¨

Frygter larm og trafik - kommune får 163 høringssvar om kæmpesommerhuse

Hele 163 høringssvar har Guldborgsund Kommune modtaget i forbindelse med planerne om 10 kæmpesommerhuse ved Marielyst Ferieby. Foto: TV2 ØST

Udsigten til 10 kæmpesommerhuse i Marielyst Ferieby har nu udløst 163 høringssvar fra bekymrede borgere.

Planen om flere kæmpesommerhuse i Marielyst Ferieby på Sydfalster har nu udløst adskillige høringssvar fra bekymrede beboere.

Guldborgsund Kommune har nemlig modtaget 163 høringssvar.

- Det er stort set fra hver ejer i feriebyen og nogle flere udefra, som ikke har feriehus dernede, siger Casper Henriksen, som er leder af Land & By i Guldborgsund Kommune.

Projektet går ud på at etablere 10 nye kæmpesommerhuse på mellem 242 og 375 kvadratmeter ved feriebyen. Det er Scanlux, som vil bygge husene ved Bøtø.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan her komme de nye kæmpesommerhuse til at se ud. Foto: Lasse Skovgaard - TV2 ØST

Bekymrede for natur, trafik og larm

Men den idé har udløst mange bekymringer hos naboerne, der blandt andet går på, at sommerhusene vil skabe meget mere trafik til og fra området.

De lokale beboere er også bekymrede for, at beplantningen ude i sommerhusområdet, der i dag er tæt bevokset, vil tage skade. Desuden er de også bange for, at de nye sommerhuse vil tiltrække mange gæster og skabe en masse larm.

Selvom kommunen har modtaget mange høringssvar, kommer det ikke bag på kommunens embedsfolk, at utilfredsheden om planen er så stor. Leder af kommunens afdeling Land & By, Casper Henriksen, mener, at det er en meget naturlig reaktion, når der varsles store forandringer i et lokalområde.

- Det tænker jeg, er helt naturligt. Det er noget folk går op i. Det tror jeg alle kan genkende, hvis der sker noget, der hvor man selv bor, så er det noget man har en holdning til og er interesserede i. Så det ser jeg som en naturlig del af processen, at de selvfølgelig er interesserede i, at der skal ske noget nyt, siger han.

I et af høringssvarene skriver Hans og Lona Walldén, der ejer et af sommerhusene i feriebyen sådan her:

Vi vil på det kraftigste protestere mod, at der opføres 10 mastodonter af fritidshuse/feriekoloni på dige grundene på Bøtø. Det vil ødelægge et fuldstændigt unikt område, både hvad angår uro/støj, naturen og dyrelivet i området, og så kørsel lige op til en småbørnslegeplads. Lige pludseligt er området jo ikke så stort, når det skal rumme så store huse og tilsvarende mange mennesker og deres biler.

Helle og Ivan Bang skriver i et andet høringssvar sådan her:

Vi synes ikke der skal dispenseres fra bebyggelsesprocenten. Mener at husene er alt for store og bryder med intentionerne med feriebyen, som er mindre huse med plads til 4-6 personer. Frygter at de mange gæster på en gang i de store huse vil generere meget kørsel igennem feriebyen, støj fra de mange gæster.

Alle 163 høringssvar kan læses her.

Alle høringsvarerne skal nu gennemgås af kommunens folk, hvorefter de bliver behandlet af politikerne i Teknik-, Miljø- og Ejendomsudvalget. Det sker på et møde den 16. december.

SF vil stoppe byggeri

Tidligere i denne uge fik de utilfredse naboer opbakning af Socialistisk Folkeparti Guldborgsund.

Lene Hatt (SF) og medlem af SF Guldborgsund, Christian Ingemann, vil nemlig have erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at forholde sig til sagen om de store poolhuse. Derfor arbejder de på flere spørgsmål til ministeren, som skal få ham til at tage stilling til størrelse og udlejning af private sommerhuse, ligesom dem Scanlux vil bygge.

- Vi vil stoppe Scanlux’ fremgang i Marielyst Ferieby. De har de her grunde, som de vil overbebygge, sagde Christian Ingemann onsdag til TV2 ØST.

Byggeri kræver dispensation i lokalplan

Ifølge planen for projektet har fire af de 10 sommerhuse, som Scanlux vil bygge, en såkaldt bebyggelsesprocent på 15,6 procent. Desuden har de resterende sommerhuse en bebyggelsesprocent på 20,7 procent på den anden matrikel.

Artiklen fortsætter under grafikken.

I begge tilfælde overskrides bebyggelsesprocenten på 15 procent. Derfor kræver planen en dispensation i lokalplanen.

Den kan byrådet give dem ved deres næste møde. Hvis det sker, kan aktørerne i SF ikke stoppe projektet, lyder det fra Christian Ingemann.

- Hvis byrådet giver dispensation på næste byrådsmøde den 17. november, kan vi ikke stoppe dem i at lave de her megasommerhuse med 30-50 beboere i. Så vil vi gå til ministeren og spørge, om ikke han vil stoppe det, siger han.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App