Hobbyastronomer står op midt om natten for at opleve universet helt tæt på

På en bakketop midt i de sjællandske alper har en astronomisk venneforening været med til at holde liv i det 68 år gamle Brorfelde Observatorium.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Siden 1953 har der ligget et astronomisk observatorium på en bakketop midt i de sjællandske alper – ikke langt fra Tølløse i Holbæk Kommune. 

Brorfelde Observatorium – er landets største af sin slags – og blev i sin tid oprettet af Københavns Universitet.

Med tiden indhentede den teknologiske udvikling observatoriet, og i midten af 1990'erne blev stedet overflødigt for universitetet og Brorfelde Observatorium stod overfor at skulle lukke. Men stedets 30 medarbejdere var glade for deres arbejdsplads og gik derfor sammen om at besvare stedet, og i 1994 blev foreningen Brorfelde Astronomiske Vennekreds stiftet.

Hans Jørn Fogh Olsen var med til at stifte foreningen, efter han i en lang årrække havde været adjunkt og underviser ved Københavns Universitet på Brorfelde Observatorium, som officielt med nedlagt i 1996.

- Dermed nedlagde man Brorfelde som observatorium – en dejlig arbejdsplads – og derfor sad vi stadigvæk 30 mennesker tilbage, som vi var dengang, og var i fællesskab enige om – "nej det skulle ikke ske", og vi stiftede en forening til bevarelse af Brorfelde. Og det var formålet med det, fortæller Hans Jørn Fogh Olsen i dag.

Hans Jørn Fogh Olsen har som adjunkt og underviser været med i mange år på Brorfelde Observatorium. "Det var positioner for de forskellige stjerner, vi skulle finde for at kunne fastslå den helt nøjagtige position", fortæller han om sit arbejde, som han var så glad for, at han var med til at starte Brorfelde Astronomiske Vennekreds i 1994.
Hans Jørn Fogh Olsen har som adjunkt og underviser været med i mange år på Brorfelde Observatorium. "Det var positioner for de forskellige stjerner, vi skulle finde for at kunne fastslå den helt nøjagtige position", fortæller han om sit arbejde, som han var så glad for, at han var med til at starte Brorfelde Astronomiske Vennekreds i 1994. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

I denne påske sætter TV2 ØST fokus på nogle af de fantastiske foreninger, der har hjemme i de 12 kommuner i regionen. Der findes intet mindre end 4.000 frivillige foreninger i området, og en af de 4.000 er Brorfelde Astronomiske Vennekreds, hvor Hans Jørn Fogh Olsen i en lang årrække var formand.

Kan se hvad stjerner er bygget af

I dag er depechen givet videre til Jeppe Nicolaisen. Han har været medlem af foreningen i 12 år. På den tid har han været vidne til store forandringer i den måde, hvorpå stjerner, planeter og solsystemer, der normalt er usynlige for det blotte øje, bringes helt tæt på:

- I gamle dage brugte vi et stort teleskop, hvor vi skulle eksponere i rigtig lang tid for at få noget på chippen. Det her er cirka 30 gange hurtigere og nemmere at have med at gøre, fortæller han og refererer til foreningens største teleskop – et mobilt, 16-tommer teleskop, som er blevet sat frem i baghaven ved foreningens klubhus, der ligger lige nedenfor bakken til Brorfelde.

Hele området ved Brorfelde Astronomiske Observatorium blev fredet i 2012 - selv mørket er fredet.
Hele området ved Brorfelde Astronomiske Observatorium blev fredet i 2012 - selv mørket er fredet. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Det er her, foreningens medlemmer følger forandringer og fænomener i universet så langt væk, at det næsten kan være svært at begribe:

- Vi bruger sådan et stort teleskop til at samle lys ind, så man kan se langt ud i rummet. Faktisk flere tusinde gange længere, end man kan med det blotte øje, forklarer Hans Slotsbo, som er kasserer i Brorfelde Astronomiske Vennekreds.

Formålet er at oplyse, om det vi ser om universet, men også andre ting, fortæller han videre og siger:

- Jeg synes, det er fantastisk, at bare ved at se på lyset fra en stjerne eller en tåge, kan man finde ud af, hvad det er bygget op af – hvordan fungerer det – hele den fysik, der ligger i det, er meget fascinerende.

Hans Slotsbo er hobbyastronom og uddannet fysiklærer. - Jeg synes, det er fantastisk, at bare ved at se på lyset fra en stjerne eller en tåge, kan man finde ud af, hvad det er bygget op af.
Hans Slotsbo er hobbyastronom og uddannet fysiklærer. - Jeg synes, det er fantastisk, at bare ved at se på lyset fra en stjerne eller en tåge, kan man finde ud af, hvad det er bygget op af. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Typisk foregår observationerne om natten, hvor mørket ligger tung over området, men så er det bare med at sætte vækkeuret, hvis man vil have oplevelserne med, fortæller Jeppe Nicolaisen, der udover at være hobbyastronom er uddannet elektroingeniør.

- Hvis der er noget interessant, så må man stå op og gøre det. For ellers går man glip af det, pointerer han.

Samarbejde med genåbnet observatorium

Foreningen har 120 medlemmer og mødes en gang i ugen. Derudover arrangerer de foredrag, afholder fotokurser og gennemgår teknik.

- Jo mere man ved, jo mere finder man ud af, man ikke ved. Det er et vidt begreb at sige, at man bliver klogere – man får mere viden, også får man mere, man skal undersøge, forklarer formanden videre.

For cirka fem år siden blev det officielle observatorium på Brorfelde så åbnet for offentligheden, efter at Holbæk Kommune købte stedet i 2012.

Martti Holst Kristiansen er astronomisk naturvejleder, Brorfelde Observatorium, der blev åbnet for offentligheden i 2016. Han fortæller stedet nyder godt af samarbejdet med Brorfelde Astronomiske Vennekreds.
Martti Holst Kristiansen er astronomisk naturvejleder, Brorfelde Observatorium, der blev åbnet for offentligheden i 2016. Han fortæller stedet nyder godt af samarbejdet med Brorfelde Astronomiske Vennekreds. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Her samarbejder Brorfelde Astronomiske Vennekreds i dag med det officielle observatorium om adskillige arrangementer:

- Det er et super godt samarbejde, og nu er vi også så heldige, at vi har dem helt tæt på. De befinder sig i en bygning lidt længere nede ad bakken, og så har de to af vores mindre kupler til rådighed, siger Martti Holst Kristiansen, astronomisk naturvejleder, Brorfelde Observatorium.

I dag er bygningerne og landskabet på Observatoriets område fredet, ligesom det enestående mørke er fredet, så udsigten til den klare stjernehimmel forbliver uforstyrret.


Nyhedsoverblik