Vrede efter fyrværkeri-uro: Borgmester vil tage drastiske midler i brug

Holbæk Kommunes borgmester er nu klar til at tage drastiske midler i brug efter nattens hændelser med fyrværkeri i Ladegårdsparken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De seneste par dage har beboerne i Ladegårdsparken i Holbæk været plaget af fyrværkeri.

Så meget, at flere ikke tør gå ud, når mørket falder på.

- Det skaber en urolighed i en, som gør, at man ikke rigtig tør forlade husstanden uden at være bekymret for at få en raket i hovedet eller lignende, siger Dan Lundahl, der bor i Ladegårdsparken.

Optagelser fra i nat viser, hvordan nytårsraketter flyver mellem biler og boliger i området. De viser også, at både politi og brandvæsen bliver ramt.

quote Så var det, at det hele begyndte at eksplodere omkring bilen. Kuglerne fløj henad siden på den

Jan Bruun, indsatsleder

Det får nu Holbæk Kommunes borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) til at tage nye midler i brug.

- De mennesker, som laver kriminalitet, vil få hjemmebesøg af vores SSP-konsulenter sammen med politiet, hvor der vil blive taget en alvorlig snak med deres forældre, siger borgmesteren til TV2 ØST.

Hun gør samtidig opmærksom på, at både uromagerne og deres familier risikerer, at boligselskabet smider dem ud af deres lejemål.

- Det, der er virkeligheden, og det, der kommer til at ske, er, at har man begået kriminalitet og bor i Ladegårdsparken, så kan man blive smidt ud af sin bolig. Det er i yderste konsekvens, lyder det fra borgmesteren.

Kuglerne fløj henad siden på bilen

Jan Bruun var indsatsleder hos brandvæsnet natten til søndag, og han fortæller, at der blev skudt raketter direkte mod ham.

- Der blev skudt efter mig, da jeg kom ind. Jeg kom ind i Ladegårdsparken. Jeg var ikke helt fremme, fordi jeg var på den forkerte adresse. Så kom der nogle, der stod og pegede. Så rullede jeg vinduet ned for at spørge, hvor branden var henne, for den kunne jeg ikke se. Så var det, at det hele begyndte at eksplodere omkring bilen. Kuglerne fløj henad siden på den, fortæller Jan Bruun.

- Så bakkede jeg ud af Ladegårdsparken og kontaktede politiet. Så kørte jeg ikke ind, før de sikrede området. Det er egentlig politiet, det er gået mest udover.

Politiet var flere gange ved at blive ramt af fyrværkeri lørdag aften i Ladegårdsparken i Holbæk.
Politiet var flere gange ved at blive ramt af fyrværkeri lørdag aften i Ladegårdsparken i Holbæk. Foto: Michael Johannessen

Christina Krzyrosiak Hansen mener, at forældrene også har et ansvar for at sikre, at hændelser, som fandt sted natten til søndag, ikke sker.

- Hvor er forældrene til de her unge mennesker, som render rundt og skyder fyrværkeri efter brandmænd og politifolk. Hvorfor lader de dem gøre det? Det er ikke for at lægge hele ansvaret hen på familien, men der er også et ansvar der, jeg synes der er ret væsentligt, siger hun.

Griber ind med det samme

Hvorfor er det først nu, I gør noget?

- Det er misforstået. Der er indsatser og særlige indsatser i boligselskabet ude i Ladegårdsparken hver eneste evige dag. Det her er ikke kun noget, der sker, når det her blusser op. Det er noget, vi har fokus på hele tiden, siger Christina Krzyrosiak Hansen.

Men har det virket, når vi kan se, hvad der nu er sket?

- Ja, de har virket, og de virker de indsatser, der bliver lavet. Forebyggende indsatser er desværre svære at måle, men hvis man ikke laver forebyggende indsatser, så kan det måles, siger hun og fortsætter:

- Det, der bare er vigtigt er, at når der opstår krisesituationer som den her, så er det forebyggende arbejde ikke nok. Der skal vi, som i den her sag, gribe ind med det samme, og det er det, vi gør.

Borgmester: - Jeg er enormt vred

Indsatsleder Jan Bruun fortæller, at det ikke kan have været et uheld, at hans bil blev ramt af raketter natten til søndag.

- Så har de i hvert fald været meget uheldige, og det har de så været flere gange – hver gang der er kørt en brandbil eller en patruljevogn ind, siger Jan Bruun.

VIDEO: Se, hvordan det så ud natten til søndag.

 

Indsatslederen var dog ikke utryg ved situationen, men tilfreds er han ikke.

- Jeg er ikke tilfreds med det sikkerhedsmæssigt, hverken på mine eller beredskabets vegne. Men hvad man kan gøre ved det, det ved jeg ikke. Det er politiets opgave. Jeg er ikke tilfreds med, at vi risikerer at komme til skade på grund af sådan noget pjat, siger Jan Bruun.

Men borgmesteren er ikke i tvivl. Hun vil have det stoppet.

- Jeg er enormt vred, og jeg er enormt frustreret over, at et område som Ladegårdsparken igen skal blive udsat for den her type overgreb som det jo er. Helt almindelige familier, børnefamilier med små børn er bange for at gå ud, og det er noget, jeg som borgmester ikke kan acceptere. Jeg vil have det stoppet, lyder det fra borgmesteren.

Midt- og Vestsjællands Politi har ikke ønsket at stille op til interview.