Tiltalt teenagers dagbog: - Jeg er en af Hitlers soldater

16-årig dreng er tiltalt for at tilslutte sig nynazistisk gruppe på internettet. Sagen er begyndt i Retten i Holbæk.

Det var mappen ”Det hemmelige bibliotek”, der for alvor fik alarmklokkerne til at ringe hos PET i april sidste år.

På den 15-årige drengs computer fandt politiet under en ransagning 442 filer i mappen med bombe- og våbenmanualer, hyldester til flere terrorister, herunder norske Anders Breivik, og nogle meget voldsomme ISIS-videoer, blandt andet med yngre børn, der skyder eller skærer halsen over på voksne mænd.

quote På hans værelse fandt politiet et naziflag, tre masker med skelethoveder, naziarmbind og et eksemplar af Adolf Hitlers ”Mein Kampf”

Der var også billeder af drengen selv i camouflagetøj. På et billede heiler han i camouflagetøj i nattemørket, mens han poserer med en kniv i hånden. På et andet står han med nazi-armbind og en maske med et dødningehoved.

Den i dag 16-årige dreng fra Vestsjælland er nu blandt andet tiltalt for at have tilsluttet sig en højreradikal terrorgruppe og for at have delt manualer til bomber og våben. En retssag, der begyndte tirsdag formiddag.

Nægter sig skyldig

Den spinkle dreng, der er blevet ført ind i retslokale A i Retten i Holbæk af to betjente ligner i sit mørke jakkesæt, lyseblå skjorte og kridhvide sneakers mest af alt en dreng på vej til konfirmation.

Læs også
Dreng lod sig hverve til nazi-terrorgruppe - risikerer flere års fængsel
Læs også
Dreng lod sig hverve til nazi-terrorgruppe - risikerer flere års fængsel

Nu er han gået forbi de mange journalister, der sidder klar i Retssal A i Retten i Holbæk og op til forsvarer Lasse Martin Dueholm og ikke mindst sin mor og far, der står klar til at give ham et knus.

quote Det er et nyt kapitel i mit liv, jeg er blevet nazist

Notat i drengens dagbog

Siden 7. april 2022 har drengen siddet varetægtsfængslet. Dengang var han 15 år. Undervejs har dørene ved retsmøderne på grund af efterforskningen været lukkede. Tirsdag er første dag, hvor det er meningen at offentligheden hører drengens egen forklaring. Han nægter sig skyldig.

Forsøgte at hverve ven

Drengen er tiltalt for at have tilsluttet sig den nynazistiske gruppe Feuerkrieg Division.

Anklager Rune Rydik fremviser under sin forelæggelse et ansøgningsskema til gruppen.

Det er anklagemyndighedens påstand, at det er den 15-årige dreng, der skriver, at han har våbentræning, kendskab til sprængstoffer, og at han er bekendt med gruppens ideologi. 

Desuden har han ifølge anklagemyndigheden altså delt bombemanualer, våbenmanualer og militant ekstremistisk indhold til flere personer i en gruppe på beskedtjenesten Telegram, ligesom han er tiltalt for at have forsøgt at hverve en ven til gruppen.

Vennen blev ligeledes anholdt og sigtet i 2022, men blev efterfølgende løsladt. Politiet har opgivet sigtelsen mod ham.

Skrev om skyderi ved børnehave

Politiet blev dog allerede en måned før opmærksomme på den 15-årige drengs adfærd på internettet.

Et tip til politiet afslørede, at drengen natten til den 1. marts i en lukket gruppe havde skrevet, at han havde til hensigt at skyde ved en børnehave i nærheden af sit hjem. 

På hans værelse fandt politiet i nogle ammunitionskasser et naziflag, tre masker med skelethoveder, naziarmbind og et eksemplar af Adolf Hitlers ”Mein Kampf”.

Den i dag 16-årige dreng blev sammen med sin ældre kammerat anholdt sidste år. Kammeraten blev dog kort efter løsladt.
Den i dag 16-årige dreng blev sammen med sin ældre kammerat anholdt sidste år. Kammeraten blev dog kort efter løsladt. Foto: René Lind - Lind Foto

På væggen hang et stort flag for Feuerkrieg Division. Dengang blev drengen sigtet, ligesom man beslaglagde hans computer og hans telefon.

Han blev dog løsladt samme dag, men den videre efterforskning og PETs gennemgang af hans elektroniske hjælpemidler viste dog, at man var nødt til at skride mere drastisk til værks og anholde ham. Det gjorde man den 7. april.

En af Hitlers soldater

Udover ”det hemmelige bibliotek” på computeren fandt politiet også ved ransagningen af drengens værelse en dagbog.

Heri skriver drengen, ”det er et nyt kapitel i mit liv, jeg er blevet nazist”, ligesom han skriver, at han er en af Hitlers soldater og er klar til at dø. "I’m white power", skriver drengen.

Den 16-årige dreng vil gerne afgive forklaring under tirsdagens retsmøde. Han virker meget afdæmpet og rolig, selvom de spinkle ben i habitbukserne kører uafladeligt op og ned under bordet. 

- Jeg forstår godt, at det er en stressende situation, vi tager det bare stille og roligt, og så siger du til, hvis du får brug for en pause, siger specialanklager Rune Rydik til ham. 

Drengen fortæller, at han før sin anholdelse gik i folkeskole og til sport i sin fritid. Under coronanedlukningen begyndte han i stigende grad at spille computerspil, det var Roblox, Call of Duty og Counterstrike. Mens han spillede, talte han med de andre deltagere, og fandt sammen med andre unge, der ligesom ham var historisk interesserede. 

16-årig: Det var jo bare noget på internettet

- Jeg har faktisk altid interesseret mig for historie. Hvorfor det lige blev Hitler, ved jeg ikke, siger drengen. Han erkender, at han har anskaffet sig både naziarmbind, naziflag og bogen Mein Kampf, og at han tog billeder af sig selv med armbind og en kniv for at skabe en chokeffekt. 

- Det er både det sjove og det chokerende i det, der fik mig til det, siger drengen i Retten i Holbæk. 

- Hvad tænker du egentlig om, at du er blevet tiltalt og sidder her i dag?

- Jeg synes, at det er lidt meget. Det var jo bare noget, vi skrev på internettet. Det bliver gjort til noget, det ikke er. Det var jo ikke noget, der foregik i den almindelige verden, siger drengen, der dog erkender, at det var en stor fejl, at han for sjov skrev, at han ville skyde ved en børnehave. 

Tiltale: Havde ledende rolle

Ifølge anklager Rune Rydik har drengen indtaget en aktiv lederrolle i den ekstremistiske gruppe, der af Center for Terror Analyse dengang drengen blev anholdt blev vurderet til at bestå at mellem 30 og 80 personer fordelt på 12 lande. Det er vurderingen, at mange af medlemmerne er børn på mellem 14 og 16 år. Flere af dem er i dag fængslet.

Medlemmerne mødes ikke fysisk, men på internettet. De er inspirerede af andre højreekstremistiske internetgrupper, og tanken er, at de skal dele viden i lukkede fora, for derefter at blive rustede til at begå terrorhandlinger. 

Grupperne er voldsparate og kan ikke vente på en politisk forandring af samfundet. Meningen er, at den enkelte med sine solohandlinger inspirerer andre til at begå lignende gerninger, der i sidste ende er samfundsomvæltende. Målet er et hvidt overherredømme i verden, lyder det i erklæringerne fra Center for Terroranalyse, som anklageren har fremlagt under tirsdagens retsmøde

Risikerer flere års fængsel

Drengen er blandt andet tiltalt for at have udarbejdet et afsnit til ”The Feuerkrieg Division Handbook”, der er en håndbog, som blandt andet beskriver gruppens formål og virksomhed, samt indeholder opfordringer til at begå terrorisme. Drengen skulle ifølge anklageskriftet også have læst korrektur på håndbogen.

Læs også
Højreekstremister bruger computerspil til at hverve medlemmer
Læs også
Højreekstremister bruger computerspil til at hverve medlemmer

Den 16-årige er ikke tiltalt for trusler imod den nærliggende børnehave, da der ikke var nævnt en specifik institution og truslen blev fremsat i en lukket gruppe.

Sagen er rejst som en nævningesag, hvilket betyder, at anklagemyndigheden har vurderet, at drengen kan idømmes en fængselsstraf på fire år eller derover. Desuden er der nedlagt påstand om at den 16-årige dreng skal idømmes et kontaktforbud, der vil indebære, at han ikke må kontakte andre personer, der er dømt for overtrædelse af straffelovens terrorbestemmelser.