Efter sidste års aflysning: Frugtfestival forbereder sig på et brag af en folkefest

Arrangørerne bag Sydhavsøernes Frugtfestival har skudt planlægningen af årets festival i gang. Bestyrelsen håber på op mod 25.000 besøgende.

Det plejer at være lidt af et tilløbsstykke, når Sydhavsøernes Frugtfestival løber af stablen hvert år i september. Derfor var der også stor skuffelse at spore hos arrangørerne, da de sidste år måtte aflyse festivalen som følge af coronapandemien.

Men i år er optimismen tilbage. Arrangørerne bag Sydhavsøernes Frugtfestival har nemlig netop skudt planlægningen af årets festival i gang, der vil blive gennemført i fuld overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger i forhold til COVID-19.

Det skriver Sydhavsøernes Frugtfestival i en pressemeddelelse.

I år afholdes festivalen i weekenden den 18. og 19. september, og det bliver traditionen tro byen Sakskøbing, der lægger kulisse til det store torvemarked.

- Alle glæder sig til at komme i gang med at arrangere dette års festival, efter at vi måtte aflyse sidste år på grund af COVID-19. Idrætsforeningerne er klar til at hjælpe med at sælge øl fra Krenkerup Gods, og tamburkorpset og skolen stiller med unge frivillige til at sælge støttearmbånd til fordel for festivalen, fortæller Birte Aagaard, der er næstformand i bestyrelsen bag festivalen.

Frivillige står klar

Der er generelt rigtig mange frivillige, der står klar til at hjælpe til på festivalen med alt lige fra at tømme skraldespande til at grille pølser med æbler og bage pandekager.

- Omkring 100 frivillige i alderen 14 til 74 år stiller gladelig op hvert år for at give en hånd med ved Sydhavsøernes Frugtfestival. Vi tiltrækker frivillige så langt væk fra som hovedstaden, for vi har et helt særligt fællesskab, som mange gerne vil være en del af, fortæller Birte Aagaard.

Også frugtavlere bidrager med forskellige frugt til festivalens mange aktiviteter. Én af dem er Lars Skou Hansen fra Guldborgland Frugtplantage, som leverer ingredienserne til festivalens traditionelle æblekage med flødeskum og hjemmelavet ribsgelé.

- Jeg har arbejdet med frugt hele mit liv, så som frugtavler synes jeg jo, det er sjovt med alle de aktiviteter, festivalen får stablet på benene. Det er en folkefest, hvor vi fejrer frugten, siger han.

Stor betydning for området

På frugtfestivalen kan besøgende fra nær og fjern smage og handle sig igennem et stort frugtunivers af den danske frugtavl med særligt fokus på Lolland, Falster, Fejø og Lilleø.

- Festivalen er med til at sætte os på Danmarkskortet. Der er fyldt med mennesker på gaderne og i butikkerne, alle er i godt humør, og man møder en masse, man kender. For butikkerne er det en rigtig stor weekend med en betydelig omsætning, siger Jan Herluf Petersen, der er formand for Sakskøbing Handelsstandsforening.

Handelsstandsforeningen støtter festivalen med logistik som strøm, afspærringer af gader, skilte og ordentlige toiletforhold. Derudover støttes festivalen også økonomisk af Guldborgsund Kommune.

- Festivalen giver både lokale og turister en fantastisk oplevelse. Den viser vores del af verden frem, så mange udefra får øjnene op for vores landsdel, siger formanden for Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget i Guldborgsund Kommune, Martin Lohse, og fortsætter:

- Festivalen ligger udenfor højsæsonen og understøtter dermed en trend med weekendturisme, hvor man lige tager en smuttur hjemmefra og får tanket op af nye indtryk. Samtidig ser vi generelt en tendens til, at flere danskere opdager herlighedsværdierne i deres eget land i disse år.

Derfor håber bestyrelsen da også på, at festivalen igen i år vil få stor tilslutning med op mod 25.000 gæster i løbet af de to dage, som festivalen varer.