Russiske krigsskibe sejlede gennem Storebælt

To russiske krigsskibe er fredag set sejle gennem Storebælt i retning ind i Østersøen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

To russiske krigsskibe sejlede i adstadigt tempo ind gennem Storebælt.

Det var det, som borgere fredag kunne se, hvis de besøgte kysten ved Storebælt, kørte over Storebæltsbroen eller kystegnene ved Lolland.

- Skibene kom ud af det blå med kurs mod syd. Når man kiggede på tjenesterne på nettet, hvor man kan se skibstrafikken, så kunne kun det ene skib ses - og her lå et billede som om det var en olietanker og ikke et eller andet missilskib, siger David Linnebjerg, der driver restauranten Omø-færgen, der ligger ti meter fra Storebælt.

Læs også
Seks krigsskibe sejlede gennem Storebælt i nat
Læs også
Seks krigsskibe sejlede gennem Storebælt i nat

- Jeg tog selvfølgelig billeder af dem. Og det var altså nogle store skibe, der sejler med missiler, siger han til TV2 ØST.

Han fortæller, at man på det seneste har set stor aktivitet af krigsskibe i området - men især fra dansk side.

- Det er sjældent, at vi har set russiske krigsskibe. Det er mest sket, når der er de der store udstillinger, hvor man samler krigsskibe og ubåde. Men de er næsten altid flankeret af krigsskibe fra Nato - og dem kunne vi altså ikke se i dag, siger han.

Forsvaret bekræfter

Der er tale om de to russiske korvetter Soobrazitelny (531) og Stoikiy (545). Skibene er 105 meter lange hver. De er blandt andet udstyret med en avanceret radar foruden en lang række missiler.

Forsvaret bekræfter overfor TV2 ØST, at de russiske krigsskibe fredag er sejlet igennem Storebælt.

- De sejler i internationalt farvand, så det må de gerne. Havde der været tale om tre eller flere krigsskibe, så skulle det deklareres i forvejen. Men det er ikke tilfældet her, så de kan bare sejle igennem, siger Christer Haven, der er presserådgiver ved Forsvarskommandoen.

Rutineoperation

Christer Haven oplyser, at Forsvaret rutinemæssigt følger de to skibes færden.

- Der er tale om to skibe af Steregushchiy-klassen. De holder normalt til i Østersøen, så mon ikke de er på vej hjemover til deres basehavn, siger han. Han kan ikke sige, hvad skibene har lavet udenfor Østersøen.

Læs også
Endnu en russisk ubåd sejler gennem Storebælt – flere på vej
Læs også
Endnu en russisk ubåd sejler gennem Storebælt – flere på vej

Han oplyser, at russiske krigsskibe ofte sejler ind og ud af Østersøen gennem Storebælt, og at forsvaret altid følger sådanne skibe fra fremmede stater tæt.

I skrivende stund befinder de to skibe sig syd for Lolland, ikke langt fra Rødbyhavn. De sejler med en stabil hastighed på knap 9 knob. Som beskrevet af David Linnebjerg kan kun ét af de to skibe ses på de sider på nettet, hvor man kan følge skibstrafikken. 


Nyhedsoverblik