Endnu en russisk ubåd sejler gennem Storebælt – flere på vej

For anden dag i træk er en russisk ubåd set i Storebælt. Flere forventes at passere den næste tid, da de skal til en flådeparade i Sankt Petersborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere borgere har bemærket, at der har været lidt ekstraordinær gennemfart i Storebælt de seneste dage.

Mandag blev en russisk ubåd spottet, da den sejlede under Storebæltsbroen og videre syd på. Og tirsdag formiddag mødte det samme syn folk på bredden på Vestsjælland.

Men der er en god årsag til, at de russiske krigsfartøjer pludselig er så synlige i dansk farvand. De er nemlig på vej til en stor flådeparade, den russiske pendant til Flådens Dag, i havnebyen Sankt Petersborg.

Det skriver Forsvaret i en pressemeddelelse.

- Det er ved at være fast tradition, at russiske flådeskibe og ubåde sejler gennem dansk farvand for at komme til flådeparaden i slutningen af juli. Og så længe de holder sig indenfor havretskonventionens regler, så er de i deres gode ret til at sejle igennem de danske farvande, udtaler chefen for Søværnskommandoens Nationale Maritime Operationscenter, Per Ring Henriksen, i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her har en seer spottet den cirka 170 meter lange ubåd Knyas Vladimir omkring Agersø.
Her har en seer spottet den cirka 170 meter lange ubåd Knyas Vladimir omkring Agersø. Foto: Betina Linde

Dansk forsvar følger tæt

Ubåden, der sejlede gennem Storebælt tirsdag formiddag, var en Dolgarukiy-klasse missilbærende ubåd ved navn Knyas Vladimir på cirka 170 meter og med en besætning på op til 107 besætningsmedlemmer, skriver Forsvaret i pressemeddelelsen.

Tidligere tirsdag passerede et russisk krigsskib, destroyer kaldet Admiral Kulakov, også, og ubåden, der blev spottet mandag, var den atomdrevne ubåd ’Orel’ på 155 meter.

Artiklen fortsætter under kortet.
Flere russiske krigsfartøjer er på vej til havnebyen Sankt Petersborg for at deltage i den russiske pendant til Flådens Dag.
Flere russiske krigsfartøjer er på vej til havnebyen Sankt Petersborg for at deltage i den russiske pendant til Flådens Dag. Foto: Grafik: Nick Abildgaard

De er hverken gået næsen forbi på civile borgere eller Forsvaret.

- Da en af vores hovedopgaver er at overvåge de danske farvande, følger vi normalt andre statsskibes færden enten på radar eller ved fysisk at sende skibe eller helikoptere af sted, for at følge dem på vej, udtaler Per Ring Henriksen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Også et russisk krigsskib, en destroyer kaldet Admiral Kulakov, blev fanget på kamera ved Agersø.
Også et russisk krigsskib, en destroyer kaldet Admiral Kulakov, blev fanget på kamera ved Agersø. Foto: Betina Linde

Forventer flere fartøjer

Hvis skibene sejler enkeltvis gennem danske farvande, har de ikke pligt til at melde deres gennemsejling til Danmark. Men hvis tre eller flere skibe sejler sammen, skal de varsle deres gennemsejling til de danske myndigheder, fremgår det af pressemeddelelsen.

De russiske krigsfartøjer er af særlig høj interesse for Forsvaret, da Rusland ikke er medlem af NATO, forklarer Per Ring Henriksen.

Læs også
Russisk atom-ubåd spottet ved Storebæltsbroen
Læs også
Russisk atom-ubåd spottet ved Storebæltsbroen

- Hvorvidt statsskibe af særlig interesse skal følges, beror på en vurdering i hvert tilfælde. Generelt gælder det, at alle krigsskibe og ubåde fra ikke-NATO-lande har særlig interesse og derfor bliver fulgt nøje, lyder det.

De kommende dage og uger frem mod den russiske Flådens Dag forventer Forsvaret, at flere fartøjer vil sejle gennem Storebælt på deres vej fra det nordlige Rusland til havnebyen.

Mandag sejlede denne 155 meter lange, atomdrevne Oscar II-ubåd kaldet Orel gennem Storebælt.
Mandag sejlede denne 155 meter lange, atomdrevne Oscar II-ubåd kaldet Orel gennem Storebælt. Foto: Flyvevåbnet