Terrortiltalt dreng: - Det var det mest forbudte

Terrortiltalt dreng er blevet diagnosticeret med en mild form for autisme. Retten i Holbæk behandler sagen. Drengen risikerer flere års fængsel

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom en 15-årig dreng blev anholdt og afhørt af Politiets Efterretningstjeneste (PET), opgav han ikke det nynazistiske fællesskab, han var en del af. Tværtimod tilbød han efter sin løsladelse at blive leder af den ekstremistiske gruppe Feuerkrieg Division (FKD).

Retten i Holbæk behandler torsdag sagen mod drengen, der nu er blevet 16 år. Det seneste år har han tilbragt på en ungdomsinstitution, hvor han sidder varetægtsfængslet i surrogat på grund af sin unge alder.

Drengen er tiltalt for at lade sig hverve til den ekstremistiske gruppe FKD, for at forsøge at få sin klassekammerat med i fællesskabet, for at påtage sig en lederrolle i gruppen, for at dele bombe- og våbenmanualer og for at være i besiddelse af en kniv med en klinge på 16 cm.

Skulle stoppe med dårlige jokes

Den spinkle, høje 16-årige dreng i sort træningstøj sidder igen i vidneskranken.

I retten fremlægger anklager Rune Rydik chats mellem den tiltalte og nogle medlemmer af gruppen FKD. Chats, der er blevet skrevet mellem den 1. marts og den 7. april 2022, hvor drengen blev anholdt.

quote Jeg ser tingene anderledes end andre

Tiltalt dreng i Retten i Holbæk

Netop disse chats i dette tidsrum er interessante, fordi drengen allerede d. 1. marts 2022 blev anholdt af politiet efter et tip om, at drengen natten til den 1. marts i en chat havde skrevet, at han planlagde at skyde ved en børnehave. 

Læs også
PET: Terrortiltalt dreng har bekymrende interesser
Læs også
PET: Terrortiltalt dreng har bekymrende interesser

Politiet beslaglagde ved anholdelsen hans telefon og computere, men løslod ham igen samme dag.

Under afhøringen på politistationen havde drengen sagt, at det hele var en dårlig joke. Politiet spurgte ham dog, om han var færdig med at chatte i de grupper, han skrev i.

Torsdag forklarer drengen, at han opfattede anholdelsen d. 1. marts som et udtryk for, at han skulle stoppe med at lave jokes om at skyde ved børnehaver, men at sigtelserne mod ham intet havde med den nynazistiske gruppe at gøre.

Vil hellere dø stående

Ud fra de beskeder, han har skrevet på sin mors telefon, efter han kom hjem, kan man dog godt se, at den dengang 15-årige følte, at jorden brændte under hans fødder. 

Til lederen af Feuerkrieg Division skriver drengen, at han har været til forhør hos PET, og at al kommunikation gruppemedlemmerne imellem skal flyttes over på en anden platform end Telegram. Han beskriver, at politiet holder øje med hans kommunikation i grupperne, og at der går en alarm af, hvis han skriver noget suspekt. 

- Hvis ikke du hører fra mig indenfor 24 timer, så er jeg officielt blevet Danmarks yngste terrorist, skriver drengen.

Læs også
Tiltalt teenagers dagbog: - Jeg er en af Hitlers soldater
Læs også
Tiltalt teenagers dagbog: - Jeg er en af Hitlers soldater

Anholdelsen og samtalen hos politiet var dog tydeligvis ikke nok til at afskrække drengen fra den ekstremistiske gruppe.

- Jeg vil hellere dø stående end leve livet på knæ, skriver drengen i gruppen.

Påtager sig lederrolle

Da lederen af gruppen ikke længere er aktiv i chatten, skriver drengen, til trods for, at han nu ved, at han er i politiets søgelys, at han påtager sig lederskabet af Feuerkrieg Division, hvilket de øvrige medlemmer bifalder.

Anklageren spørger ind til dette. Indtil nu har drengen forklaret, at han kun var med i Feuerkrieg Division, fordi han samtidig sad med andre venner på Discord og lavede sjov med nynazisterne.

- Hvorfor påtager du dig et lederansvar her? Hvad har det med sjov at gøre?

Drengen forklarer, at han ganske enkelt havde en mere betroet rolle end de andre i gruppen og følte et ansvar. Men han fastholder sin forklaring om, at de har været en gruppe af unge, der lavede sjov med ekstremisterne.

quote Det er en bog, jeg skammer mig over

Tiltalt dreng i Retten i Holbæk

Anklager Rune Rydik anfører, at man ikke et eneste sted i de samtaler, den tiltalte har ført, kan se, at drengen laver sjov. Hverken i chats eller i den dagbog, han har skrevet, og som er blevet læst op i retten.

Tiltalt: Jeg har en diagnose

Da anklagerens spørgsmål igen torsdag retter sig mod dagbogen, kommer den tiltalte med en overraskende melding.

- Jeg ser tingene anderledes end andre gør. Det har noget med min diagnose at gøre.

Drengen afslører for retten, at han for en uge siden blev færdigudredt fra retspsykiatrien, der har givet ham diagnosen asperger. Det er en mildere form for autisme.

Drengen forklarer, at han ikke har haft let ved at skabe sociale relationer i virkeligheden. Han har ikke haft mange at tale med. Det var lettere at skabe relationer på internettet.

- Hvordan kan du mærke, at du er anderledes end andre? spørger hans forsvarer Lasse Martin Dueholm.

- Jeg er mere nørdet i det. Det er også derfor, det er svært at skabe relationer. Jeg ved for eksempel en masse om militær og alt det her, fordi jeg er nørdet. Og så bruger jeg humor meget for at håndtere situationer eller frustrationer, siger drengen.

Læs også
Dreng sendte henrettelsesvideo til klassekammerat i skoletiden
Læs også
Dreng sendte henrettelsesvideo til klassekammerat i skoletiden

- Nu synes jeg faktisk, at du kommer med en anden forklaring end du er kommet med tidligere. Før sagde du, at alt det, du har skrevet på internettet er for sjov, og at det også var for sjov, at du samlede på bombemanualer. Nu siger du, at du nørdede?

- Noget af det var nørderi, noget af det var sjov, siger drengen.

Noget af det mest forbudte

I dagbogen har han skrevet, at han er nazist, og at han hader jøder og at sorte og mennesker fra Mellemøsten skal fordrives. Han skriver, at han er bange for at PET forfølger ham, og at han vil slette alt online. Kun en kommunikationsplatform vil han beholde ”for at fortsætte operationer i virkeligheden og støtte den hvide race i den sidste kamp mod jøder”.

Læs også
Feuerkrieg Division: Hvem er den mystiske nazigruppe?
Læs også
Feuerkrieg Division: Hvem er den mystiske nazigruppe?

Da anklageren torsdag spørger til dagbogen, siger drengen:

- Det er en bog, jeg skammer mig over.

Drengen siger, at det aldrig var tanken, at andre skulle læse i dagbogen. Det var meningen, at den skulle have været brændt.

Dagbogen brugte han til at skrive nogle uhyrligheder for at komme af med sine frustrationer, blandt andet når det var svært at kommunikere med andre.

- Det er en blanding af fantasi og virkelighed. Det er bare tanker. Ja, jeg har samlet bombemanualer, men ikke til terrorangreb. Jeg har skrevet, at jeg hader jøder. Det var noget af det mest forbudte, jeg kunne skrive. Det er ikke noget, jeg mener, siger drengen.