Ferieslutspurt i Middelaldercenteret - rekonstruerer trykpresse

Middelaldercenteret har bøger på skemaet i denne uge, når de viser bogtrykkerkunsten frem for deres gæster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selvom sommerferien er slut for mange børns vedkommende, og en hverdag med skolebøger igen er i gang, holder Middelaldercenteret i Nykøbing Falster fast i feriestemningen lidt endnu.

I denne uge er der fokus på et helt særligt redskab, der blev brugt flittigt for 500 år siden, nemlig bogtrykkerkunsten. I den anledning har Middelaldercenteret rekonstrueret en sen 1400-tals trykpresse. 

- Hun tager bogstav efter bogstav og komponerer teksten i denne træholder, forklarer markedsføringschefen i Middelaldercenteret Jorge Larh, mens han står ved siden af den opfindelse, der var med til at starte renæssancen i Europa.

quote Når man bruger trykpresseren er det en to-mands-opgave.

Jorde Larh, markedsføringschef, Middelaldercenteret, Nykøbing Falster

I løbet af ugen viser de hele processen frem for deres gæster. Det er alt fra, hvordan man komponerer teksten til, hvilke træudskæringer man bruger og selvfølgelig, hvordan selve pressen virker i praksis.

- Det er et stort arbejde, men hvis man tænker, at bøger var håndskrevne før trykpresseren, så tog det meget, meget længere tid. Printede bøger var en revolution, siger Jorde Larh.

Han har tidligere prøvet at printe hele bøger på en trykpresse. Sidste gang tog det ni måneder, men det var også fordi, han var helt alene om opgaven. I middelalderen var de som regel syv personer på en presse, og så gik det lidt stærkere.

Der bliver kigget med, når Middelaldercenteret viser alle step frem af bogtrykkerkunsten.
Der bliver kigget med, når Middelaldercenteret viser alle step frem af bogtrykkerkunsten. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Et to-mandsarbejde

Jorge Larh har en stor passion for typografi og for håndværk og har lavet studiet bag Middelaldercenterets trykpresser. Den nye rekonstruktion af en trykpresse på Middelaldercenteret er bygget af en ansat ved navn Ben. 

Udover at man finder Jorge Larh i huset, hvor trykpresseren står, finder man også to tyske hjælpere, der ved en hel del om at trykke bøger i middelalderen. 

- Vi er begge historikere, faktisk boghistorikere, siger Mai-britt Wiechmann, der er frivillig i middelaldercenteret denne sommer.

- Vi arbejder professionelt med tidligt printede bøger fra den tid. De originale. Det er super interessant at få det her praktiske perspektiv og at prøve tingene selv. Så får man en fornemmelse af, hvordan printere dengang udførte deres arbejde. 

Læs også
110-års jubilæum:
Torsdag havde Nykøbing Falster Revyen premiere
Læs også
110-års jubilæum:
Torsdag havde Nykøbing Falster Revyen premiere

Jorge Larh fortæller, at trykpresseren er en tomandsopgave. Derfor er det ifølge markedsføringschefen også godt med et par ekstra hænder, når trykpresseren skal vises frem for Middelaldercentrets gæster.

- Når man bruger trykpresseren, er det en to-mands-opgave. Vi har en sværter, som putter blæk på teksten. Jeg er den, der printer. Så jeg rør aldrig blækken, trækkeren rør ikke blækken, så man ikke får de sorte fingre, som er meget normalt, forklarer han.

Turister strømmer stadig til

Selvom mange i Danmark er vendt tilbage i skole og på arbejde, så er der fortsat gæster i Middelaldercenteret i Nykøbing Falster. Det skyldes blandt andet, at der stadig er sommerferie i Tyskland - og i flere af Tysklands delstater er sommerferien først lige begyndt

- Jeg finder det interessant, især når jeg ser, hvor mange steps, der skal tages hensyn til for at producere en bog. For eksempel at de skal trykke det og lave papiret selv, siger Laura Weber fra Tyskland, der bruger sin sommerferiedag i Middelaldercenteret.

Haslev privatskole
Læs også
Skoleeleverne kan forvente tørskoet og solrig skolestart
Haslev privatskole
Læs også
Skoleeleverne kan forvente tørskoet og solrig skolestart

Ifølge Jorge Larh er netop bogtrykkerkunsten en god aktivitet, da den er så historisk som den er. Den som de viser frem i Middelaldercenteret minder meget om den originale trykpresse.

- Den tidligste reference, vi har til en trykpresser, er et træsnit fra 1499. Så fra slutningen af det 15. århundrede. Vi har ingen billeder af, hvad Gutenberg brugte, men det var helt sikkert et trætryk med et træspin, som denne, siger Jorge Larh.

Middelaldercenteret lukker for sæsonen i udgangen af september, men holder åbent for besøgende i efterårsferien.


Nyhedsoverblik