Kæmpesommerhuse får grønt lys af byrådet efter slankekur

Sommerhusejere i Marielyst får ti store sommerhuse til nabo. Det har byrådet stemt igennem. Husene er gjort mindre og overholder dermed lokalplanen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vejen er banet for ti kæmpesommerhuse ved Marielyst på Sydfalster. Et flertal bestående af Venstre og Guldborgsundlisten stemte her til aften for, at de omdiskuterede, såkaldte kæmpesommerhuse kan blive opført.

quote Nu skal vi lige synke den, og så må vi håbe på, at vi trods alt kan få et rimelig godt naboskab

Eva Helver, nabo til de nye sommerhuse

- Jeg er glad for den afgørelse. Vi har respekt for borgerne, men vi har også respekt for nogen, der kommer og vil investere i vores kommune. Derfor er jeg rigtig glad for den udvikling, siger Peter Brink (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget.

Sommerhusene, der er fra dobbelt til tre gange så store som de eksisterende sommerhuse, har skabt stor bekymring blandt naboerne til de kommende sommerhuse.

Artikel fortsætter under billedet

Jeg er glad for den afgørelse. Vi har respekt for borgerne, men vi har også respekt for nogen, der kommer og vil investere i vores kommune, siger Peter Brink (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget.
Jeg er glad for den afgørelse. Vi har respekt for borgerne, men vi har også respekt for nogen, der kommer og vil investere i vores kommune, siger Peter Brink (Guldborgsundlisten), formand for Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

En af dem er Eva Helver. Hun er skuffet og kalder afgørelsen for trist:

- Det vil ændre vores område totalt. Vores lille dejlige område, som folk kommer til år efter år, fordi de nyder den ro og fred, der er. Det er spoleret nu. De mange mennesker, som skal ind til de huse, skal ind igennem feriebyen, siger hun til TV2 ØST.

Håber på godt naboskab

Eva Helver føler, byrådet har tilgodeset investoren, Skanlux, der står bag sommerhusene, på bekostning af 143 små boligejeres ønsker.

Artikel fortsætter under billedet

Nu skal vi lige synke den, og så må vi håbe på, at vi trods alt kan få et rimelig godt naboskab. Vi må se, om vi skal have bygget støjvolde, siger Eva Helver, nabo til de nye kæmpesommerhuse.
Nu skal vi lige synke den, og så må vi håbe på, at vi trods alt kan få et rimelig godt naboskab. Vi må se, om vi skal have bygget støjvolde, siger Eva Helver, nabo til de nye kæmpesommerhuse. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Sommerhusene er et led i at få flere turister til området. Det synes Eva Helver også, man skal arbejde for. Men hun mener, de nye huse afviger så meget fra de eksisterende huse på 70 kvadratmeter, at der skulle have været fundet andre løsninger.

- Nu skal vi lige synke den, og så må vi håbe på, at vi trods alt kan få et rimelig godt naboskab. Vi må se, om vi skal have bygget støjvolde, siger hun.

Sommerhuse er gjort mindre

Allerede forud for mødet var der indikationer på, at sommerhusene ville blive en realitet.

Siden det oprindelige projektforslag har investoren Skanlux haft husene på skrump. Størrelsen på husene er blevet reduceret sådan, at de største huse bliver 242 kvadratmeter mod tidligere 375 kvadratmeter.

Husene er på den måde kommet ned i en størrelse, som stemmer overens med lokalplanen.

Derfor havde Skanlux, der står for at bygge sommerhusene et retskrav på at få byggetilladelse. Skulle byrådet i stedet have valgt at afvise projektet, ville Skanlux kunne rejse krav om erstatning.

Sommerhuse skal skaffe turister

Håbet for de nye sommerhuse er, at de kan være med til at udvikle området til helårsturisme.

- Det vil komme de forskellige forretningsdrivende, og hvad der ligger af spisesteder til gode, siger Peter Brink og tilføjer:

- Jeg synes ikke, de sommerhuse er så store, som nogen vil gøre dem til.

Peter Brink mener også, at dagens beslutning handler om, at erhvervslivet kan regne med de lokalplaner, politikerne laver.

Han forstår omvendt også bekymringen fra naboerne til de nye byggegrunde, og opfordrer nu administrationen i Guldborgsund Kommune til at indkalde Skanlux og bestyrelsen for de eksisterende sommerhuse til et møde, hvor bekymringerne for byggeriet kan blive drøftet.

Ved aftenens møde stemte 16 for, 11 undlod at stemme, imens to stemte imod. To alternative forslag blev fremlagt og nedstemt.