Kendt skyldig i dødsulykke - skal tre år i fængsel

En kvinde blev dræbt og to blev kvæstet i en alvorlig dødsulykke i Asnæs. Nu er der faldet dom i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 24-årig mand sad i dag på anklagebænken i Retten i Holbæk, tiltalt for blandt andet uagtsomt manddrab, uagtsomt at have forvoldt skade på andre og for flere overtrædelser af færdselsloven, herunder at køre spirituspåvirket og at være flygtet fra ulykkesstedet.

quote Der er tale om en meget aggressiv og tankeløs kørsel med rigtige alvorlige konsekvenser til følge. Jeg er derfor tilfreds med, at retten har været enig

Sophia Rose, anklager

Mandag formiddag faldt der så dom i Retten i Holbæk. Den 24-årig mand blev kendt skyldig og idømt tre års fængsel og 10 års frakendelse af førerretten.

- Der er tale om en meget aggressiv og tankeløs kørsel med rigtige alvorlige konsekvenser til følge. Jeg er derfor tilfreds med, at retten har været enig i den vurdering og har fulgt anklagemyndighedens påstand, siger anklager Sophia Rose Luxford til TV2 ØST.

En dræbt og to kvæstede

Ulykken skete den 14. februar kort før klokken 19, hvor den 24-årige mand kørte frontalt ind i en modkørende bil på Rødhøj i Asnæs, da han forsøgte at lave en overhaling over en bakke.

Føreren af den modkørende bil, en 28-årig kvinde, mistede livet under ulykken. Kvindens 30-årige mand og etårige barn blev alvorligt kvæstede og måtte ifølge anklagemyndigheden efterfølgende være indlagt i 11 dage.

Føreren af bilen flygtede først fra stedet, men blev efterfølgende fundet og anholdt på Holbæk Sygehus, hvor en blodprøve viste en promille på 1,16.

På det tidspunkt havde han ifølge Ekstra Bladet drukket siden klokken 12.30. Først et par øl på sin arbejdsplads og siden på værtshuset, hvor han erkendte at have drukket fire øl, en irsk kaffe samt 14-15 små shots.

quote Jeg synes, det er et halvt år for meget. Der er praksis, der viser, han skulle have et halvt år mindre

Lone Damgaard, forsvarer

Sagen var oprindeligt en tilståelsessag, da anklagemyndigheden regnede med, at den nu dømte mand ville erkende sig skyldig. Det var dog ikke ’erkendelse i fuldt omfang’, og derfor blev sagen udskudt fra maj til august.

I løbet af de seneste par måneder var den tiltalte dog kommet på andre tanker, og den unge mand tilstod mandag alle forhold. Derfor blev der ikke behov for de indkaldte vidner.

- Jeg synes, det er et halvt år for meget. Der er praksis, der viser, han skulle have et halvt år mindre, hastigheden var trods alt ikke højere end 80-100 kilometer i timen, og der var ikke overhalingsforbud, siger forsvarer Lone Damgaard.

Den 24-årige mand modtog dommen med det samme og vil blot videre i sit liv, fortæller Lone Damgaard.

- Han magter ikke mere. Han har det rædselsfuldt. Han lagde sig fladt ned i dag, siger forsvareren.

Støtte fra lokalmiljøet

Dødsulykken fik debatten i lokalområdet til at blusse op. Lokalbefolkningen arrangerede et fakkeltog til minde om den dræbte kvinde og for at sætte fokus på for høje hastigheder på landevejene.

- Jeg håber, at det her vil få en debat i gang om fart, for folk kører sgu stærkt, selv på landevejene, 
og der er ingen debat om fart, sagde fakkeltogets initiativtager, René Arndt Liu Bång, i februar.

Artilken fortsætter under videoen.

     

Efter ulykken har der også været rejst kritik af Rødhøjs udformning, blandt andet at det er tilladt at overhale på den stejle strækning, hvor ulykken skete.

Den 24-årige mand har siddet varetægtsfængslet siden februar og fortsætter sin varetægtsfængsling, indtil afsoningen kan begynde.