¨

Novo Nordisks omsætning stod i stampe i 2018

Arkivfoto. Foto: TV ØST

Novo Nordisks omsætning steg kun marginalt i 2018, hvor også overskuddet endte nogenlunde som i 2017.

Det viser regnskabet, der er offentliggjort fredag morgen.

- 2018 var et år præget af ændringer og betydelig fremgang for Novo Nordisk med afdeling i Kalundborg.

- Vi leverede på vores mål for salg og resultat af primær drift og lancerede Ozempic, vores nye GLP-1 til ugentlig behandling af type 2-diabetes, i flere lande, skriver administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen i regnskabet.

Omsætningen i 2018 i danske kroner steg til 111,8 milliarder kroner fra 111,7 milliarder kroner i 2017. Overskuddet efter skat endte på 38,6 milliarder kroner mod 38,1 milliarder kroner i 2017.

Novo Nordisk skriver i regnskabet, at omsætningen og resultatet er påvirket af en svagere amerikansk dollar, fratrædelsesomkostninger og tilkøbet af hurtigere behandling hos de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Udgifter steg med over en milliard kroner

Tiden med markante vækstrater virker dog som en fjern fortid, når man kigger i tallene.

Omsætningen inden for kerneområderne diabetes og fedme steg med en procent til 93,9 milliarder kroner i 2018, mens salget af produkter som blødermidler og væksthormon decideret faldt med fem procent til 17,9 milliarder kroner.

Novo Nordisk er blevet global kæmpe på 100 år

 • Novo Nordisk blev grundlagt i 1923, da en gruppe danske forskere besluttede at sætte insulin i produktion.
   
 • Virksomheden er i dag vokset til at være Danmarks største virksomhed målt på markedsværdi. Novo Nordisk er noteret på fondsbørsen i København.
   
 • Novo Nordisk omsatte i 2018 for næsten 112 milliarder kroner. Selskabets produkter bliver solgt i 170 lande.
   
 • Novo Nordisk har hovedkvarter i Bagsværd, men beskæftiger 43.202 ansatte i omkring 80 lande. Omkring 17.000 medarbejdere er beskæftiget i Danmark.
   
 • Novo Nordisk har fabrikker i syv lande.
   
 • Novo Nordisk er førende inden for diabetesbehandling.
   
 • Samtidig har selskabet en række produkter inden for behandling af blødersygdomme, væksthormonbehandling og hormonpræparater.
   
 • Et af de seneste produkter på hylden er diabetesmidlet Ozempic, der er udråbt som fremtidens store væksthåb.

 

Kilde: Novo Nordisk.

Se mere

I takt med, at omsætningen ikke steg nævneværdigt i 2018 steg udgifterne. Udgifterne til salg og distribution steg med over en milliard kroner til 29,4 milliarder kroner og udgifterne til forskning og udvikling steg med 800 millioner kroner.

Begge steder spiller øgede udgifter til fratrædelser en stor rolle. I 2018 valgte Novo Nordisk at mindske arbejdsstyrken med 1300 ansatte, og de skal kompenseres.

For 2019 venter Novo Nordisk en salgsvækst på to til fem procent i lokale valutaer. Det inkluderer et tidligere udmeldt hak i tuden på omkring to milliarder kroner fra nye regler om sundhedstilskud i USA.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App