Mandag afgør politikerne ti kæmpe-sommerhuses videre skæbne i Marielyst

Politikerne i Guldborgsund Kommune skal mandag tage stilling til, om ti kæmpesommerhuse i Marielyst Ferieby alligevel skal rives ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En strid om ti kæmpe-sommerhuse i Marielyst på Falster er nu tilbage på politikernes bord efter, at det såkaldte Planklagenævn underkendte hele projektet for snart halvanden måned siden.

Naboerne til de nye, store sommerhuse havde indbragt sagen, og her afgjorde Planklagenævnet, at en byggetilladelse til de ti store sommerhuse på over 200 kvadratmeter i Marielyst Ferieby på Falster er udstedt i strid med lokalplanen.

Nyheden kom som en stor overraskelse for Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune, hvorfra indstillingen til byggetilladelsen i sin tid var givet.

Ifølge Planklagenævnet har Guldborgsund Kommune to muligheder. Enten at kræve de ulovligt opførte sommerhuse revet ned. Eller ændre lokalplanen, så sommerhusene på den måde ikke længere er ulovlige.

Dilemmaet skal i morgen, mandag, drøftes af Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune.

quote Jeg har hele tiden sagt, at jeg kan ikke gå ind for at rive de huse ned. For mig at se ligger den lige til højrebenet

Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand, Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget

Her har man den seneste halvanden måned haft Horten-advokaterne til at vurdere de to løsningsmuligheder op mod hinanden, og på den baggrund har administrationen i Guldborgsund Kommune indstillet, at Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget sender en anbefaling videre til Økonomiudvalget og Byrådet om at igangsætte arbejdet med en ny lokalplan og kommuneplantillæg.

Indstillingen efterlader ifølge udvalgsformand Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten) ikke megen tvivl:

- Jeg har hele tiden sagt, at jeg kan ikke gå ind for at rive de huse ned. For mig at se ligger den lige til højrebenet. Indstillingen er lavet ud fra det skriv, der er kommet fra advokat Horten, hvor man ser på det her proportionalitetsprincip, forklarer udvalgsformanden.

Proportionalitetsprincippet handler kort forklaret om, at i sager om lovliggørelse, skal tilsynsmyndigheden – i dette tilfælde Guldborgsund Kommune – anvende den mindst indgribende metode, der kan lovliggøre forholdet – hvilket administrationen har tolket som, at Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget bør gå efter en ændring af lokalplanen frem for nedrivning.

- Sagt med andre ord – hvad er den sunde fornuft, siger Peter Bring-Larsen.

Formand for Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune, Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), mener at sagen omkring de ti store sommerhuse er lige til højrebenet med den indstilling, administrationen har lagt frem.
Formand for Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune, Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), mener at sagen omkring de ti store sommerhuse er lige til højrebenet med den indstilling, administrationen har lagt frem. Foto: TV2 ØST

Hvad vil du sige til de feriehusejere, der føler, at retssikkerheden er ude på et skråplan, hvis man bare kan lave reglerne om?

- Det vil jeg godt vente med at udtale mig om til efter vores møde – jeg synes, det er fair nok, vi tager en diskussion i udvalget først.

Anfægter argument for lokalplansændring

Administrationen skriver i indstillingen, at Planklagenævnet karakteriserer området ved Marielyst Ferieby som en "ferieby" – hvor de ti store sommerhuse ikke passer ind.

Læs også
Kæmpe sommerhuse i Marielyst strider mod gammel lokalplan
Læs også
Kæmpe sommerhuse i Marielyst strider mod gammel lokalplan

Men allerede inden, byggetilladelsen til de ti store sommerhuse – der i dag allerede er helt eller delvist færdigbyggede – blev givet i starten af januar 2020, var der i området indrettet tilsvarende, store sommerhuse i nogle af Dansk Folkeferies administrationsbygninger.

- Ombygningen af de tidligere fællesfaciliteter til sommerhuse understreger den udvikling, der er sket i området og må også forventes at have skabt forventning om præcedens for bygherren af de nye sommerhuse, hedder det således i administrationens anbefaling.

Derfor er der ifølge administrationen grundlag for at ændre i lokalplanen, så den også tillader større sommerhuse.

quote Det er ikke det samme som de udlejningsfabrikker, man nu har etableret

Mikael Joen Jakobsen, formand, bestyrelsen i Marielyst Ferieby

Dette argument bliver dog kun mødt af hovedrysten blandt de 143 sommerhusejere i området, hvis huse på omkring 70 kvadratmeter er langt mindre end de ti nye sommerhuse på op til 240 kvadratmeter. Mikael Joen Jakobsen er formand for bestyrelsen i Marielyst Ferieby.

- Vi mener, det er lidt mærkeligt, at de i den nye indstilling inddrager et par sommerhuse, som er indrettet i en tidligere administrationsbygning – der var Dansk Folkeferies velkomstkontor – som et argument for den forandring der er sket i området, og som feriebyen har tålt, siger han og tilføjer:

- Men de huse har ikke noget med området at gøre, de ligger i udkanten af området. Det er ikke det samme som de udlejningsfabrikker, man nu har etableret.

Mikael Joen Jakobsen, formand, bestyrelsen i Marielyst Ferieby, undrer sig over de argumenter, der er hevet frem af administrationen i Guldborgsund Kommune. Han hæfter sig i stedet for ved, at et eventuelt erstatningskrav fra bygherren af de ti sommerhuse ikke må ligge til grund for en beslutning om at undlade nedrivning.
Mikael Joen Jakobsen, formand, bestyrelsen i Marielyst Ferieby, undrer sig over de argumenter, der er hevet frem af administrationen i Guldborgsund Kommune. Han hæfter sig i stedet for ved, at et eventuelt erstatningskrav fra bygherren af de ti sommerhuse ikke må ligge til grund for en beslutning om at undlade nedrivning. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Egentlig skulle sagen have været behandlet politisk i midten af februar – men på daværende tidspunkt stemte Venstres medlem af Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget, Lis Magnussen, imod en godkendelse af dagsordenen, skrev Folketidende den 25. februar i år.

Det gjorde hun ifølge avisen med argumenterne om, at sagen ikke blev belyst grundigt nok.

At punktet blev vippet af bordet af netop et medlem fra Venstre har vakt en flig af håb blandt sommerhusejerne i Marielyst Ferieby, der kan konstatere, at flertallet for at lade de ti sommerhuse rive ned blot mangler en enkelt stemme.

Læs også
Kæmpesommerhuse får grønt lys af byrådet efter slankekur
Læs også
Kæmpesommerhuse får grønt lys af byrådet efter slankekur

- Der er meget, der tyder på, at det er administrationens indstilling, der går igennem i morgen tidlig med en stemmefordeling 2:3, siger Mikael Joen Jakobsen og tilføjer:

- Men sagen skal under alle omstændigheder i byrådet – og hvis det går som ved tidligere afstemninger – så står der 14:15 her. Det er kun et enkelt mandat, der skal springe.

Et usagligt argument mod nedrivning

Mikael Joen Jakobsen hæfter sig ved, at særligt et punkt i den ny indstilling måske kan få stemmevægten til at vippe over i byrådet. For heraf fremgår det, at et eventuelt erstatningskrav fra bygherren af de ti sommerhuse ikke er et sagligt hensyn, som kan inddrages i valget af de to muligheder for lovliggørelse.

- Jeg tror, det er en af de ting, som ligger og murrer, og som folk (medlemmerne af byrådet red.) simpelthen er bange for, siger Mikael Joen Jakobsen.

Lis Magnussen (V), medlem af Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune, fortæller, at der er kommet mange nye oplysninger frem. Derfor vil Venstre i Guldborgsund i dag, søndag, tage stilling til sagen igen.
Lis Magnussen (V), medlem af Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget i Guldborgsund Kommune, fortæller, at der er kommet mange nye oplysninger frem. Derfor vil Venstre i Guldborgsund i dag, søndag, tage stilling til sagen igen. Foto: TV2 ØST

Lis Magnussen oplyser til TV2 ØST, at hun ikke ønsker at kommentere på sagen forud for mødet i morgen, mandag, men at hun noterer sig, at der er kommet mange nye oplysninger frem i sagen:

- Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal mene. Men nu skal vi have møde i Venstre-gruppen her til eftermiddag og tale sagen igennem og drøfte, hvordan vi forholder os til den, siger Venstre-medlemmet af Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget.

Sagen skal behandles af Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget mandag morgen klokken 8.


Nyhedsoverblik