Dobbeltdrab i Kalundborg - anklager fremhæver voldelig trend om ydmygelse som motiv

Anklager i dobbeltdrabssag fremhæver ydmygelsestrend blandt bander som motiv for drab på parkeringsplads i Kalundborg

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Hele sagen fra Kalundborg kan koges ned til syv ord. Jeg dræbte tre. Vi har vores hævn.

Sådan afslutter specialanklager Anja Lund Liin mandag sin procedure i dobbeltdrabssagen fra Kalundborg. 

Igennem to timer har hun taget nævningene igennem det, hun kalder en overvældende mængde af beviser imod seks mænd, alle i 20'erne, der er tiltalt for at have planlagt og udført to brutale drab i Kalundborg for halvandet år siden.

quote Det er sådan en slags trend, der går ud på at fange og ydmyge modstandere, imens man videofilmer det

Anja Lund Liin, anklager

De tiltalte har igennem hele sagen nægtet sig skyldige i sagen.

Drabene blev begået klokken 18.06 på en parkeringsplads udenfor dagligvarebutikken Meny på Nørre Alle i Kalundborg den 17. november 2020. I løbet af 12 sekunder blev tre mænd skudt, to af dem i panden og i munden. En døde på parkeringspladsen, en afgik ved døden på Holbæk Sygehus og en blev kørt til Rigshospitalet. Han var i livsfare, men overlevede, og har - om end noget modvilligt - vidnet i retten.

Et unikt kig ind i maskinrummet hos LTF

Anklager Anja Lund Liin har i retslokalet i Herfølge tidligere kaldt drabene for en ren likvidering, og har fremvist en overvågningsvideo fra området, der viser, hvordan de tre mænd blev skudt. 

Under sin procedure anvender hun ikke voldsomme ord. I stedet viser hun nævningetinget overvågningsvideoen af drabene igen. Imens den bliver afspillet, læser hun højt af en chatbesked, en af drabsmændene skrev, kort tid efter de tre mænd var blevet skudt. Her beskriver han sekund for sekund, hvordan han skød alle tre mænd. Hvordan to af dem blev ramt først. Hvordan en forsøgte at komme væk og også blev skudt. 

I retslokalet er der, bortset fra anklagerens stemme, fuldstændig stille. Så begynder familiemedlemmer til ofrene at græde.

Området omkring Meny blev afspærret og undersøgt af politiets teknikere.
Området omkring Meny blev afspærret og undersøgt af politiets teknikere. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Politiet er kommet i besiddelse af chatbeskederne, fordi de er skrevet på den krypterede kommunikationstjeneste Sky ECC, der tidligere markedsførte sig som verdens mest sikre. Det var lige indtil, det lykkedes fransk og hollandsk politi at bryde koden til platformen. Pludselig stod politiet med en meget stor mængde kommunikation mellem kriminelle. 

Noget af kommunikationen er skrevet på dansk, og danske betjente har koblet visse af chatsamtalerne til drabssagen fra Kalundborg. 

Anklager Anja Lund Liin kalder under sin procedure de mange samtaler for et unikt kig ind i maskinrummet hos den forbudte gadebande Loyal To Familia, som hun mener at kunne koble Sky-telefonerne til.

Trend at fange og ydmyge modstandere

Ifølge anklagemyndigheden er drabene sket som en del af en bandekonflikt mellem Loyal To Familia, en gruppering, der af politiet kaldes Sydkystgruppen, og rockerklubben Gremium.

18 dage forud for drabene er et mangeårigt medlem af LTF blevet kidnappet, pryglet og ydmyget, mens han er blevet videofilmet. Efterfølgende bliver han smidt på en parkeringsplads i Ishøj, hvor han bliver fundet og kørt til Hvidovre Hospital. 

Anklageren forklarer nævningene, at manden har fået brækket kæben, knækket tænder, ligesom hans LTF-tatovering på ryggen er blevet mishandlet og er lyserød.

- Desuden er der sket noget omkring ballerne og endetarmsåbningen, han har formentlig været udsat for seksuelle krænkelser, siger anklageren i sin procedure.

Læs også
Tiltalt i dobbeltdrabssag: - Det kan have konsekvenser, hvis jeg er en stikker
Læs også
Tiltalt i dobbeltdrabssag: - Det kan have konsekvenser, hvis jeg er en stikker

Ifølge den chat, der har været efter overfaldet mellem det, som anklagemyndigheden mener, er medlemmer af LTF, er mishandlingen blevet filmet. På optagelserne kan man høre, at LTF-medlemmet græder.

Anklageren påpeger, at politiet på en af de tiltaltes telefoner har fundet en anden såkaldt ydmygelsesvideo. Her er det et medlem af gruppen Brothas, der med en pistol for panden bliver udsat for vold og seksuelle krænkelser.

- Det er jo ikke videoer, almindelige mennesker har på sin telefon, det er kun noget, man har, når man er dybt involveret i det her miljø. Det er sådan en slags trend, der går ud på at fange og ydmyge modstandere, imens man videofilmer det, for at man kan vise, hvor dygtig man er til at ydmyge, siger Anja Lund Liin under sin procedure.

Hævn skal være brutal

Ifølge anklagemyndigheden er drabene blevet begået som en hævnaktion for overfaldet på LTF-medlemmet. Anklagerne Anja Lund Liin og Thomas Rasmussen har fremlagt chatbeskeder, der viser, at det, som politiet mener, er medlemmer af LTF, er i oprør. De skriver sammen om, hvem der står bag, og hvordan der skal tages hævn. I løbet af få dage kommer de frem til, at det er medlemmer af Sydkystgruppen, der har udført mishandlingen af deres ven, og de lægger en plan.

- Vi tager en, eller to. Og det skal være brutalt, siger en.

Ifølge anklageren skal de fire tiltalte mænd med tilknytning til LTF udføre hævnaktionen. Til at hjælpe sig får de to mænd fra Kalundborg, der ifølge anklagemyndigheden sympatiserer med LTF. Den ene af de to kalundborgensere kender det ene offer i forvejen, som han har afsonet en straf sammen med i et ungdomsfængsel. Ofrene bliver igennem ham lokket til Kalundborg i den tro, at de skal købe våben af ham. I bilen har de 40.000 kroner med, i stedet bliver de lokket i baghold og skudt.

Læs også
Anklager afspiller barsk video i dobbeltdrabssag
Læs også
Anklager afspiller barsk video i dobbeltdrabssag

I sin procedure lægger anklageren vægt på de mange masteoplysninger, politiet har indhentet. Derudover er der overvågningsbilleder fra en lejlighed i Brøndby, hvor en af de tiltalte bor. Her har politiet konstateret, at en række af de tiltalte mænd i dagene op til drabene er ankommet og gået igen. Anklagerne har vist, hvordan tidspunkterne for afgang og ankomst passer sammen med GPS-udlæsningen af en sort Audi, der i dagene op til drabene kører fra Brøndby til Kalundborg og tilbage igen. 

Desuden har politiet fundet en juicebrik med DNA fra en af de tiltalte ved Asnæsværket i Kalundborg. Anklagerne mener, at drabsmændene igennem flere dage var klar til at skyde de tre ofre, og at det var derfor, de tog til Kalundborg fire dage i træk.

Vi har vores hævn

Ifølge politiet tilhører en af de krypterede Sky-telefoner en 28-årig tiltalt LTF’er. Anklagemyndigheden mener at kunne bevise, at netop den telefon flytter sig nærmest synkront rundt med den 28-åriges private telefon. Ud fra kommunikationen kan man se, der på den telefon 12 minutter efter at skuddene er faldet, bliver skrevet:

- Jeg tog tre, bror, ligesom counterstrike. Dræbte tre mand lige før, bror, vi har vores hævn.

Beskeden efterfølges af tre dødningehoved-emojis.

Senere kommer der fra den samme telefon en præcis beskrivelse af, hvordan skuddene faldt på parkeringspladsen ved Meny.

Klokken 18.10 slog købmanden i Meny alarm.
Klokken 18.10 slog købmanden i Meny alarm. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

Umiddelbart før anklagerens procedure mandag afgiver den 28-årige tiltalte forklaring. Han er den sidste af de seks tiltalte, der sætter sig i vidneskranken, hvilket han tidligere i sagen har nægtet. Han afviser, at den krypterede telefon, som, politiet mener, er hans, har været i hans besiddelse.

Under den 20 minutter lange forklaring erkender han, at det er ham, der optræder på de allerfleste af anklagemyndighedens overvågningsbilleder. Han erkender også, at det var ham, der smed sin telefon ud ad et vindue, da politiet kom for at anholde ham.

- Det var min telefon, som jeg havde haft i et halvt år. Jeg ønskede ikke, at politiet skulle snage i den. Mine kriminelle aktiviteter med hash og så videre er på den, siger han.

- Din profil på telefonen hedder Hitman efterfulgt af tre dødningehoveder. Hvorfor hedder den sådan, vil specialanklager Anja Lund Liin vide.

- Det ved jeg ikke, siger den tynde mand i det hvide joggingsæt, der sidder i vidneskranken.

- Er det, fordi du har slået tre mænd ihjel? spørger anklageren.

- Nej, det er bare emojier, svarer den tiltalte.

Sagen forventes afsluttet den 21. juni.


Nyhedsoverblik