Kronvidne i drabssag fra Ladegårdsparken - Bandidos ville statuere et eksempel

Tirsdag vidnede anklagerens kronvidne i retssag om drabet på 18-årige Zobair Saidi i Retten i Holbæk

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi gør det bare igen. På søndag.

Sådan sagde to Bandidos-rockere ifølge Mikkel Oliver Falck Nielsen, da han havde været medvirkende til et mislykket drabsforsøg på den 18-årige Zobair Saidi i boligområdet Ladegårdsparken i Holbæk fredag den 26. april 2019. Det forklarede han tirsdag i Retten i Holbæk.

Mikkel Oliver Falck Nielsen er anklagemyndighedens kronvidne i drabssagen. I september 2020 blev han selv idømt 12 års fængsel for medvirken til drabsforsøg og drabet på Saidi, som han er i gang med at afsone. Under tilståelsessagen lagde han alle kort på bordet. Det var ham, der – ifølge eget udsagn – havde aftalt med Bandidos-rockerne, at Zobair Saidi skulle afstraffes, fordi han havde stjålet hash og penge fra Mikkel Oliver Falck Nielsen. Desuden havde Saidi pralet med, at det var ham, der havde smidt en håndgranat og en brandbombe mod Bandidos’ klubhus i Holbæk.

Ville overtage hashforretning

Mikkel Oliver Falck Nielsen var hashhandler, og forklarede tirsdag i Retten i Holbæk, at Zobair Saidi sædvanligvis kom to gange om dagen for at hente 2-3 gram hash per gang. Saidi betalte ikke for hashen, da hashhandleren havde en aftale med ham om, at Saidi til gengæld for hash holdt unge ballademagere fra Vangkvarteret væk fra hans forretning. De unge var Saidis venner eller bekendte.

Flere gange blev Saidi og hashhandleren dog uvenner, fordi Saidi stjal hash og penge, har hashhandleren forklaret politiet. Desuden truede Saidi ifølge hashhandleren ham og prøvede at overtage hans hashforretning.

Zobair Saidi blev dræbt i april 2019.
Zobair Saidi blev dræbt i april 2019.

Derfor blev hashhandleren vred og fortalte en ven, at Saidi i fortrolighed havde erkendt, at det var ham, der havde kastet en håndgranat ind mod Bandidos’ klubhus i Østerstræde, han stod bag angreb på klubhuset, hvor der blev kastet brandbomber, og han var med i et knivstikkeri, hvor den nuværende ekspræsident, den 34-årige K., der er tiltalt i sagen, blev stukket i armen.

Efterfølgende blev hashhandleren ifølge eget udsagn kontaktet af en Bandidos-rocker, den tiltalte M., der gerne ville høre mere om, hvad Zobair Saidi havde pralet med. Hashhandleren gik med til at mødes med M., fordi han gerne så, at Saidi fik en såkaldt røvfuld, fordi han havde stjålet fra ham.

Skulle afstraffes, men ikke slås ihjel

I retten tirsdag forklarede vidnet, at rockerne på deres side gerne ville give Saidi en lærestreg, så folk kunne forstå, at Holbæk er Bandidos’ by. Aftalen var, ifølge Mikkel Oliver Falck Nielsen, at han skulle sørge for, at Saidi hentede hash hos ham på et specifikt tidspunkt. Rockerne ville vente på Saidi, og tage ham med ud af Ladegårdsparken, derefter skulle han afstraffes, men ikke slås ihjel.

Fredag den 26. april 2019 blev Mikkel Oliver Falck Nielsen nervøs over det hele. Han havde en dårlig fornemmelse. Han fik sin kæreste til at love, at hun ville smide hashen ud ad vinduet til Saidi, selv cyklede han til Tuse Næs ved 17-tiden og blev derude til sent på aftenen for at have et alibi. Da han kom hjem igen, og kørte via Vandtårnsstien, kom den tiltalte P., ifølge hashhandleren, ud fra et skur, hvor især hjemløse ofte sidder og drikker. P. ville vide, hvad der var gået galt med planen. Han havde ikke set Zobair Saidi.

Kæresten havde kastet hashen ud til den forkerte side, P. havde stået på den anden.

- Vi gør det igen, sagde P., ifølge vidnet.

Kyssemund og hjerte-emojis

Mikkel Oliver Falck Nielsen prøvede derefter at komme ud af aftalen. Han tænkte, at Saidi måske ville blive slået ihjel.

Kort før drabet mødtes han derfor – ifølge eget udsagn – med den tiltalte M.

- Jeg har ikke samvittighed til det, sagde han efter eget udsagn til den tiltalte rocker M. Nu gør vi, som vi har aftalt, vi gør det på søndag, svarede M. ifølge vidnet.

Senere skrev han igen til M.: - Jeg er bange for, at jeg ikke kan stole på dig.

- Jeg har givet dig mit ord og hånden på, at vi ikke slår ham ihjel, skrev rockeren angiveligt tilbage.

- Ok, så gør jeg det, (lokkede Saidi ud til Ladegårdsparken, red.) skrev hashhandleren tilbage.

- Ok tak, skrev M. tilbage, efterfulgt af en kyssemund og en hjerte-emoji.

Udsagnet er vigtigt, fordi den tiltalte M. selv har forklaret, at han var i Tyskland på det tidspunkt. Og teledata viser, at M.’s telefon var i Tyskland.

Men da specialanklager Anja Lund Liin spurgte vidnet om dette, svarede han blot: - Nå, men det var M. ikke.

Sad afslappet på bænk

Få timer senere, kl. 22.00, sænkede tusmørket sig over Ladegårdsparken. Mikkel Oliver Falck Nielsen stod på sin altan. Han kunne, ifølge eget udsagn, se den nu tiltalte P. sidde afslappet på en bænk midt i anlægget. Hans ene arm hvilede på armlænet. De fik øjenkontakt og P. løftede hovedet til en hilsen.

Mikkel Oliver Falck Nielsen kommunikerede med Zobair Saidi over Wickr. Hvornår kommer du?, spurgte han. – 10 minutter, skrev Saidi.

- 10 minutter, skrev Mikkel Oliver Falck Nielsen til den tiltalte P.

Kort efter ankom Zobair Saidi gående ind imellem boligblokkene. Han gik forbi P. på bænken og ned til nr. 135. Han stoppede op og så sig tilbage. P. havde ifølge hashhandleren gemt sig bag en statue. Da Saidi bøjede sig for at samle hashen op, løb P. ned mod ham. Han rakte hånden om på ryggen.

Hashhandleren løb ind i sin lejlighed. Han hørte P. råbe ”Hvad så?” og så hørte han fem skud. Først tre, og derefter to mere. Mikkel Oliver Falck Nielsen begyndte at græde. ”De tog røven på mig, de tog røven på mig”, sagde han til sin kæreste.

- Nu tager du dig fandeme sammen, sagde kæresten.

Frygtede, at de også ville nakke mig

Sent om aftenen den 28. april kom politiet. Det blev den første af mange afhøringer, hashhandleren skulle igennem. Igennem mange måneder forsøgte han at skjule, at han havde noget med sagen at gøre. Netop dette borede den tiltalte P.’s forsvarer, Sten Balslev, i. – Hvorfor sagde du ikke bare sandheden til politiet, spurgte han igen og igen.

- Fordi jeg frygtede for mit liv. Bandidos havde taget røven på mig. Jeg frygtede, at de også ville nakke mig, så jeg holdt kæft, svarede Mikkel Oliver Falck Nielsen i retten. Hashhandleren forklarede ligeledes, at han også var bange for, at medlemmerne af Vanggruppen skulle opsøge ham, da de var vrede over, at Zobair Saidi var blevet skudt.

Forsvarer Sten Balslev forsøgte at bringe andre motiver på banen, og spurgte til, om hashhandleren selv skyldte penge væk. Til sidst spurgte han direkte hashhandleren: - Var det dig, der skød Zobair Saidi?

Til det kunne Mikkel Oliver Falck Nielsen, der tydeligvis blev overrasket over spørgsmålet, kun sige ”nej, det var det ikke”.

Moren til Zobair Saidi var ude og bede om hjælp efter mordet på hendes søn.

Mikkel Oliver Falck Nielsens 21-årige kæreste fik i 2020 et års fængsel for medvirken til grov vold, da det lykkedes hende at overbevise retten om, at hun havde grund til at tro, at Zobair Saidi udelukkende skulle have tæsk. Under tirsdagens retsmøde fortalte hun, at parret dagen efter drabet på opfordring fra politiet flyttede fra Ladegårdsparken. Hun fortalte, at flere unge fra Vanggruppen havde truet hende og havde truet med at stikke hendes hund ned.

Retssagen fortsætter den 15. april, der forventes dom i sagen den 12. maj.