Ekspræsident i Bandidos nægter sig skyldig i drab på 18-årig

Drabssagen om 18-årig mand, der blev likvideret i Ladegårdsparken i Holbæk, blev fredag behandlet i retten.

- Havde du noget med drabet på Zobair Saidi at gøre, spørger specialanklager Anja Lund Liin den muskuløse tatoverede mand, der sidder i sin grå hættetrøje i midten af retslokale A i Retten i Holbæk.

I nakken står der "1%" og på siden af halsen er yderligere et af rockerklubbens kendetegn tatoveret.

quote Hvis perkerne glor, så skal de bare smadres, mand

Tiltalt i hemmelig optagelse

- Nej, overhovedet ikke, svarer han stille.

Han har som tiltalt for drab og drabsforsøg igennem fire timer svaret på anklagerens spørgsmål. For det meste venligt, men flere gange med en snerrende undertone af aggressivitet.

Især når spørgsmålene drejer sig om hans tid som præsident for Bandidos i Holbæk og de regler, der gælder for klubben, er det tydeligt, at han ikke har lyst til at svare.

- Jeg var ikke præsident, da drabet skete. Det er derfor irrelevant, hvad mine arbejdsopgaver som præsident var, og det gider jeg ikke at snakke om, siger han bestemt.

Politiet var talstærkt til stede i Ladegårdsparken efter drabet på Zobair Saidi i 2019.

Likvideret med fem skud

Den 34-årige tiltalte K. er sammen med to andre mænd, der på drabstidspunktet også var fuldgyldige medlemmer af rockergruppen Bandidos, tiltalt for drab og drabsforsøg på den 18-årige Zobair Saidi. Han blev skudt på nært hold foran Ladegårdsparken 135 i Holbæk, da han den 28. april 2019 kl. 22.10 kom til området for at hente en lille klump hash, der efter aftale med en hashhandler blev smidt ud af et vindue.

Politiet mener, at det var den 26-årige P., der kendte til aftalen, og i mørket ventede på Zobair Saidi og skød ham.

Den 29-årige M. var ifølge politiet med til at planlægge både drabet og et drabsforsøg to dage før, der dog mislykkedes, fordi hashen blev smidt ud af det forkerte vindue, og P. derfor ikke kunne komme til at skyde den 18-årige. Den tredje tiltalte, 34-årige K., der fredag afgiver forklaring i Retten i Holbæk, var ifølge anklageskriftet ham, der ansporede de andre to til at dræbe Saidi.

Zobair Saidi blev 18 år gammel. Han døde, da han blev skudt efter at være lokket i et baghold i Ladegårdsparken i Holbæk.
Zobair Saidi blev 18 år gammel. Han døde, da han blev skudt efter at være lokket i et baghold i Ladegårdsparken i Holbæk.

Aflyttede bil og telefon

Anklager Anja Lund Liin vil gerne høre den tidligere præsident fortælle om, hvilke beslutninger, han har været inde over, både i tiden som præsident, men også i tiden efter, hvor han ikke længere var øverst ansvarlige i Bandidos Holbæk, men arbejdede i Nationalen, som er en gruppering i Bandidos, der blandt andet sørger for, at medlemmerne i klubben opfører sig, som de skal og efterlever de regler, der er for motorcykelklubben.

Igennem adskillige måneder både før og efter drabet på Zobair Saidi i april 2019 aflyttede politiet den tiltalte K.s telefon og foretog rumaflytninger i hans bil. De aflyttede ham før drabet på grund af konflikten med Vanggruppen. Derfor har de kunnet følge med i de samtaler, han har haft, og også kunnet lytte sig frem til, at han stadig har haft en del af skulle have sagt internt i Bandidos Holbæk, selvom han efter eget udsagn kun var præsident for klubben fra 2016 til september 2018.

Anklageren prøver under fredagens retsmøde at få den tiltalte til at medgive, at han har været inde over mange beslutninger i klubben, selv efter at en anden har overtaget præsidentrollen i Holbæk.

Præsidenten ryger for meget hash

Blandt andet afspiller hun en telefonsamtale mellem den tiltalte K. og hans lillebror, der sidder fængslet, men gerne vil vide, hvordan det går i klubben. K. fortæller, at det hele sejler, at den nye præsident ryger alt for meget hash, og at han ikke møder op til klubbens tirsdagsmøder med en dagsorden. Medlemmerne er utilfredse og kommer i stedet til K. med spørgsmål og anmodninger. Blandt andet rådfører en sergeant i klubben sig med ekspræsidenten om, hvorvidt han må give et medlem et ”sugeforbud”.

- Hvad er et sugeforbud for noget? vil anklager Anja Lund Liin gerne vide.

- Det er et forbud mod at feste, drikke alkohol og tage kokain, forklarer den tidligere præsident. På optagelserne kan man høre, at der er problemer med klubmedlemmet M., han skylder for mange penge, han tager for mange stoffer og skulle ifølge den 34-årige K. have ”smadret næsen”. M. er ligesom K. tiltalt for drabet i Ladegårdsparken.

I retten medgiver den tiltalte, at der var problemer med hans efterfølger i præsidentembedet.

- Der blev røget for meget hash, siger han. Han erkender også, at han blev spurgt til råds om flere ting, eftersom præsidenten var fraværende på grund af sit hashmisbrug. Han afviser dog, at han skulle have truffet beslutninger på klubbens og præsidentens vegne.

- Der var udelukkende tale om vejledning, fordi jeg havde været medlem af klubben i otte år, siger han

Gav tilladelse til at bruge logo

Anklageren afspiller en samtale i retten mellem den tiltalte K. og en ven af klubben, der vil give den tiltalte P. en machete til hans fødselsdag. På macheten skal der indgraveres et billede af en ”bandit”, altså et af Bandidos logoer. Det giver K. vennen tilladelse til.

- Hvorfor skal han spørge dig om det, I har vel ikke patent på den bandit, spørger anklageren den 34-årige.

- Jo, det kan jeg love dig for, og der er ikke nogen udenfor klubben, der skal bruge det mærke uden at have fået lov, siger den tiltalte. Imens kan man i retssalen høre, at to medlemmer af Bandidos på tilhørerpladserne griner.

Ligesom at man skal spørge klubben lov, før man bruger et af deres kendetegn, ligeså usandsynligt forekommer det, at menige medlemmer af rockerklubben på egen hånd skulle have besluttet at skyde en person med tilknytning til Vanggruppen.

Zobair Saidi blev skudt på nært hold foran Ladegårdsparken 135 i Holbæk, da han den 28. april 2019 kl. 22.10 kom til området for at hente en lille klump hash.
Zobair Saidi blev skudt på nært hold foran Ladegårdsparken 135 i Holbæk, da han den 28. april 2019 kl. 22.10 kom til området for at hente en lille klump hash. Foto: René Lind

Den tidligere præsident er dog ikke i nærheden af at erkende, at det var ham, der gav ordre til nedskydningen. Det er ellers den rolle, anklagemyndigheden mener, at han har haft i sagen.

”De skal smadres”

På aflytningerne kan man høre, at præsidenten taler om konflikten med Vanggruppen. Både Bandidosmedlemmer og medlemmer af Vanggruppen, der for de flestes vedkommende er af anden etnisk herkomst end dansk, kører rundt i Holbæk by i biler på udkik efter hinanden.

- Det er slut, det der med bare at sidde og glo på dem. Det er de sorte abekatte, mand. Hvis perkerne glor, så skal de bare smadres, mand, siger den tiltalte K. til sin medtiltalte klubkammerat M. på en af optagelserne.

quote Der er langt fra at sige, at de skal smadres, til ”de skal skydes”, ikke?

K., tidligere præsident for Bandidos i Holbæk

- Ja så skal de smadres, svarer vennen.

- Men det er dig, der siger, at de skal smadres? spørger anklager Anja Lund Liin den tiltalte.

- Ja, det er mig, der siger det. Men der er langt fra at sige, at de skal smadres, til ”de skal skydes”, ikke? svarer den tiltalte K.

Ville optages i Satudarah MC

Aflytningerne har afsløret, at der er et samarbejde mellem Bandidos i Holbæk og motorcykelklubben Satudarah. Ifølge den tiltalte K. har medlemmer af Satudarah fortalt til Bandidos, at de har holdt møde med tre medlemmer af Vanggruppen.

Ifølge aflytningerne ville de tre medlemmer fra Vangkvarteret gerne optages i Satudarah. De blev dog afvist, da det kom frem, at Vanggruppen stadig havde en konflikt med Bandidos.

Retssagen fortsætter tirsdag. Her skal anklagerens kronvidne afgive forklaring. Kronvidnet aflagde sidste år fuld tilståelse i sagen. Han handlede med hash, og han har i retten under behandlingen af sin egen sag fortalt, at han på opfordring af de to tiltalte M. og P. lokkede den 18-årige Saidi til Ladegårdsparken, hvor han smed hashen ud af vinduet, hvorefter Saidi blev skudt. For sin rolle i sagen modtog han en dom på 12 års fængsel.

Der forventes dom i sagen d. 12. maj.