Regionrådsformand om pres på sygehusene: - Vi vil gøre alt, hvad vi kan

Regionsrådsformanden er klar til at afsætte flere midler til pressede sygehuse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ekstra pres på skadestuerne og de medicinske afdelinger på regionens sygehuse i øjeblikket. Presset begyndte allerede før sommerferien, og det bliver altså ved. Lige nu er der nogle dage op til 50 procent flere indlagte på nogle afdelinger.

- Der er særlig pres på flere afdelinger. Det tog administrationen fat i mig om tidligere på ugen. Så indkaldte jeg straks til et møde i forretningsudvalget, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

På mødet onsdag blev udvalget orienteret om situationen. I referatet for mødet fremgår det, at travlheden, udover de mange ekstra patienter, først og fremmest skyldes det efterslæb, der stadig er på sygehusene ovenpå covid-19 situationen og sygeplejerskekonflikten.  

Heino Knudsen vil gøre, hvad han kan, for at løse situationen.

- Min tilgang er, at hvis der mangler penge, så skal vi bevillige det. Administrationen mener dog ikke, at det er penge, der mangler, men hænder. For mig er det vigtigt, at vi prioriterer patientsikkerheden og alle akut syge bliver behandlet, siger Heino Knudsen.

Læs også
Stort antal syge patienter presser sygehusene i Region Sjælland
Læs også
Stort antal syge patienter presser sygehusene i Region Sjælland

For 14 dage siden blev et budgetforlig forhandlet på plads i regionen. Her blev der bevilget penge til de medicinske afdelinger, nemlig 16 millioner kroner i 2022. Det stiger til 20 millioner kroner om året fra 2023. 

Pengene skal blandt andet bruges på det, man kalder semi-intensive pladser på Nykøbing Falster Sygehus og Holbæk Sygehus. Derudover vil der også blive ansat ekstra nye medarbejdere.

Det sidste er dog den største udfordring, mener Heino Knudsen.

- Der er ikke nogen hurtig løsning. Det er en opgave om at tiltrække det personale, der er behov for. Der er en udfordring, vi ser i hele Danmark. Vi har behov for at prioritere det her område og gøre det attraktivt at arbejde på afdelingerne og fastholde de medarbejdere, vi har. Vi bliver ældre og ældre, dermed er der et større behov for de medicinske afdelinger, siger Heino Knudsen.

- Vi er enige fra politisk side, hvis det er økonomi, der mangler, så er det noget, vi bakker op om. Vi skal sikre patientsikkerheden, og at de kritiske syge borgere, får den hjælp de skal have, siger Heino Knudsen.

Bekymrende timing

Én af dem, der blev orienteret om situationen onsdag, er regionsrådsmedlem for Venstre Jacob Jensen. Han undrer sig over, at den alvorlige situation ikke blev italesat til budgetforhandlingerne for to uger siden.

- Efter vores opfattelse må man starte med at prioritere vores kerneområder, så længe der er behov for at prioritere dem. Et medicinsk afsnit, som har så store udfordringer, som der tilsyneladende er, er et kerneområde. Men vi kan kun prioritere det, hvis der kommer en melding om, at her er et problem. Det er derfor, det undrer mig, at vi kan sidde og forhandle om et budget 2022 uden, at vi får en melding om, at der brug for mere. At vi så 14 dage senere får et ekstraordinært forretningsudvalgsmøde med en melding om, at den er helt gal. Det, synes jeg, er mangel på overblik over, hvad der er på vej, og det er nok det, jeg synes, der er mest bekymrende, siger Jacob Jensen.

Læs også
Bred enighed om 2022-budget i Region Sjælland med særligt fokus på kræftbehandling
Læs også
Bred enighed om 2022-budget i Region Sjælland med særligt fokus på kræftbehandling

Jacob Jensen stemte for det nye budget, men han afviser ikke, at han havde prioriteret anderledes, hvis han havde kendt til situationen på afdelingerne.

- Det er klart, at hvis vi havde fået en melding om, at det var galt på vores medicinske afsnit, i den grad, som det åbenbart er, så havde vi nok valgt at prioritere hårdere i retningen af de medicinske afsnit. Derfor synes jeg, det er svært at navigere politisk, siger Jacob Jensen.  

- Vi skal nu have en ærlig og oprigtig melding på, hvad der er udfordringerne, og så skal man selvfølgelig, og det burde man have haft for længe siden, have en dialog med de forskellige faggrupper om, hvad er der behov for, og hvad er det, der bliver efterspurgt, siger Jacob Jensen.


Nyhedsoverblik