladsen.

Det er i hvert fald den aftale, de to partier indgik i går.

Men den aftale skaber vrede i kommunen. Villum Christensen fik 390 personlige stemmer, mens John Dyrby Paulsen fik 3.869 og den nuværende Venstre-borgmester Stén Knuth fik 5.752. Derfor mener de fremmødte demonstranter ikke, at Villum Christensen bør blive borgmester om to år, men kræver i stedet omvalg. 

Flytter ikke meget

Spørger man kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, vil dagens demonstration dog næppe flytte det store.

- Demonstranterne kan ikke gøre noget ved at demonstrere. Der er ikke noget ulovligt i den aftale, der er indgået, siger han.

Indtil klokken 15, hvor konstitueringsmødet finder sted, er mulighederne dog stadig åbne, fortæller han. 

- Så længe de ikke har holdt det møde, kan der ske alt muligt, siger han og henviser til, at Venstre siden i går har prøvet at få en kile ind.

Ikke omvalg

På den måde mener kommunalforskeren altså, at borgerne kan vise deres utilfredshed og måske påvirke politikerne en smule, inden de i eftermiddag sætter deres underskrifter.

Men omvalg bliver der ikke tale om.

- Demonstranterne kan ikke indvirke et omvalg, men de kan sige deres mening og lukke noget damp ud, siger Roger Buch.