Families grund er giftig – toårige Viggo kan ikke lege i haven

Familien Bek Feveile har allerede bygget et helt nyt hus på Anneberg Bakke i Odsherred. Nu har de fundet ud af, at grunden er forurenet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Jorden er giftig. Det er en børneleg, som de fleste kender. Men for toårige Viggo og hans forældre har legen udviklet sig til et sandt mareridt.

- Den slider rigtig meget. Mest fordi jeg ikke kan gøre noget over for mit barn og mit kommende barn. Det er det, jeg er mest ked af, siger Lasse Feveile.

quote Det er jo nogle af de allerfarligste, man kan komme på

Lisbeth Knudsen, professor i toksikologi

Som TV2 ØST fortalte torsdag har det vist sig, at jorden på udstykningerne på Anneberg Bakke i Odsherred indeholder gamle giftstoffer. Grundene ligger på en tidligere gran- og frugtplantage, der tilhørte det gamle psykiatrihospital.

Viggo, Lasse og højgravide Helle er fanget i usikkerhed, mens de afventer regionens hjælp.
Viggo, Lasse og højgravide Helle er fanget i usikkerhed, mens de afventer regionens hjælp. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

På plantagen sprøjtede man med pesticider. Jordprøver viser, at jorden i dag indeholder både bly, arsen og DDT.

- Det er jo nogle af de allerfarligste stoffer, man kan komme på. Så det er ikke godt at blive udsat for store koncentrationer af dem, forklarer Lisbeth E. Knudsen, der er professor i toksikologi ved Københavns Universitet.

Familien har selv bygget deres drømmehus. Men nu er grunden forvandlet til et mareridt.
Familien har selv bygget deres drømmehus. Men nu er grunden forvandlet til et mareridt. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Ifølge professoren er de værdier, der er fundet på grundene ikke alarmerende høje. Man skal dog alligevel være meget opmærksom på især én ting.

- En ting er, at der bliver dyrket planter i haven, men der er jo også børn, der leger, og børn færdes jo med jord. Så de ville kunne få de stoffer i sig, og børnene er særligt følsomme.

Lisbeth Knudsen forklarer, at børn af særligt følsomme over for de fundne stoffer.
Lisbeth Knudsen forklarer, at børn af særligt følsomme over for de fundne stoffer. Foto: TV2 ØST

Det er netop også det, der er det primære problem for familien Bek Feveile. For i modsætning til de grundejere, TV2 ØST fortalte om i går, der ikke har nået at bygge, så bor to familier allerede i området i nybyggede huse. Lasse Feveile er murer, og har selv bygget huset med tanke på, hvor dejligt familien ville få det i den nye ejendom.

- To små børn, der render rundt i haven og har en fest. Det kan jeg bare ikke se er muligt nu, lyder det fra Lasse Feveile. 

Undersøgte området i 2012

Kommunen har krævet et midlertidigt byggestop på grund af forureningen, hvilket betyder, at grunden lige nu ligner en byggeplads. Men for Lasse Feveile er det meget værre, at Viggo ikke må løbe rundt og lege på den forurenede jord i haven. Enten får parret drengen til at lege på vejen, og ellers bliver han vasket grundigt af, når han kommer ind. Men de kan jo ikke forhindre, at en lille dreng putter fingrene i munden, når han leger udenfor.

Læs også
Sparekasse undlod at advare købere om mulig forurening
Læs også
Sparekasse undlod at advare købere om mulig forurening

- Når jeg har været inde og læse om det, så er det kræftfremkaldende. Vi har en lille dreng på 2,5 år og en, der kommer her i juli måned, så jeg er oprigtig meget bekymret for, at de skal rende ud i haven. Altså de små størrelser, de spiser jord. De graver i jorden.

Parret købte som de første en grund i området allerede i 2019. På Miljøportalen, hvor man kan se Region Sjællands markering af forurenede grunde, var der intet at se, for forureningen blev først kendt i 2021.

quote Jeg vil for alt i verden beskytte min dreng

Lasse Feveile

Dog kan man i en rapport se, at Region Sjælland allerede i 2012 sammen med Miljøstyrelsen undersøgte området, fordi der tidligere havde ligget en frugtplantage. Rapporten viste, at der var forhøjede værdier af bly i jorden. Allerede dengang ledte man også efter DDT og arsen, og det er ifølge toksikolog Lisbeth Knudsen usædvanligt.

Lasse Bek Feveile er ked af, at han ikke føler, at han kan beskytte sine børn.
Lasse Bek Feveile er ked af, at han ikke føler, at han kan beskytte sine børn. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Normalt er det PAH eller tjærestoffer, man undersøger for ved forureningssager. Men her må man have vidst, at man skulle kigge efter arsen og bly og DDT ikke mindst. Så der har været en eller anden begrundet mistanke.

Havde tiltro til kommunen

Undersøgelserne dengang viste dog ikke, at der var DDT og arsen i jorden, formentlig fordi man borede andre steder, end man har gjort nu.

Familien tænkte ikke selv over at få jorden undersøgt, inden de gik i gang med at mure huset op.

quote Jeg vil for alt i verden beskytte min dreng

Lasse Bek Feveile

- Jeg har også en tiltro til, at når kommunen ved, hvad der har været på grundene, og regionen ved, hvad der har været på grundene, og de godkender det til beboelse, at så kan man bo her, og at det ikke er giftigt, siger Helle Bek Pedersen, der understreger, at familien under ingen omstændigheder ville have købt grunden, hvis de havde vidst, at den var forurenet. 

- Selvfølgelig ville vi ikke det. Jeg har ikke noget ønske om at mine børn eller andre skal bo på en giftig grund. Jeg vil da heller ikke selv bo på en giftig grund, siger Helle Bek Pedersen til TV2 ØST, og Lasse Feveile tilføjer: 

- Jeg vil for alt i verden beskytte min dreng. Det her, det er bare ude af mine hænder. At jeg ikke kan beskytte ham, det gør mig ked af det. 

Lang ventetid

Siden juli sidste år, da Region Sjælland kontaktede familien og oplyste dem om, at grunden var forurenet, har Lasse Feveile forsøgt at finde ud af, hvad der skal ske. Regionen kan tilbyde at rense jorden. Men ifølge de oplysninger familien selv har fra regionen, er ventetiden mange år. Hvad det konkret betyder, kan familien ikke få noget at vide om.

Helle Bek Pedersen havde tiltro til, at man kan bo på sin grund, når regionen godkender til beboelse.
Helle Bek Pedersen havde tiltro til, at man kan bo på sin grund, når regionen godkender til beboelse. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

- Hvis vi skal bo her i for eksempel syv år, hvor børnene ikke må lege udenfor...det kan jeg slet ikke se for mig, siger Lasse Feveile og uddyber: 

- Jeg mangler svar på, hvornår det her kunne blive renset op, for så havde man et eller andet i udsigt. Lige nu er der ikke nogen udsigt, og det er frustrerende at leve med.

TV2 ØST har været i kontakt med Region Sjælland. De ønsker ikke at stille op til interview så længe, de undersøger sagen. Efter TV2 ØST har lavet interviewet med familien Feveile, skriver regionen dog til os, at de to bebyggede grunde på området vil indgå i næste års prioritering af oprensning.

VIDEO: Du kan se eller gense indslaget om Julie Riisholt Hansen og Emma Marie Andersen, der føler sig snydt af Sparekassen Sjælland og Fyn, fordi de ikke blev oplyst om mulig forurening af de grunde, de har købt:


Nyhedsoverblik