Rockere fik livstid i byretten - vil frikendes for drab

Ankesagen om drabet på den 18-årige Zobair Saidi i Holbæk påbegyndes torsdag i Østre Landsret. To mænd vil frikendes og har skiftet forsvarerne ud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dommerne i byretten i Holbæk var enige, da de afsagde skyldkendelse og dom i Retten i Holbæk. To ud af tre tiltalte var skyldige i drabet på Zobair Saidi, som blev likvideret ud for Ladegårdsparken 135 i Holbæk.

De to tiltalte mænd P. og M. på i dag 28 og 30 år var ikke enige i udfaldet af dommen, som de ankede på stedet. Nu er forsvarerne fra byretten blevet udskiftet, og i Østre Landsret går de igen efter en frikendelse.

Læs også
Bandidos-rockere idømt fængsel på livstid for drab på 18-årig i Holbæk
Læs også
Bandidos-rockere idømt fængsel på livstid for drab på 18-årig i Holbæk

Fra anklagemyndighedens bord er sagen klar. Den 28. april 2019 kort efter klokken 22.00 ankom den 18-årige Zobair Saidi til Ladegårdsparken i Holbæk, hvor han efter aftale med en hashhandler skulle hente nogle få gram hash, der som sædvanlig blev kastet ud til ham fra hashhandlerens altan.

På en bænk i mørket ventede den dengang 26-årige Bandidos-rocker P. I bukselinningen på ryggen under den mørke hættetrøje havde han en pistol.

FEM SKUD - PODCAST OM BANDEKRIGEN I HOLBÆK

Da Saidi havde passeret bænken og var gået frem til nr. 135, hvor han bøjede sig ned for at samle hashen op, løb P. mod Saidi, trak pistolen frem og skød ham på nært hold med fem skud. To af skuddene var dødelige, heraf et i tindingen. Derefter løb P. til fods ud af Ladegårdsparken.

Rockerne derimod afviser at have haft noget udestående med Saidi, ligesom de pure afviser at have noget med drabet at gøre.

Tilstod at lokke Saidi i fælde

Sagen har længe været efterforsket af politiet, der har haft svært ved at få vidner til at stå frem og fortælle, hvad de vidste. Først da Zobair Saidis mor stod frem i TV2 ØST og grædende opfordrede vidner til at hjælpe politiet, kom der for alvor hul på sagen for politiet.

Et år efter drabet tilstod hashhandler Mikkel Oliver Falck Nielsen, at det var ham, der havde lokket Saidi i en fælde. Det var ham, der aftalte med Saidi, at han skulle komme til Ladegårdsparken, samtidig med at han informerede Bandidos-rockerne om, hvornår Saidi ville møde op. 

Ifølge Mikkel Oliver Falck Nielsen havde rockeren M. lovet, at Saidi kun ville få tæsk, og at der ikke ville ske ham noget alvorligt, ligesom M. havde lovet, at rockerne ikke ville overfalde Saidi i nærheden af hashhandlerens opgang. 

Læs også
Advarede 18-årig før drab: - Du skal ikke tage derover
Læs også
Advarede 18-årig før drab: - Du skal ikke tage derover

Alligevel havde Mikkel Oliver Falck Nielsen en dårlig fornemmelse i maven, og forsøgte forgæves at trække sig af aftalen med rockerne. I stedet blev der affyret fem skud mod Saidi lige under hashhandlerens vinduer.

For sin rolle i sagen modtog Mikkel Oliver Falck Nielsen en fængselsstraf på 12 år for medvirken til drab.

Kastede den første brandbombe

Holbæk by var i perioden fra sommeren 2018 og frem til den 28. april 2019 plaget af en konflikt mellem Bandidos og en gruppe unge mænd fra Vangkvarteret og Ladegårdsparken. En konflikt, der resulterede i en lang række voldelige episoder i og omkring Holbæk.

På tidspunktet for drabet var M. og P. medlemmer af rockerklubben Bandidos. Efterfølgende har den tiltalte M. forklaret, at han ikke længere er en del af klubben.

Under retssagen i byretten kom det frem, at Zobair Saidi skulle afstraffes, dels fordi han havde stjålet hash fra Mikkel Oliver Falck Nielsen, og dels fordi han havde spillet en aktiv rolle i konflikten.

Herunder skulle han ved et slagsmål foran Bandidos' klubhus i Østerstræde have stukket en 34-årig ekspræsident i underarmen med en skarp genstand, så han efterfølgende måtte behandles på skadestuen, ligesom Saidi ifølge hashhandleren skulle have pralet med, at det var ham, der havde kastet den første brandbombe mod Bandidos’ klubhus i Østerstræde – et klubhus, Bandidos senere var tvunget til at flytte fra på grund af konflikten mellem rockerne og de unge fra Vangkvarteret.

Blev frikendt for at bestille drab

Den tidligere ekspræsident i Bandidos i Holbæk, der ifølge anklagemyndigheden blev stukket i underarmen af Saidi, var også tiltalt i sagen, men blev frikendt i Retten i Holbæk, da man ikke fandt det bevist, at det var ham, der beordrede M. og P. til at planlægge og udføre drabet på Saidi.

I byretten lagde dommerne vægt på især hashhandler Mikkel Oliver Falck Nielsens vidneforklaring, som de fandt meget troværdig. Hans forklaring understøttes af flere vidner, herunder hans kæreste, der også er blevet straffet for at have været medvirkende til drabet. Retten fandt yderligere, at forklaringen understøttes af den kommunikation, der har været mellem de tiltalte og hashhandleren.

Læs også
Kronvidne i drabssag fra Ladegårdsparken - Bandidos ville statuere et eksempel
Læs også
Kronvidne i drabssag fra Ladegårdsparken - Bandidos ville statuere et eksempel

Den nu 28-årige P. blev i byretten kendt skyldig i at affyre skuddene mod Saidi. I skyldkendelsen lagde nævninge og dommere vægt på, at der blev fundet krudtpartikler på hans tøj, mens en GPS på hans bil og i hans telefon ikke kan udelukke, at det var ham, der sad på en bænk og ventede på Saidi i Ladegårdsparken. Hans egen forklaring virkede ifølge dommerne konstrueret og utroværdig.

Ifølge retten virkede også M.'s forklaring konstrueret og utroværdig.

Desuden lagde dommerne vægt på at begge mænd havde fotos af Zobair Saidi på deres telefoner.

Dømt efter bandeparagraffen

Udover drabet blev mændene den 18. maj 2021 også kendt skyldige i drabsforsøg, da de få dage før drabet mislykkedes med et lignende drabsforsøg på Zobair Saidi.

Retten fandt, at drabet var udsprunget af en konflikt imellem to grupperinger, og da der indgår skydevåben i sagen, fulgte Retten i Holbæk specialanklager Anja Lund Liins påstand om at dømme efter straffelovens 81a, den såkaldte bandeparagraf, der kan anvendes til at forhøje straffen.

Bandidosrockeren P. blev ligeledes idømt et forbud mod at komme i samtlige klubhuse tilhørende Bandidos og i Holbæk Kommune i 10 år efter løsladelse.

quote Det har været et helt fantastisk stykke politiarbejde. De er startet med nærmest ingenting, og nu står vi med to livstidsdomme

Anja Lund Liin, specialanklager

Specialanklager Anja Lund Liin udtrykte efter dommen stor ros til politiet for deres opklaring af sagen.

- Det har været et helt fantastisk stykke politiarbejde. De er startet med nærmest ingenting, og nu står vi med to livstidsdomme. Det har været et kæmpestort stykke politiarbejde, og de har gravet beviser op steder, hvor man nærmest ikke troede, man kunne finde beviser, sagde Anja Lund Liin til TV2 ØST efter dommen var faldet.

Forsvarerne for M. og P. Mads Kramme og Sten Balslev var ikke tilfredse med dommen, og ej heller med bevisførelsen, som de fandt mangelfuld. Flere gange undervejs forsøgte de at italesætte, at det kunne være hashhandleren selv, der havde skudt Saidi, og som forsøgte at kaste skylden på rockerne.

Udover en fængselsstraf på livstid blev M. og P. og Mikkel Oliver Falck Nielsen dømt til at betale 130.000 i erstatning til Zobair Saidis mor.

Sagen forventes afsluttet i midt september.