PET: Terrortiltalt dreng har bekymrende interesser

En 16-årig terrortiltalt drengs googlesøgninger og dagbog tegner et billede af en teenagedreng i vanskeligheder. Retten i Holbæk behandler sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De andre synes, at jeg er underlig.

Sådan skrev en teenagedreng om skolen i sin dagbog, mens han sad på sit værelse på Vestsjælland. Det var før, han blev varetægtsfængslet og tiltalt efter terrorparagraffen.

Onsdag sidder den 16-årige dreng i Retten i Holbæk, der for fjerde dag behandler hans sag. På tilhørerpladserne sidder hans forældre klar side om side.

Anklager Rune Rydik afspiller en video. Den er lavet af drengen. På videoen siger han – YOU WANTED WAR – YOU CAN’T STOP US.

Efterfølgende sender han videoen til en kontakt på internettet og spørger ham, hvorvidt kontakten kan høre, at han lyder ligesom Adam Lanzas, en 20-årig dreng, der skød 26 personer ved et skoleskyderi i USA i 2012.

- Ja, det var da også direkte åndssvagt af mig, siger drengen.

Det er den eneste gang, drengen denne onsdag i retslokale A erkender, at han har gjort noget dumt.

Bombemanualer, der virker

Den 16-årige dreng fra Vestsjælland blev anholdt og varetægtsfængslet den 7. april 2022. Han er tiltalt for at have ladet sig hverve til den nynazistiske gruppe Feuerkrieg Division, ligesom han er tiltalt for at have påtaget sig en ledende rolle i gruppen, for at have forsøgt at få en klassekammerat med ind i det ekstremistiske fællesskab og for at have delt bombemanualer, våbenmanualer og ekstremistisk propagandamateriale.

Læs også
Dreng sendte henrettelsesvideo til klassekammerat i skoletiden
Læs også
Dreng sendte henrettelsesvideo til klassekammerat i skoletiden

Anklageren gennemgår onsdag materiale fra drengens computere for nævningene. Blandt andet viser han en video, hvor en person i detaljer viser, hvordan han laver en sprængladning. Forinden har lederen i Feuerkrieg Division bedt den dengang 15-årige dreng om at sende ham nogle bombemanualer, der virker. 

- Tænkte du ikke over, hvad han kunne bruge dem til? spørger anklageren den tiltalte. 

- Nej, ikke rigtigt, siger drengen. Det var jo bare for sjov.

Havde nynazistisk materiale på lånt skolecomputer

Den ene computer, der bliver gennemgået, er en skolecomputer, udlånt af kommunen.

Både på den bærbare skolecomputer og den stationære computer på drengens værelse er der mange filer med propaganda for Feuerkrieg Division, men også for Islamisk Stat.

Drengen har installeret kommunikationsplatformen Telegram på skolecomputeren, så han også i skoletiden har været i stand til at kommunikere med de øvrige medlemmer af den nynazistiske gruppe.

quote Det var jo bare for sjov

Tiltalt 16-årig i retten

- Jeg vil gerne være leder af den europæiske celle, skriver drengen til lederen af gruppen, ligesom han kommer med mange forslag til, hvordan gruppen bør organisere sig.

Men da anklageren spørger, hvorfor han skriver sådan, lyder svaret igen: 

- Det var jo bare for sjov.

Bekymrende interesser

PET (Politiets Efterretningstjeneste, red.) har gennemgået materialet og har blandt andet set på de google-søgninger, drengen har foretaget i tidsrummet 2. december 2021 til 25. februar 2022, altså kort før anholdelsen i april.

I en rapport skriver de, at han har en bekymrende interesse for massemordere, skoleskyderier, vejledninger til at begå selvmord, islamisk stat, satanisme, islamisk stat nazisme og Siege-kultur, antisemitisme og våben.

Drengen har, udover forskellige vejledninger, der vedrører selvmord, søgt på tegn på skizofreni og så er der søgninger på hvad man kalder det, når man mangler empati, og hvad kalder man det, når man mister hukommelsen.

I retten spørger forsvarer Lasse Martin Dueholm, hvorfor han har lavet de forskellige søgninger.

- Jeg har haft om ekstremisme i skolen, og havde valgt ISIS som emne, svarer han og henviser til, at hans skolelærer i retten har fortalt, at børnene som en del af et emne om USA har arbejdet med emnet skoleskyderier.

Læs også
Tiltalt teenagers dagbog: - Jeg er en af Hitlers soldater
Læs også
Tiltalt teenagers dagbog: - Jeg er en af Hitlers soldater

Ifølge drengen søgte han på de medicinske emner, fordi en person, han var i kontakt med på nettet, havde diagnosticeret sig selv som skizofren.

Ligesom at samle på Pokémonkort

Vedrørende de mange bombe- og våbenmanualer har den tiltalte i retten forklaret, at han ikke ved, hvorfor han begyndte at samle på dem, men pludselig havde han et lille bibliotek. 

– Nogle af mine klassekammerater samlede på Pokémonkort, og jeg samlede blandt andet på det her.

Anklageren fremviser et ansøgningsskema til en anden nynazistisk gruppe, som drengen sendte afsted i sommerferien 2021. Dengang var han 14 år.

Alligevel afviser den tiltalte, at han er nationalsocialist.

- Nu vender vi os fra computeren, og ind i hovedet på tiltalte, siger anklager Rune Rydik, og forklarer retten, at politiet fundet en sort notesbog, drengen har benyttet som dagbog.

I dagbogen skriver han, at han er blevet nazist. Jeg er White Power og en af Hitlers soldater, skriver teenageren, der dog også skriver om sit liv i øvrigt.

Dagbog afslører problemer

I dagbogen kan man se, at han opfatter skolen som det værste sted i verden, at der er mange bøller, og de andre børn synes, at han er underlig. Han har ikke lyst til at tage af sted om morgenen, han har mange konflikter med sine forældre, og han har problemer med alkohol. Han overvejer at stikke af fra hjemmet.

- Jeg vil helst være i onlineverdenen. Der er en del problemer i den virkelige verden, skriver drengen.

Læs også
Nynazister lokker unge ind i ekstreme miljøer med humor og gaming
Læs også
Nynazister lokker unge ind i ekstreme miljøer med humor og gaming

På et tidspunkt skriver drengen, at han frygter, at den danske efterretningstjeneste forfølger ham på kommunikationsplatformen Discord, hvor han taler med sine venner fra Feuerkrieg Division. Han skriver, at han har indset, at brugen af terror er en nødvendighed for at opnå et ønsket mål, men at han vil slette personlige ting, så efterretningstjenesten ikke kan finde frem til ham.

- Jeg er en martyr. De ved det bare ikke. Heil Hitler, skriver drengen.

Den 16-årige dreng har fået læst sine mest private tanker, skrevet i en dagbog, op i retten. Da retsdagen er slut, rejser han sig og går ned mod sine forældre.

- Jeg skal bare hjem og sove nu, siger drengen.

- Jeg må jo ikke kramme dig, men du får et kæmpe mentalt kram af mig, siger hans mor, og får et smil retur, da drengen af politibetjente bliver ført forbi hende.