Meget omtalt komet er filmet fra Brorfelde - i nat er den allertættest på Jorden

Ikke bare én, men to kometer kan i nat opleves på himlen over vores område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bliver det stjerneklart, så er det en god ide at gå udenfor i aften med en kikkert.

Så er der nemlig chance for at se en nyopdaget komet på stjernehimlen.

Mens kometen 96P/Machholz er særdeles lysstærk, fordi den er så på solen, og derfor bliver den ikke synlig. C/2022 E3 (ZTF) derimod meget tættere på jorden - og er faktisk netop i nat så tæt på Jorden, som den overhovedet kommer de næste i hvert fald 50.000 år og kan ses med kikkert. 

- 96P/Machholtz er svær at se, fordi den er så tæt på Solen - men den kan blive synlig for det blotte øje ved solnedgang og solopgang. C/2022 E3 (ZTF) kan ikke ses med det blotte øje - men har man en kikkert, så er den relativt stor og let at få øje på, forklarer Martti Holst Kristiansen, der er astronomisk naturvejleder ved Danmarks største observatorie, Observatoriet i Brorfelde nær Holbæk.

Sådan ser kometen C/2022 E3 (ZTF) ud fra Brorfelde. Videoen er optaget af Martti Holst Kristiansen natten til tirsdag på Observatoriet i Brorfelde. Den er optaget over en periode på 3,5 time.

En darling blandt stjernerne

C/2022 E3 (ZTF) har i det hele taget været lidt en darling for mange med interesse for rummet, siden den blev opdaget i en bane nær Jordens sidste år - og især her i januar har mange forsøgt at se kometen.

- Der er vildt mange billeder af den - og mange er rigtig flotte. Det er fedt, at så mange observerer kometen, og at udstyret er blevet mere tilgængeligt, siger han.

Læs også
Hobbyastronomer står op midt om natten for at opleve universet helt tæt på
Læs også
Hobbyastronomer står op midt om natten for at opleve universet helt tæt på

På billeder lyser kometen op i klare grønne og røde nuancer. Det skyldes kulstøv, der reagerer med solens stråler.

Kometen passerer netop nu ind imellem Jordens og Mars baner om solen. Mens Jorden og Mars dog har baner i det samme plan om Solen, så ligger kometens bane næsten vinkelret på denne bane. Kometens aflange bane fortsætter samtidig længere ud i solsystemet end dværgplaneten Plutos bane. Her er den en del af den store komet-sky, som med jævne mellemrum sender kometer ind i jordens bane. Skyen kendes som Oortskyen.

Når vi siger, at kometen er tæt på Jorden, så er det dog en sandhed med modifikationer. Den vil stadig være mere end 42 millioner kilometer væk fra Jordens overflade ved passagen. Det betyder, at lyset fra kometen har været mere end to minutter og 20 sekunder om at nå vores øjne og kameraer.

Bliver smadret af Solen

C/2022 E3 (ZTF) er omkring en kilometer stor, mens den anden komet, 96P/Machholtz, er omkring seks gange større.

Trods størrelsen, så vil 96P/Machholtz dog nok få det korteste liv.

Den kommer nemlig tilbage til midten af solsystemet omkring hvert femte år - og hver gang en komet kommer ind i vores nabolag varmes de lidt op, og bliver dermed gradvist svagere. Hver rundtur koster så at sige kometen noget af dens liv.

Læs også
Smukt syn over Sjælland og øerne - månen er 40.000 kilometer tættere på
Læs også
Smukt syn over Sjælland og øerne - månen er 40.000 kilometer tættere på

- Det er jo et flot skue - og jeg synes, det er rigtig spændende. Vi er i øjeblikket ved at ombygge vores teleskoper til digital teknologi, så jeg tog et af de allermindste teleskoper, vi har med ud, og optog kometen i omkring 3,5 time. Og det blev der en rigtig fin video ud af, hvor man kan se, kometens passage forbi stjernerne, siger Martti Holst Kristiansen. Det er den video, der også kan ses i denne artikel.

Han understreger, at man selv sagtens kan kaste sig ud i at tage billeder af kometen. Der kræves ikke dyrt udstyr for at komme i gang.

- I virkeligheden kan familiens kikkert måske være nok til at se den. Mit råd er klart, at man ikke behøver at foretage dyre indkøb for at komme i gang. De fleste kameraer kan godt fange det - og den er jo rigtig fotogen, siger han.

Sådan ser du dem

Vil man se C/2022 E3 (ZTF) i aften, så kræver det skyfrit vejr. Men ellers skal man fra vores landsdel kigge mod nord for at finde den.

- Man kan starte med at finde Nordstjernen, og så skal man forsætte direkte op mod stjernebilledet Giraffen, så er den der, siger han.

Læs også
Solformørkelse - sådan bliver muligheden for at se med
Læs også
Solformørkelse - sådan bliver muligheden for at se med

Det er desværre ikke muligt at se 96P/Machholtz - men den befinder sig over horisonten lige før solnedgang eller lige før solopgang. Jo længere vi kommer ind i februar, jo større afstand vil den se ud til at have til Solen - men den vil fortsat ikke være let at se, fordi den samtidig bliver mindre lysstærk. 

Det er ikke usædvanligt, at der kommer kometer ind i solsystemet. Men det er desværre mindre sjældent, at de let kan ses.

- Enten er de for små, eller lyser måske ikke op. For et par år siden havde vi også en stor komet forbi. Den troede vi ikke, at man ville kunne se med det blotte øje - men den snød og, og blev meget synlig, siger Martti Holst Kristiansen.

Artiklen er opdateret
Artiklen er efter udgivelsen opdateret med reviderede citater fra Martti Holst Kristiansen.

Nyhedsoverblik