Sommerhusstrid splitter naboer i Rørvig

Planerne om fire nye sommerhuse får de omkringliggende naboer på krigsstien, mens bygherren føler, at kritikken er usaglig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planerne om fire kommende sommerhuse har skabt røre i Rørvig. Bygherre, Henning Viby, har holdt sommerferier i Rørvig i mere end halvtreds år, og nu har han planer om, at hans børnebørn mellem ni og 18 år også skal nyde området - i hvert deres sommerhus.

- Husene kommer lige her omkring. Der er et hus til hvert barnebarn, siger han og peger udover den store grund, som nu er fældet for træer og bevoksning.

Men naboerne frygter for de fire sommerhuse. Den nærmeste er Karin Bergquist, der har sit eget sommerhus lige op til Henning Vibys grund. Hun står i spidsen for en gruppe af protesterende borgere.

Planen er, at de nye sommerhuse i alt skal være 227 kvadratmeter hver.
Planen er, at de nye sommerhuse i alt skal være 227 kvadratmeter hver. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

- Vi som naboer frygter alt for meget larm, støj og uro. Man kan sagtens forestille sig større grupper leje store sommerhuse sammen, og så har vi de her party houses, siger hun til TV2 ØST. 

Henning Viby deler dog ikke naboernes frygt: 

- Vi vil ikke leje ud til nogen, der kommer for at lave fest og ballade. Det vil ikke komme til at ske, understreger han. 

Knap to hundrede borgere i protest

Husene skal ligge på grunden ved Trollesvej 16 i et område, hvor der i dag står ét enkelt hus. Planen er, at det beboelige areal i de nye sommerhuse skal være 164 kvadratmeter hver. Derudover kommer der carport og terrasse, som får husene op på 227 kvadratmeter stykket. Henning Viby understreger, at husene selvfølgelig også skal være til privat udlejning.

- Ja, det er klart. Vi vil støtte økonomien med at lave noget udlejning, fortæller han. 

Ifølge bygherren er det planen, at lejerne primært skal være gengangere af folk, som tidligere har lejet sig ind. 

Læs også
Planer om nyt supermarked udløser indædt strid - kritikere frygter massiv butiksdød
Læs også
Planer om nyt supermarked udløser indædt strid - kritikere frygter massiv butiksdød

På Facebook har Karin Bergquist dog dannet en Facebook-gruppe med flere end 200 medlemmer på nuværende tidspunkt, som er imod sommerhusbyggeriet. Samtidig har hun indhentet 115 indsigelser fra omkringliggende naboer. 

- Rigtigt mange mennesker kan godt se, at det her er temmelig problematisk, og at det er en glidebane. Hvis han får byggetilladelsen, vil det sandsynligvis skabe præcedens. Så ser vi det også andre steder i Odsherred, siger Karin Bergquist til TV2 ØST. 

Frygter turismeboom og for naturen

Sommerhusene bliver hver indrettet med otte sovepladser, således at der kan overnatte 32 mennesker på grunden i alt. Naboerne har mistanke om, at de fire store sommerhuse skal lejes ud i stor stil. 

- Her er det helt tydeligt, at projektet er møntet på erhvervsudlejning med mennesker, der ikke har kendskab til lokalsamfundet, siger Karin Bergquist.

Karin Bergquists familie har boet i deres sommerhus i tre generationer.
Karin Bergquists familie har boet i deres sommerhus i tre generationer. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Ikke langt fra grunden ligger desuden det fredede område Højsandet. I forbindelse med de kommende byggeplaner har Henning Viby ryddet en stor del af skovarealet på sin egen grund, og dét har givet anledning til flere kritiske røster fra naboerne. Selv mener han, at der var for mørkt. 

- Her er var så sort af træer, at solen aldrig nåede ned til terrassen, forklarer han og peger på det eksisterende hus, der står til at skulle rives ned. 

Karin Bergquist mener, at fældningen går udover naturen op til det fredede område, og at politikerne i Odsherred Kommune bør handle: 

- Det er så vigtigt, at politikerne forstår, de må lave nogle ordentlige lokalplaner og en bæredygtig turismepolitik, der tager højde for miljø, natur, borger og lokalsamfund, siger hun.

Bygherre forstår ikke naboernes frygt

Henning Viby har endnu ikke fået byggetilladelsen fra Odsherred Kommune. Han forstår personligt ikke kritikken omkring udlejning: 

- Jeg synes ikke, det er rimeligt. Samtlige huse her bliver lejet ud, så hvorfor skulle det her være anderledes, siger han.

Det er på grunden her, at de fire sommerhuse efter planen skal bygges.
Det er på grunden her, at de fire sommerhuse efter planen skal bygges. Foto: Mahmoud Al-Tamir - TV2 ØST

Personligt er han ked af, at der lader til at værre splittelse mellem naboerne og ham.

- Kritikken er usaglig, og der er så mange sandheder derude. Det er trist læsning simpelthen, siger han  til TV2 ØST. 

Politikerne i kommunen: Vi vil ikke lave fejl 

Historierne om de skandaleramte kæmpesommerhuse ved Marielyst Ferieby er bestemt nået hele vejen nordpå. 

Mathias Hansen (V) er formand i Vækst- og Udviklingsudvalget og bare tanken om, at en lignende sag skulle opstå i Rørvig får ham ham til at gyse.

- Vi skal ikke gøre noget, hvor nogen kan komme bagefter og sige, at vi har bøjet reglerne. Alt skal spille, og det skal være snorlige, konkluderer han. 

Læs også
Lokalplan for Rørvig Streetfood bliver ophævet
Læs også
Lokalplan for Rørvig Streetfood bliver ophævet

Selvom han godt forstår naboernes bekymring og ikke ønsker, at de skal tromles henover, mener han, at politikerne står i et dilemma:.

- Når der kommer nogen udefra og tænker nyt, så er det jo udvikling. Det er klassisk, at alle vil gerne udvikle, men ingen vil have forandring. Derfor må vi (politikere, red.) ikke blive for konservative i vores mindset, siger han til TV2 ØST. 

Udvalget skal behandle sommerhussagen fra Rørvig på et møde den 16. august i år. Derfor forventes det heller ikke, at byggetilladelsen til sommerhusene falder før dén dato. 


Nyhedsoverblik