Kæmpe sommerhuse i Marielyst strider mod gammel lokalplan

Kommune erkender, at den burde have opdateret lokalplanen. Nu skal politikerne beslutte, om der skal laves en ny plan, eller om husene skal rives ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Opdatering
Artiklen er opdateret med kommentarer fra Christian Refstrup, direktør for Teknik & Miljø i Guldborgsund Kommune.

Flere sommerhusejere i Marielyst Ferieby har længe kæmpet for at sætte en stopper for opførelsen af 10 kæmpe sommerhuse på op til 242 kvadratmeter i området.

Nu har de Planklagenævnets ord for, at sommerhusene er i strid med lokalplanen. 

Det glæder Knud Brusgaard Nielsen, der er sommerhusejer og tidligere formand for ejerforeningen Marielyst Ferieby.

- Jeg er meget tilfreds med, at retfærdigheden sker fyldest ved, at det, vi ejere har ment hele tiden, også er rigtigt, siger han.

Knud Brusgaard Nielsen glæder sig over Planklagenævnets afgørelse.
Knud Brusgaard Nielsen glæder sig over Planklagenævnets afgørelse. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Stor modstand

Sagen drejer sig om byggetilladelser, som Guldborgsund Kommune har givet til opførelse af 10 store pool-sommerhuse i området.

Men byggetilladelserne er i strid med lokalplanens principper for et feriecenter, slår nævnet fast. Den nuværende lokalplan er fra 1987 og anser området Marielyst Ferie som et feriecenter. Det har det dog ikke været siden 2008, hvor det blev nedlagt og solgt videre til private som ejerlejligheder. Og i dag er det et almindeligt sommerhusområde. 

Afgørelsen betyder, at kommunen nu skal lave en "fysisk lovliggørelse", hvilket i praksis betyder at fjerne husene.

En anden mulighed er også at ændre lokalplanen, så husene bliver lovlige, og det er netop, hvad Knud Brusgaard Nielsen frygter vil ske.

- Jeg vil tro, at kommunen siger, at de beklager, at de tog fejl, at det vil de gerne rette op på, og så laver de bare en ny lokalplan, siger han.

Udvikling er sket inden for lokalplan

Hos Guldborgsund Kommune fortæller Christian Refstrup, direktør for Teknik & Miljø, at man stiller sig uforstående overfor afgørelsen.

- For hele afgørelsen er baseret på, at der stadig skulle være feriecenter dernede, som det var i 1987, da lokalplanen blev vedtaget, siger han og understreger, at kommunen tager afgørelsen til efterretning.

Christian Refstrup forklarer, at området har gennemgået en udvikling fra at være feriecenter til sommerhusområde, siden Dansk Folkeferie lukkede for aktiviteterne i 2008.

- Og den udvikling er sket inden for gældende lokalplan, siger han og tilføjer:

- Vi har truffet vores afgørelse om at give byggetilladelse ud fra, hvilket området det er endt med at være – og reelt fungerer det som sommerhusområde.

Forlangt mellem lokalplan og virkelighed

Direktøren erkender dog, at man set i bakspejlet burde have ændret lokalplanen for længe siden, så den stemmer mere overens med området faktiske anvendelse i dag:

- Det man egentlig skulle have gjort, da Danske Folkeferie lukkede for 13 år siden, var nok at have lavet plangrundlaget dengang, som lagde det ud til sommerhusområde, siger han og tilføjer:

- Det, Planklagenævnet siger nu, er, at der er blevet for langt mellem den virkelige verden og lokalplanen fra 1987.

Om det så bliver løsningen nu, at lokalplanen opdateres – eller de snart færdigbyggede sommerhuse skal jævnes med jorden – det er op til politikerne i Guldborgsund Kommune at afgøre.

- Hvad der skal ske nu på baggrund af afgørelsen, er en politik diskussion. Det vil komme på det førstkommende møde i Teknik- og Miljøudvalget midt i februar, siger Christian Refstrup.