Legendarisk fest på Døllefjelde-Musse Marked runder skarpt hjørne

I 2001 blev der lavet et helt særligt arrangement på Døllefjelde-Musse Marked. I år afholdes frokosten for 20. gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det har ry for at være en vild, utøjlet og ganske overrislet dag på Døllefjelde-Musse Marked - den dag, hvor damefrokosten afholdes.

Lørdag var turen kommet igen - og endda til den 20. damefrokost på markedet.

Med krav om at bære hat er hundredvis af kvinder det ene år efter det andet strømmet ind i det store festtelt, hvor mere eller mindre afklædte mandlige tjenere står klar til at servicere dem.

Begivenheden er særdeles populær på øerne. Typisk er alle billetter udsolgt efter to minutter - og sådan var det også i år.

Læs også
Dølle efterlyste hjælp til damefrokost - nu er flere friske fyre fundet
Læs også
Dølle efterlyste hjælp til damefrokost - nu er flere friske fyre fundet

Klokken 12 strømmede de første ind i det enorme festtelt til marchmusik og mange allerede da med en promille i blodet, der lå godt over den tilladte promillegrænse i trafikken.

År efter år er damefrokosten blevet større og større. I 2001 var omkring 200 kvinder med. I 2007 var tallet 876 - eksklusiv én mand i forklædning, der blev vist ud. I 2013 deltog 1.251 kvinder - og i 2020 havde markedet gjort klar til 1800. Corona kom dog i vejen og afblæste både frokosten og resten af markedet.

Nu med halvandet års forsinkelse kan festen dog igen sættes på skinner med 1.450 deltagere.

Damefrokosten er blevet en tradition på Døllefjelde-Musse Marked. Få minutter efter dørene blev slået op var teltet fyldt.
Damefrokosten er blevet en tradition på Døllefjelde-Musse Marked. Få minutter efter dørene blev slået op var teltet fyldt. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Kæmpe operation

Der er tale om en kæmpestor logistisk operation, når der skal holdes fest for så mange mennesker, fortæller Morten Rud, der er general for damefrokosten.

At holde styr på mad, de mange barer og tjenere til arrangementet er en stor opgave. Man er dog ikke ude af træning.

Læs også
Frivillige gør klar til Dølle: - Jeg tager fri for at hjælpe
Læs også
Frivillige gør klar til Dølle: - Jeg tager fri for at hjælpe

- Vi er lidt færre end sidst, men mange har udskudt eller solgt billetten tilbage. Der er også vildt mange bryllupper og konfirmationer i denne weekend.

Han understreger dog, at målet er igen at blive omkring 1.800 deltagere.

Formand var imod

Leif Cortzen er formand for Døllefjelde-Musse Marked og var oprindeligt imod tanken om at skabe frokosten - han stemte imod, da forslaget dengang blev sat til afstemning.

Trods hans modstand gik forslaget igennem - og allerede fra de første år var arrangementet en succes - og i dag ville han ikke undvære det.

- Jeg stemte nej, fordi jeg ikke synes, det havde noget med et marked at gøre. Der var dog heldigvis nogen, der var klogere end mig og stemte ja. Og det, må jeg jo sige i dag, var en meget god ting, siger han.

Læs også
Løssluppen damefrokost udvider med 500 billetter  
Læs også
Løssluppen damefrokost udvider med 500 billetter  

Han fortæller, at stemningen år efter år er blevet mere vild til frokosten.

- Jeg var selv med til at stå for underholdningen til de allerførste damefrokoster. Der fik vi tjenerne til at gå i kilt. Og den mand, der så havde en klokke under kilten, det var ham, der var herrestripperen den dag. Men altså - det hele var jo bare noget gas. Men det har udviklet sig mere og mere gennem årene i en fantastisk sjov og lidt pikant retning. Nu bliver t-shirtsene jo gang på gang flået af de her unge tjenere, siger han.

Et monster

Damefrokosten er dog også et monster, der efterhånden fylder meget på markedet.

- Jeg har det faktisk sådan, at vores marked nogle gange forsvinder i positiv omtale af vores damefrokost. Men vi har jo et af Danmarks største kræmmermarkeder og leverer for over en million kroner i underholdning hvert år, siger han. 

Han fortæller samtidig, at der nok kunne tjenes flere penge på at lave almindelige koncerter med barer i de timer, hvor damefrokosten kører. Damefrokosten har dog en meget stor pr-værdi for markedet, siger han.

Det er også blevet en tradition, hvor meget lidt skal ændres.

- Det er som om, at alt skal være det samme, og intet må laves om. På den måde er damefrokosten blevet en tradition ligesom markedet, siger han.

Søndag den 5. september går TÆT PÅ i arkiverne og fortæller hele damefrokostens historie. Du kan se udsendelsen på TV2 ØST klokken 19.30 eller efterfølgende her på tv2east.dk.


Nyhedsoverblik