Skæve boliger giver plads til udsatte borgere: - Det har hjulpet mig meget

Gitte Jakobsen bor i en skæv bolig i Sakskøbing på Lolland. Her har hun fået hjælp til at gennemføre ting, hun ikke kunne på egen hånd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan umiddelbart ikke ses med det blotte øje.

Men på en lille vej i Sakskøbing på Lolland er husene faktisk skæve, selvom murerne står lige.

quote Der er et behov for at lave flere af de her små, lettere beskyttede miljøer

Martin Lose, afdelingsleder på Saksenhøj

Her behøver man ikke passe ind i en firkantet boks. Der er nemlig plads til de borgere, som har brug for lidt ekstra skævhed i hverdagen.

- Jeg har jo hjælp til, når jeg skal til læge. Det er jo mange forskellige ting. Når man skal i retten, eller hvad man skal, så er det rart at have nogen, man kender, forklarer beboeren Gitte Jakobsen.

Gitte Jakobsen har boet i en af Saksenhøjs skæve boliger i to år, og det har gjort en stor forskel i hendes liv.

- Det har hjulpet mig meget. Nu har jeg været i ekstern afdeling i seks år, og der har jeg hvert fald fået gennemført mange ting, som jeg ikke selv kunne. Jeg har fået min pension, og vi har fået vores hus.

Bygget til udsatte borgere

De skæve boliger er bygget til særligt udsatte borgere, som har udfordringer, der gør det svært at trives i traditionelle udlejningsboliger.

Her er der nemlig plads til både at være sig selv og lidt mere larmende.

- Man kan være tryg i, at her, hvor jeg bor, er der ikke nogen, der ser skævt på samme måde som ude i et almindeligt boligkvarter. Det giver rigtig meget ro i hjertet, fortæller Martin Lose, afdelingsleder på Saksenhøj.

Læs også
Faste teams med faste hjemmehjælpere skaber tryghed for både ældre og ansatte
Læs også
Faste teams med faste hjemmehjælpere skaber tryghed for både ældre og ansatte

Boligerne gør en positiv forskel for hjemløse, misbrugsramte og særligt udsatte borgere. På Saksenhøj er rammen både velkendt og tryg, og det giver borgerne mulighed for at tage andre valg, end de ville have gjort på egen hånd.

- Det er jo det, vi arbejder med hele tiden, at hvis du har et misbrug, kan det blive mindre, lyder det fra afdelingslederen.

Fire nye skæve boliger på vej

Beboerne i de skæve boliger får også tildelt støttetimer fra en kontaktperson. Det er det, der har gjort den største forskel i Gitte Jakobsens liv.

- Hvis man skal til en aftale, bliver man fastholdt i det, fordi man kommer afsted. Hvis man var sig selv, var man måske bare blevet hjemme, og så var der ikke sket alle de ting. Så var jeg ikke kommet i sorggruppe og fået psykolog, siger Gitte Jakobsen.

De skæve boliger er bygget til særligt udsatte borgere.
De skæve boliger er bygget til særligt udsatte borgere. Foto: Anna-Sophie Christensen - TV2 ØST

Guldborgsund Kommune har på nuværende tidspunkt 14 skæve boliger på Saksenhøj. Men om lidt kommer der fire nye til, og det glæder Martin Lose.

Læs også
Kommune laver legestue - kun for fædre med små børn
Læs også
Kommune laver legestue - kun for fædre med små børn

Han ser et tydeligt behov for flere skæve boliger.

- Der er et behov for at lave flere af de her små, lettere beskyttede miljøer, hvor der er noget fagligt personale, der kommer forbi engang i mellem og hjælper med det, der nu er. Men hvor du får skabt et sted, der er dit, og hvor de borgere, vi har med at gøre, kan finde ro og fred til at leve det liv, de gerne vil leve.

Gitte Jakobsen er også taknemlig for boligtilbuddet. Hun er langt om længe landet og kan med et smil på læben sige, at hun har det godt.


Nyhedsoverblik