Regionen undersøger giftfund under boligområde

Region Sjælland har indledt en stor undersøgelse af jorden under et boligområde i Holbæk. Det sker, efter der er fundet rester af sprøjtegifte.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi tager det meget alvorligt. Og vi har samtidig skrevet til Miljøstyrelsen omkring vores fund.

Sådan siger Ane-Marie Westergaard, der er funktionschef i afdelingen for jordforurening og grundvandsbeskyttelse i Region Sjælland, efter der er fundet giftforurening i jorden ved boligområdet Baggesens Have i Holbæk.

- Fundet blev gjort i jorden under en daginstitution i Holbæk, og Holbæk Kommune rakte derfor ud til os, som forvalter af jordforureningslovene i Region Sjælland, siger funktionschefen.

Ane-Marie Westergaard, funktionschef i afdelingen for jordforurening og grundvandsbeskyttelse i Region Sjælland.
Ane-Marie Westergaard, funktionschef i afdelingen for jordforurening og grundvandsbeskyttelse i Region Sjælland. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Blandt stofferne i fundet var der grundstoffet arsen og rester af den frygtede gift DDT og dens nedbrydningsstof DDE. Begge stoffer kan sættes i forbindelse med sprøjtning af frugttræer.

Derfor vil Region Sjælland i juni tage prøver af jorden i området for at finde ud af, hvor stor udstrækningen af forureningen er.

- Vi holdt et informationsmøde for de berørte borgere den 11. maj. Og vi er bekymrede over det her fund, fordi det ikke er første gang, vi finder netop disse stoffer i jorden under gamle frugtplantager, siger hun.

Beboer: - Det er foruroligende

En mulig forurenet grund var ikke, hvad Mathias Fønsskov drømte om, da han faldt for rækkehuset i Baggesens Have i det østlige Holbæk.

- Jeg bruger rigtig meget den app, der hedder Kemiluppen, hvor man scanner for at se, om der er nogle hormonforstyrrende stoffer i ting, men det kan da være, at jeg har rendt rundt i det her det sidste års tid, uden jeg har vidst det, selvom man prøver med det ene og det andet, siger han og fortæller, at det gør ham urolig, at der er fundet DDT i området.

Mathias Fønsskov flyttede ind i Baggesens Have for et år siden.
Mathias Fønsskov flyttede ind i Baggesens Have for et år siden. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Jeg synes, det er foruroligende, siger han og fortæller, at der nu er regler for, hvor i haven hans søn må bevæge sig. 

- Jeg kun har boet her i et års tid, og så får jeg at vide, at der er forurenet her på grunden, og det, synes jeg ikke, er særlig fedt, når man har en søn på snart et år, der er begyndt at kravle rundt herude, og nu kommer sommeren, siger Mathias Fønsskov.

Han undrer sig over, at man ikke tidligere har undersøgt, om der var blevet brugt skadelige stoffer i området.

- Så vidt jeg ved, så har man jo været bevidst om, at der har ligget en frugtplantage her i mange år, hvor man sprøjtede med den slags midler dengang, siger han. 

quote Jeg kun har boet her i et års tid, og så får jeg at vide, at der er forurenet her på grunden

Mathias Fønsskov, Holbæk

Fundet første gang i 2007

Stofferne er tidligere blevet fundet i 2007 under jorden ved Guldborg Have på Lolland nær Guldborg. 

Dengang var der tale om et meget overraskende fund. 

Jorden blev her renset op, og en omfattende undersøgelse foretaget af Miljøstyrelsen fra 2010 til 2012 konkluderede, at intet tydede på, at der var et større problem med jordforurening i forbindelse med gamle frugtplantager.

Undersøgelsen omfattede også et område ved Annebergparken i Nykøbing Sjælland, der således så ud til at være fri for problemer, indtil der så rent faktisk i 2021 blev fundet præcis de forurenede stoffer i jorden.

Læs også
Families grund er giftig – toårige Viggo kan ikke lege i haven
Læs også
Families grund er giftig – toårige Viggo kan ikke lege i haven

Her valgte regionen at rense grundene op, selvom det egentlig er helt ude på kanten af, hvad lovgivningen tillader.

Senest i 2023 er så Baggesens Have i Holbæk kommet på listen.

- Vi ved endnu ikke, hvor stor forureningen er i Holbæk, og vi ved heller ikke, hvor udbredt problemet med gamle frugthaver er. Men vi har skrevet et bekymringsbrev til Miljøstyrelsen, fordi vi gerne vil have dem involveret i problemstillingen, og hvordan man egentlig tackler det, siger Ane-Marie Westergaard.

Siver ikke ned i grundvandet

Heldigvis for borgerne i Holbæk, så er der tale om miljøgifte, der ligger i de allerøverste jordlag. De siver ikke ned i grundvandet, og det er kun, hvis der har været gravet i jorden, at den kan være kommet længere ned end en halv meter.

- Da vi rensede op i Annebergparken, gravede vi en halv meter jord væk, og så var forureningen væk. Men det bekymrende er, at de her to forureninger dukker op nu med så kort et mellemrum. Kommer de nu, fordi vi har været uheldige – eller kommer de, fordi der er et større problem derude med gamle frugtplantager? forklarer Ane-Marie Westergaard.

I juni vil Region Sjælland tage prøver af jorden i området for at finde ud af, hvor stor udstrækningen af forureningen er.
I juni vil Region Sjælland tage prøver af jorden i området for at finde ud af, hvor stor udstrækningen af forureningen er. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Hun oplyser, at regionen ønsker, at Miljøstyrelsen går ind i sagen og overvejer, om der er grund til at revidere konklusionerne fra deres tidligere undersøgelse.

- Vi vil gerne have, at de tager stilling til, om der er behov for at samle erfaringer på ny. Skal vi have en større viden om det her? siger hun.

Over grænseværdi - men ikke meget

Ane-Marie Westergaard understreger, at der tilsyneladende er tale om forholdsvis små forureninger – også i Holbæk.

- Fundene overtræder vores grænseværdier, men de er også sat for at give en høj grad af beskyttelse mod borgerne. Jeg mener ikke, at man skal være meget nervøs, hvis man er grundejer, siger hun.

Læs også
Sparekasse undlod at advare købere om mulig forurening
Læs også
Sparekasse undlod at advare købere om mulig forurening

Hun understreger dog, at det er en af de ting, som man gerne vil have Miljøstyrelsens hjælp til at vurdere.

- Når vi finder arsen og DDT i niveauer, der er over grænseværdierne, men ikke markant høje, så vil vi gerne have Miljøstyrelsen til at vurdere hvor vi er i forhold til det sundhedsfaglige. Det er dem, og ikke os, der skal vurdere farligheden i det, siger hun. 


Nyhedsoverblik