Bandidos-rockere idømt fængsel på livstid for drab på 18-årig i Holbæk

Retten i Holbæk har netop afsagt dom i sag, hvor en ung mand blev likvideret i et boligområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Livstid.

Sådan lyder dommen til to mænd på 26 og 29 år, der ved Retten i Holbæk er kendt skyldige i at stå bag og udføre drabet på den 18-årige Zobair Saidi, som blev skudt i boligområdet Ladegårdsparken tilbage i 2019.

Læs også
To bandidosrockere kendt skyldige i likvidering af 18-årig
Læs også
To bandidosrockere kendt skyldige i likvidering af 18-årig

Strafudmålingen er faldet tirsdag eftermiddag. 

De har på vegne af deres forsvarsadvokater begge anket livstidsdommene til Østre Landsret.

Skudt fem gange

Den 28. april 2019 kort efter klokken 22.00 ankom Saidi til Ladegårdsparken i Holbæk, hvor han efter aftale med en hashhandler skulle hente nogle få gram hash, der blev kastet ud fra hashhandlerens altan.

quote Det er et signal om, at Danmark er et retssamfund, der ikke accepterer kriminelle bander, som synes de skal klare sagerne selv med skyderier i det offentlige rum

Anja Lund Liin, specialanklager

På en bænk i mørket ventede den 26-årige Bandidos-rocker, der løb frem mod Saidi og skød ham på nært hold med fem skud. To af skuddene var dødelige, heraf et i tindingen. 

Et år efter drabet tilstod hashhandler Mikkel Oliver Falck Nielsen, at det var ham, der lokkede Saidi i en fælde ved at lokke ham til Ladegårdsparken og samtidig informere Bandidos-rockerne om, hvornår Saidi mødte op. For sin rolle i sagen har han modtaget en fængselsstraf på 12 år for medvirken til drab.

Læs også
Dommer fængsler 27-årig mand i 12 år for sin rolle i drabet i Ladegårdsparken
Læs også
Dommer fængsler 27-årig mand i 12 år for sin rolle i drabet i Ladegårdsparken

Holbæk by var i perioden fra sommeren 2018 og frem til den 28. april 2019 plaget af en konflikt mellem Bandidos og en gruppe unge mænd fra Vangkvarteret og Ladegårdsparken. 

Under retssagen er det kommet frem, at Zobair Saidi skulle afstraffes, dels fordi han havde stjålet hash fra Mikkel Oliver Falck Nielsen, og dels, fordi han havde spillet en aktiv rolle i konflikten. Herunder skulle han ved et slagsmål foran Bandidos' klubhus i Østerstræde have stukket en 34-årig ekspræsident i underarmen med en skarp genstand, så han efterfølgende måtte behandles på skadestuen.

Den 34-årige mand har undervejs været tiltalt for at bestille drabet, men blev frikendt i forbindelse med skyldsspørgsmålet. ¨

Video: Hør TV2 ØST's retsreporter forklare, hvordan Zobair Saidi blev likvideret:

Eftersom drabet er udsprunget af en konflikt imellem to grupperinger, og der har indgået skydevåben i sagen, har Retten i Holbæk valgt at følge specialanklager Anja Lund Liins påstand om at dømme efter straffelovens 81a, den såkaldte bandeparagraf, der kan anvendes til at forhøje straffen. 

Udover drabet er mændene også dømt for at have forsøgt at dræbe Saidi få dage før, ligesom den 26-årige mand idømmes et forbud mod at komme i samtlige klubhuse tilhørende Bandidos og i Holbæk Kommune i 10 år efter løsladelse. 

Anklager Anja Lund Liin var særdeles tilfreds med den hårde dom til de to mænd.
Anklager Anja Lund Liin var særdeles tilfreds med den hårde dom til de to mænd. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Anklager: Klart signal fra retten

Specialanklager Anja Lund Liin udtrykker tilfredshed med dommen.

- Jeg er rigtig tilfreds med udfaldet af sagen. Det er et klart signal fra retten om, hvor stor alvor man ser på det her med. Det er en ung mand, der har mistet livet, og det er altid tragisk, når det sker, siger hun og fortsætter:

- Samtidig er det et signal om, at Danmark er et retssamfund, der ikke accepterer kriminelle bander, som synes de skal klare sagerne selv med skyderier i det offentlige rum, siger hun.

quote Det har været et kæmpestort stykke politiarbejde, og de har gravet beviser op steder, hvor man nærmest ikke troede, man kunne finde beviser

Anja Lund Liin, specialanklager

Hun har stor ros til politiet for deres opklaring af sagen.

- Det har været et helt fantastisk stykke politiarbejde. De er startet med nærmest ingenting, og nu står vi med to livstidsdomme. Det har været et kæmpestort stykke politiarbejde, og de har gravet beviser op steder, hvor man nærmest ikke troede, man kunne finde beviser, sagde Anja Lund Liin til TV2 ØST.

De to forsvarsadvokater udtrykker omvendt kritik af især skyldkendelsen.

- Der fik vi allerede en fornemmelse af, hvilken vej det vil gå, og det her er så den ultimative konsekvens af den kendelse, som vi selvfølgelig er skuffet over. Men først og fremmest er vi skuffede over skyldkendelsen, som er anket, og som vi håber at få lavet om i landsretten, siger Mads Kramme, der er forsvarer for den 29-årige mand.

Forsvarer Mads Kramme var ligesom sin kollega stærkt utilfreds med dommen og ankede på stedet.
Forsvarer Mads Kramme var ligesom sin kollega stærkt utilfreds med dommen og ankede på stedet. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

- Jeg afslører ingen statshemmeligheder ved at sige, at vi hverken er tilfredse med bevisførelsen eller udfaldet af strafudmålingen, så vi skal selvfølgelig en tur i landsretten, siger Sten Balslev, der er forsvarer for den 26-årige. 

De to mænd og Mikkel Oliver Falck Nielsen skal derudover betale 130.000 i erstatning til Zobair Saidis mor. Hun var tydeligt påvirket og græd ved strafudmålingen, hvor hun havde svært ved at få vejret og måtte trøstes af en betjent.

Video: I april 2020 var gerningsmændene til drabet endnu ikke fundet. Derfor stod den dræbte Zobair Saidis mor frem og bad alle, der vidste noget, om at kontakte politiet:


Nyhedsoverblik