Beboerforening er utilfreds med placering af ny skov i Sæby

En kommende klimaskov får Sæby Hallenslev beboerforening til at frygte, at der bliver byggebegrænsninger på deres grunde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Egentlig er jeg meget positiv over det, men der kom så nogle bekymringer.

Sådan lyder det fra Lasse Jensen, der er formand for Sæby Hallenslev beboerforening. Kalundborg Kommune har nemlig planlagt en skovrejsning i Sæby, hvis opgave er at opsamle CO2 til gavn for klimaet. Men placeringen kan ifølge formanden få konsekvenser for alle grundejere i området.

- En klimaskov får fredskovstatus. Det får al skovrejsning i Danmark, og derfor vil der jo være en skovbyggelinje på 300 meter. Det kommer vi ikke uden om, og det betyder, at hver enkelt, der skal bygge en udestue til, hvis den er over 50 kvadratmeter for eksempel, der skal søges om dispensation, forklarer Lasse Jensen.

- Vi har foreslået kommunen, at det her supergode projekt, de sådan set har sat i støbeskeen, bliver flyttet 300 meter. På de arealer, hvor vi ønsker, den flytter hen, der har kommunen i forvejen udpeget området til fremtidig skovrejsning.

Det er i det grønne område på tegningen, at den fem hektar store klimaskove skal placeres.
Det er i det grønne område på tegningen, at den fem hektar store klimaskove skal placeres. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Hvis skoven placeres som hidtil planlagt, vil der være en medarbejder i Kalundborg Kommune, som skal tage sig af dispensationerne. Lasse Jensen håber, at der vil være velvilje til at give dispensationer, men hans bekymring går på, at der ingen ankemuligheder er, hvis medarbejderen siger nej.

Landbrugsrådgivning: Der skal søges dispensation

I begyndelsen af processen havde Lasse Jensen allerede forhørt sig hos Kalundborg Kommune om, hvad en bynær skov kunne få af betydning med hensyn til byggelinjer, hvortil kommunen svarede, at det ingen betydning får for nogle af ejendommene i Sæby.

Beboerforeningen blev dog ikke overbevist af det svar. Derfor fik de landbrugsrådgivningen VKST til at kigge på sagen, som efterfølgende konkluderede, at der ved hver byggesag skal søges dispensation udover byggetilladelsen.

Læs også
Sommerhusstrid splitter naboer i Rørvig
Læs også
Sommerhusstrid splitter naboer i Rørvig

VKST har dog samtidig noteret, at de ikke er stødt på sager, hvor der har været begrænsninger i anvendelsen af ens ejendom efter, at der er rejst fredskov.

Kommune fastholder beslutning

Sæby Hallenslev beboerforening har foreholdt Kalundborg Kommune de nye oplysninger fra VKST. Men det kommer ifølge formanden for Teknik- og Miljøudvalget Jakob Beck Jensen ikke til at gøre nogen forskel for, om skoven bliver rykket.

- Det fremgår meget tydeligt, at indenfor byzonen der bliver ikke nogen restriktioner overhovedet med den her skovbyggelinje. Det er rigtigt, at ude i landzonen der vil man skulle tage stilling til det, og der har kommunalbestyrelsen mulighed for at give en dispensation. Så jeg forstår ikke formandens bekymringer.

Læs også
Nyt rekreativt område åbner: Forening vil have flere børn ud i naturen
Læs også
Nyt rekreativt område åbner: Forening vil have flere børn ud i naturen

- Som sagt er der ikke nogen restriktioner indenfor byzonen. Det fremgår meget tydeligt at naturbeskyttelsesloven.

Kommunalbestyrelsen i Kalundborg Kommune har en ambition om, at de kan starte skovrejsningen til efteråret.


Nyhedsoverblik