Voldsomt økseoverfald i Holbæk - nu er Bandidos-rockere dømt

Retten i Holbæk har fundet tre mænd skyldige i grov vold med økser og hammere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre mænd med tilknytning til rockergruppen Bandidos er fredag blevet fundet skyldige i grov vold ved at stå bag et voldsomt overfald på tre unge i boligområdet Havevang i Holbæk søndag d. 7. oktober 2018. En mand er frifundet.

Læs også
Voldsom kamp i Holbæk: Sloges med økser, knive og køller
Læs også
Voldsom kamp i Holbæk: Sloges med økser, knive og køller

Desuden var to af de tiltalte, den 23-årige S. og 29-årige M., anklaget for at stå bag et overfald i Nykøbing Sjælland tre dage senere. Dette er de blevet frikendt for.

Ved det første overfald den 7. oktober 2018 har de unge mænd, der blev udsat for grov vold, forklaret, at de ventede på bussen, da tre biler kom kørende forbi og standsede umotiveret. Ud væltede 10-15 ”rockerlignende” mænd. I hænderne havde de bat, økser og hammere. De unge mænd begyndte at løbe, men blev indhentet af mændene, der slog dem, så de bagefter måtte på skadestuen.

Ved det andet overfald natten til den 10. oktober 2020 blev en dengang 18-årig mand overfaldet med, hvad han selv beskrev som en totenschläger, så han brækkede armen. Den 18-årige flygtede derefter igennem en række villahaver, mens der blev begået hærværk i hans lejlighed. Retten har altså frikendt de to tiltalte i dette forhold.

Læs også
Jagtede voldsoffer i underbukser gennem villahaver
Læs også
Jagtede voldsoffer i underbukser gennem villahaver

Konflikt ledte til drab

Retten har fundet, at overfaldet i Havevang er sket som en del af en konflikt mellem Bandidos og en gruppe af unge mænd fra boligområdet Vangkvarteret, af politiet kaldet ”Vanggruppen”. Anklager Annette Ahm havde rejst tiltale efter straffelovens 81a (bandeparagraffen, red.), der giver mulighed for at fordoble straffen for eksempelvis vold, der udøves som led i en konflikt mellem to grupperinger.

Sagen er blandt andet interessant, fordi den ifølge anklagemyndigheden hos Midt- og Vestsjællands Politi er en del af den konflikt mellem de to grupperinger, der kulminerede med en brutal nedskydning af den 18-årige Zobair Saidi, der blev likvideret med fem skud i Ladegårdsparken i Holbæk d. 28. april 2019. 

Læs også
18-årig blev dræbt: Mor besvimede i retssalen
Læs også
18-årig blev dræbt: Mor besvimede i retssalen

Tre andre mænd med tilknytning til rockergruppen Bandidos i Holbæk sidder tiltalt for drabet. Ligesom i sagen om øksevold er der i drabssagen rejst tiltale efter bandeparagraffen 81a.

To idømt to års fængsel

De fire mænd i voldssagen har igennem hele forløbet nægtet sig skyldige. Udover førnævnte S. på 23 år og M. på 29 år, der begge er blevet dømt i sagen, er der tale om en nu dømt 32-årig Bandidos-rocker J. og A., der er 28 år og er blevet frikendt.

Den 29-årige M og den 32-årige J blev hver idømt to års fængsel. Den tredje, 23-årige S., der tidligere er dømt for vold, havde en reststraf på cirka et år og fire måneders fængsel efter en tidligere prøveløsladelse. Han blev derfor idømt fængsel i tre år og ni måneders fængsel, fordi reststraffen indgår.

To af de dømte, 29-årige M og 32-årige J, blev endvidere idømt opholdsforbud i fire år. Forbuddet betyder blandt andet, at de pågældende ikke må tage ophold blandt andet på adresser, hvor Bandidos har klubhuse. Den tredje af de dømte, 23-årige S., er efterfølgende kommet i et såkaldt bandeexit-program og blev på den baggrund ikke idømt et opholdsforbud.

Anklager er tilfreds med dommen

I forhold til overfaldet i Havevang, har Retten især lagt vægt på de forurettede unge mænds egne forklaringer, man har lagt vægt på, at de tiltalte selv har forklaret, at de var til stede i Bandidos’ klubhus på tidspunktet for overfaldet, og at videoovervågning understøtter, at de var ude på gerningstidspunktet. Desuden har den 32-årige J. haft et billede på sin telefon af sig selv, delvist maskeret med en økse. En økse, der kan være identisk med en af de økser, der efter overfaldet blev fundet ved Café Svanen i Holbæk, hvorpå den 32-åriges DNA er blevet fundet.

Økserne er blevet undersøgt for DNA fra de forurettede, men det blev ikke fundet, hvilket ifølge den 32-åriges forsvarer understøtter, at økserne ikke er brugt ved overfaldet.

Læs også
Oprevet Bandidos-rocker afbrød retsmøde
Læs også
Oprevet Bandidos-rocker afbrød retsmøde

Den fjerde tiltalte i sagen, 28-årige A., er blevet frikendt, fordi der på samme måde som for de øvrige tiltalte ikke har været en direkte udpegning af ham som gerningsmand fra de forurettede.

Anklager Annette Ahm er tilfreds med dommen. Hun siger til TV2 ØST, at straffene i høj grad ligger op ad, hvad hun påstod i retten. Især det faktum, at dommen giver hende medhold i, at der var tale om en konflikt mellem to grupperinger, nemlig Bandidos og Vanggruppen, og at der dermed også kan dømmes efter den såkaldte bandeparagraf 81a, noterer hun sig med tilfredshed.

At den ene af de tiltalte er blevet frikendt, og at der er frikendt for overfaldet på den 18-årig i Nykøbing Sjælland, tager hun til efterretning. 

Forsvarer ikke tilfreds

Forsvarer for den dømte 32-årige J., Martin Cumberland, er ikke tilfreds med dommen.

- Jeg synes, at det er en tynd kop the, siger han til TV2 ØST og påpeger, at hvis man ser på de enkelte elementer i sagen, er der ikke rigtigt nogle valide beviser. 

- Det blev, som jeg frygtede. Man hakker en hæl og klipper en tå og kender ham skyldig ud fra en samlet vurdering af nogle småting. Det er altså ikke godt håndværk, siger forsvareren, der især er utilfreds med, at Retten i Holbæk har fundet, at bandeparagraffen, straffelovens 81a, kan bruges.

- Vanggruppen er ikke klart defineret. Man ved ikke, hvem der har været med, der er ikke beskrevet noget fast reaktionsmønster, det er ikke beskrevet, om der for eksempel er mulighed for at samle en flok medlemmer hurtigt. Der er ikke noget fælles kriminelt sigte. Efter min vurdering er 81a ikke opfyldt her, siger Martin Cumberland fredag til TV2 ØST.

Han ved endnu ikke, om hans klient vil anke dommen, eftersom han allerede har siddet varetægtsfængslet i 15 måneder. 

De dømte har nu 14 dage til at overveje, om de vil anke dommen. 


Nyhedsoverblik