Faste teams med faste hjemmehjælpere skaber tryghed for både ældre og ansatte

Flere kommuner i Danmark er i gang med projekter, der organiserer ældreplejen i faste selvstyrende teams. Blandt andet i Faxe, hvor Team Rønnede i to år har afprøvet en model, de kalder for ”hjemmeplejen skaber vi selv”.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sundhedscentret i Faxe Kommune summer af liv. Dagvagterne i hjemmeplejen i Team Rønnede er netop mødt på arbejde, og over en kop kaffe fastlægger de sammen dagens gøremål. Det er medarbejderne selv, der styrer dagens ruter på computeren.

- Vil du gerne have den rute der?

Sosu-hjælper Linda Jensen og kollegaen Kate Berling kigger fordybet ind i computeren, hvor medarbejdernes ruter og opgaverne hos de ældre borgere er sat ind i et skema. 

Læs også
Rod og manglende omsorg - Djonna og hendes datter har mistet tilliden til hjemmeplejen
Læs også
Rod og manglende omsorg - Djonna og hendes datter har mistet tilliden til hjemmeplejen

Team Rønnede er et projekt, hvor medarbejderne gennem de seneste to år har arbejdet i faste teams, og hvor de selv er med til at planlægge dagen. I modsætning til for to år siden, hvor de mødte og blot fik udleveret en liste fra planlæggerne.

- Forskellen er, at man føler sig mere som en del af arbejdspladsen og ikke bare, at du møder ind, og så kører du ud som på ordre, men at du selv har indflydelse på din dag. Det tror jeg har mega stor betydning og gør, at du faktisk har lyst til at møde op, fordi man ved, at man kan snakke sammen, siger Louise Plesner, der er sosu-assistent og planlægger i hjemmeplejen i Faxe Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Linda Jensen har været ansat i hjemmeplejen i seks år og er en del af Team Rønnede.
Linda Jensen har været ansat i hjemmeplejen i seks år og er en del af Team Rønnede. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Linda Jensen er en af hjemmehjælperne i Team Rønnede. Hun har været ansat i hjemmeplejen i seks år og kan godt huske, hvad hun mødte ind til hver morgen, før hun blev en del af det selvkørende team:

- Det var jo forvirrende, og man blev bare sendt ud til en hel masse forskellige. Man kendte dem ikke, og på det tidspunkt var vi blandet, så man kunne sendes rundt i hele kommunen. Det var så forvirrende, at man ikke anede, hvor man skulle køre. Man følte ikke rigtig, at man fik gjort det godt nok hos borgeren, fordi man ikke kendte borgeren godt nok, fortæller Linda Jensen.

Får hjælp to gange om dagen 

En af Linda Jensens faste borgere er 72-årige Bente Rasmussen, der hver morgen får hjælp til at blive vasket og klædt på.

- Jeg kan ikke mere, jeg er slidt ned. Dét jeg kunne før, kan jeg ikke mere. Jeg er fuldstændig langsom i det, det er jeg altså, fortæller hun. 

Bente Rasmussen bor sammen med sin mand i et hus i Rønnede og får besøg to gange om dagen, hvor hun får hjælp til personlig pleje. Madlavning klarer hun og manden selv. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Medarbejderne lægger selv et skema for deres arbejde. Her er det sosu-hjælper Linda Jensen og kollegaen Katé der er i gang med at lægge ruter og opgaverne hos de ældre borgere ind i et skema.
Medarbejderne lægger selv et skema for deres arbejde. Her er det sosu-hjælper Linda Jensen og kollegaen Katé der er i gang med at lægge ruter og opgaverne hos de ældre borgere ind i et skema. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Team Rønnede består af 11 medarbejdere, der står for hjemmehjælpen til cirka 160 borgere. Den model, som teamet nu har afprøvet i to år, er efter forbillede fra en model, man arbejder efter i Holland. 

Den såkaldte Buurtzorgs-model afprøves i øjeblikket i flere kommuner i Danmark, hvor Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, er med som rådgivere. 

- Det er en model at organisere ældrepleje på, der har nogle fordele. Vi kan se, at man kan skabe nogle resultater, der giver borgerne en bedre kontinuitet, i forhold til hvilke medarbejdere der kommer i hjemmet, siger Pia Kürstein Kjellberg, der er projektchef i VIVE. 

- Det giver medarbejderne mulighed for at yde den indsats, som de selv skønner er den fagligt rigtige. Det er noget, vi har interesseret os for igennem lang tid, og som vi måske kan opnå ved at bruge den her model for ældrepleje, tilføjer hun.

Bruger forskellige ekspertiser

VIVE hjælper i øjeblikket flere kommuner med at analysere og evaluere de projekter med faste teams, som de afprøver. De foreløbige erfaringer med modellen er lovende, blandt andet fordi flere faggrupper er med:

- Det handler om, at der i de her små teams, som bliver sammensat, er der både sygeplejersker, sosu-assistenter og sosu-hjælpere. Når de arbejder tæt sammen i små, faste teams, jamen så snakker de jo sammen og bruger deres forskellige ekspertiser til, at de sammen kan sætte bedst muligt ind over for borgeren, fortæller Pia Kürstein Kjellberg. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Bente Rasmussen er glad for, at det hver dag er den samme hjemmehjælp, der kommer.
Bente Rasmussen er glad for, at det hver dag er den samme hjemmehjælp, der kommer. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Medarbejderne i Team Rønnede har hver deres rute, men de dækker ind for hinanden, hvis der eksempelvis er sygdom. Håbet er, at team-modellen kan sænke sygefraværet. 

- Dét med, at hvis jeg ikke kommer i dag, betyder det så meget, det er dét vi gerne vil væk fra. Vi vil gerne, at alle føler et ejerskab og det her med at få en ansvarsfølelse, for de har en kæmpestor opgave ude hos borgerne, de gør en stor forskel, siger Ditte Jacobsen, der er distriktsleder i hjemmeplejen i Faxe Kommune.

Projektet fik del i pulje

I Faxe kaldes projektet ”Hjemmeplejen skaber vi selv". I første omgang har ledelsen selv fundet budget til at køre projektet, men nu har kommunen netop modtaget 10,8 millioner kroner fra en pulje i Socialstyrelsen under Social- og Ældreministeriet. I puljen var der godt 191 millioner kroner, som blev fordelt til 25 af de i alt 69 kommuner, der havde søgt.

Hjemmeplejen i Faxe Kommune er i gang med en stor omstrukturering. Med i arbejdet er blandt andet Louise Plesner, der er sosu-assistent og planlægger i hjemmeplejen i Faxe Kommune og Ditte Jacobsen, der er distriktsleder.
Hjemmeplejen i Faxe Kommune er i gang med en stor omstrukturering. Med i arbejdet er blandt andet Louise Plesner, der er sosu-assistent og planlægger i hjemmeplejen i Faxe Kommune og Ditte Jacobsen, der er distriktsleder. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Pengene skal bruges til at indføre den model, der er afprøvet i Rønnede, til hele kommunen: Det kræver en kulturændring blandt alle. 

- Det her med at skalere ned og lige pludselig komme hinanden ved. Det med at lære sine kolleger at kende, at lære sine ledere at kende, at man er nærværende overfor hinanden, det med at man drager omsorg overfor hinanden lige pludselig, det er lidt nyt i forhold til den stordrift, vi har kørt, fortæller Ditte Jacobsen.

Skeptisk i starten

Så nu er en arbejdsgruppe, hvor også medarbejderne er inviteret med, i gang med at finde ud af, hvordan hele hjemmeplejen i Faxe Kommune kan indrettes, så både medarbejderne og de ældre er mere tilfredse:

- Jeg var lidt skeptisk i starten, men er virkelig positivt overrasket. Fordi hvis der har været ting, hvor jeg ikke var enig, har jeg kunnet sige det, uden at der er blevet kigget skævt til mig, fortæller Louise Plesner. 

Artiklen fortsætter under billedet.

VIVE hjælper i øjeblikket flere kommuner med at analysere og evaluere de projekter med faste teams, som de afprøver, fortæller Pia Kürstein Kjellberg, der er projektchef i VIVE.
VIVE hjælper i øjeblikket flere kommuner med at analysere og evaluere de projekter med faste teams, som de afprøver, fortæller Pia Kürstein Kjellberg, der er projektchef i VIVE. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Bente Rasmussen synes, at det er en god ide at flere ældre får samme faste hjælp, som hun gør:

- Det, synes jeg, er dejligt. Jeg føler mig tryg ved at vide, hvem der kommer, og så når Linda har fri, så siger hun det, og så kommer der også én, jeg kender, siger hun. 

Kender borgeren 

Også Linda Jensen oplever en fordel ved at komme hos de samme borgere:

- Jamen, det er den der ro, og der er tjek på det, og vi ved, hvad vi skal, og vi kender de borgere, vi skal ud til. Man kan hurtigere se, om der er noget galt hos borgeren, fordi man er der hver dag. Man kender borgeren og kan se, hvis de er blevet syge, og der er et eller andet galt, siger hun. 

Flere kommuner her i regionen arbejder med at indføre faste og selvstyrende teams. I hjemmeplejen i Sakskøbing i Guldborgsund Kommune og i Benløse i Ringsted Kommune afprøver man i øjeblikket lignende modeller, som den i Team Rønnede.  


Nyhedsoverblik