Solformørkelse - sådan bliver muligheden for at se med

Det bliver ikke perfekt vejr for at se solformørkelse tirsdag - men hvis du vil, kan du godt få naturfænomenet at se.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et sjældent og alligevel spektakulært naturfænomen rammer tirsdag vores landsdel.

Det sker, når solen, månen og jorden stiller sig på en perfekt linje - og en del af månen vil skygge for solen, og kaste skygge hen over vores område i form af en delvis solformørkelse. 

I vores landsdel begynder månen som det første sted at glide ind over solen klokken 11.06.20 på Sejerø tirsdag formiddag. Den delvise solformørkelse vil i løbet af de kommende minutter være synlig i hele vores landsdel. Klokken 12.10.42 vil den nå maksimum i vores område, hvor omkring 34 procent af solen vil være dækket - og den vil som det sidste sted i vores område være synligt klokken 13.17.07 over det østlige Møn.

Læs også
Sådan bliver muligheden for at se delvis solformørkelse over Danmark
Læs også
Sådan bliver muligheden for at se delvis solformørkelse over Danmark

Og der er generelt mulighed for at se solformørkelsen i vores område, siger vagthavende meteorolog Jesper Eriksen fra DMI til TV2 ØST.

- Det vil ikke være perfekt vejr til at se solformørkelser - men heller ikke det modsatte. I morgen får vi vekslende skydække. Det betyder, at det næppe vil være sådan, at der på noget tidspunkt bliver skyfrit - men der vil heller ikke være længere perioder med overskyet vejr. Man kan sige, at det bliver skyer med huller i, siger han.

quote Det vil ikke være perfekt vejr til at se solformørkelser - men heller ikke det modsatte

Jesper Eriksen, meteorolog fra DMI

Ikke bedre nogle steder end andre

Sidst der var solformørkelse i Danmark var den sydlige del af vores landsdel dækket af skyer, mens det lige præcis nåede at klare op i den nordvestlige del af området. Denne gang vil der dog ikke være markante forskelle på områderne, siger Jesper Eriksen.

- Tirsdag kommer vi til at få vores luft fra Nordsøen. Der kommer ikke til at være store forskelle i det, fordi landjorden og havet har nogenlunde den samme temperatur, siger han.

Når der er solformørkelse, så er det meget vigtigt, at man ikke ser op mod solen med det blotte øje - eller bruger sit kamera eller sin mobiltelefon til at fotografere solen. De skadelige stråler i solen kan nemlig være farlige for både synet og for elektronikken i kameraet.

Sådan så der ud på Brorfelde Observatorium sidst der var solformørkelse.
Sådan så der ud på Brorfelde Observatorium sidst der var solformørkelse. Foto: Jakob Olling - TV2 ØST

Klar på observatorium

I stedet skal man bruge særlige briller med solfilter eller teleskoper eller kameraer med et solfilter på.

Hvis man meget gerne vil se med, så kan man også tage ud til steder, hvor der afholdes arrangementer i anledning af solformørkelsen.

Et af disse steder er observatoriet ved Brorfelde nær Holbæk.

Læs også
Sker først igen i 2032 – se det sjældne fænomen på himlen her
Læs også
Sker først igen i 2032 – se det sjældne fænomen på himlen her

Her er man helt klar til dagen.

- Observatoriet holder åbent for alle på dagen 10-15, og vi håber at både skoler og andre, som har tid og lyst vil kigge forbi. Der plejer at være en fantastisk stemning på Observatoriebakken, siger Sarah Sohl Eriksen, der er kommunikationsansvarlig ved Brorfelde Observatorium.

Arrangementet er normalt velbesøgt, og fra Observatoriebakken kan man se med i teleskoper opstillet til at følge månens vej ind over solen.

- Vores formidlere vil være på bakken, og samtidig vil de astronomiske foreninger også opstille teleskoper, fortæller hun.

Der vil også være åbent for at se Danmarks største teleskop under arrangementet. Det vil dog ikke være indstillet til at vise solen, da det ikke er udstyret med solfilter.


Nyhedsoverblik