Kendt kok til Sydhavsøernes Frugtfestival: - Det er et af de bedste steder i verden at dyrke æbler

Det er ikke tilfældigt, at Sydhavsøernes Frugtfestival for 12. gang bliver afholdt i Sakskøbing. For ifølge Claus Meyer er det her, frugten er bedst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er nogle prominente navne inden for madscenen, der i disse dage besøger Sakskøbing på Lolland.

Kage- og dessertdronningen Mette Blomsterberg og iværksætter-kokken Claus Meyer gæster nemlig Sydhavsøernes Frugtfestval.

Festivalen skal være med til at inspirere både frugtavlere og forbrugere til at hylde de mange gode frugter fra Lolland og Falster

- Sydhavsøerne Frugtfestival er et sted, hvor vi fejrer den frugt, der historisk har været tilknyttet Sydhavsøerne. Der har været masser af frugtplantager langs kysterne på den nordlige del af Lolland, Falster og på Møn, siger Morten Brink Iwersen, presseansvarlig for Sydhavsøernes Frugtfestival.

quote Vi startede jo festivalen, fordi der var et påfaldende fravær af begejstring for den lokale frugt

Kok, iværksætter og formand for Sydhavsøernes Frugtfestival

Festivalen startede for at skabe begejstring for lokal frugt

Frugtfestivallen bliver i år afholdt for 12. gang i Sakskøbing. Den ulønnede formand for festivalen er den kok og iværksætter Claus Meyer.

- Vi startede jo festivalen, fordi der var et påfaldende fravær af begejstring for den lokale frugt og et fravær af opmærksomhed. Jeg tror, at der var mange børn, der kunne vokse op på Lolland-Falster eller øerne uden egentlig at vide, at der en lang tradition for frugt, siger Claus Meyer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Omkring 20.000 gæster Sydhavsørnes Frugtfestival hen over weekenden.
Omkring 20.000 gæster Sydhavsørnes Frugtfestival hen over weekenden. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Og der er en helt særlig grund til, at det netop er på Sydhavsøerne, at der er lang tradition for at dyrke frugt. Det er nemlig et af de absolut bedste steder at dyrke æbler og pærer, hvis man spørger kokken, der selv er fra Lolland.

- Den sydlige del af Danmark er generelt betragtet som et af de bedste steder i verden at lave pærer og æbler. Det gør vi, fordi det på den anden side er et sted, hvor der er så varmt, så også de mere komplicerede sorter kan danne frugt og på den anden side, er der ret koldt, så der er frugter, der oplever en lang periode fra blomstring til høst, siger Claus Meyer.

Artiklen fortsætter under billedet.

Gastronomisk kok og iværksætter Claus Meyer var med til at starte Sydhavsøernes Frugtfestival.
Gastronomisk kok og iværksætter Claus Meyer var med til at starte Sydhavsøernes Frugtfestival. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- Den lange periode med relativt store temperaturforskelle i ydersæsonerne stresser træerne en smule og det milde plantestress gør, at frugten danner mere interessante smags- og aromastoffer, siger Claus Meyer.

Mette Blomsterberg underviser i æble-konditori

12-årige Mads Kristensen er i dag taget på workshop, hvor han bliver undervist af selveste konditor Mette Blomsterberg.

- Det er vildt, når man har set hende på tv og lige pludselig bliver undervist af hende i den virkelige verden, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

12-årige Mads Kristensen bliver undervist af Mette Blomsterberg i at lave æbler af marcipan.
12-årige Mads Kristensen bliver undervist af Mette Blomsterberg i at lave æbler af marcipan. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Mads Kristensen er i færd med at lave et æble ud af marcipan.

- Man ser, hvordan det er at være bager og konditor. Det er sjovt, fordi man får lov til at smage nogle ting, som ens forældre ikke ville købe.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mette Blomsterberg dekorerer marcipanæbler i Børneområdet.
Mette Blomsterberg dekorerer marcipanæbler i Børneområdet. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

- Man har sat en hel by på den anden ende

Udover 12-årige Mads Kristensen, de store madnavne og madører er der også alle de andre lollikker og borgere fra nær og fjern. Frugtfestivalen tiltrækker omkring 20.000 gæster til byen over en weekend.

quote Jeg synes, det er rigtig godt for området og for os alle sammen, at andre mennesker også får øjnene op for, hvad vi har på Lolland

Poul Eriksen fra Lolland

Poul Eriksen, der bor uden for Sakskøbing, er én af dem, der deltager i arrangementet.

- Jeg synes, det er et godt initiativ. Der er da en masse aktiviteter på mange områder. Det er da spændende, siger han.

- Jeg synes, det er rigtig godt for området og for os alle sammen, at andre mennesker også får øjnene op for, hvad vi har på Lolland.

Poul Eriksen, der bor lidt uden for Sakskøbing, er en af weekendens gæster til Sydhavsøernes Frugtfestival - her sammen med sit barnebarn.
Poul Eriksen, der bor lidt uden for Sakskøbing, er en af weekendens gæster til Sydhavsøernes Frugtfestival - her sammen med sit barnebarn. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Og det er der en hel særlig gruppe menneske, de kan takke for.

- Den her festival havde aldrig kommet op og stå, hvis ikke det havde været for flere hundrede frivillige. Der er mennesker, der har arbejdet på det her i månedsvis. Man har sat en hel by på den anden ende, slutter Morten Brink Iwersen.

Festivalen fortsætter søndag, så der er stadig mulighed for at besøge Sakskøbing og komme tæt på de mange frugter.

 

Nyhedsoverblik