Denne mark kan gemme på ukendt danmarkshistorie - nu er udgravningen af vikingeborg i gang

Arkæologernes store gravemaskine sætter tirsdag morgen skovlen i jorden på vikinge- og middelalderborgen ved Virket. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der kan blive skrevet danmarkshistorie, når arkæologer fra Museum Lolland-Falster og Aarhus Universitet tirsdag morgen indleder udgravningen af Trygge Slot midt på Falster. 

Det sker klokken cirka 8.45, hvor gravemaskinerne åbner det første af en række mindre søgehuller i blandt andet borgens nordlige og sydlige vold.  

- Vi håber, at vi kan finde ud af, hvornår de ældste dele af borgen er etableret og samtidig kan få besvaret, om der har været opført bygninger inde bag borgens volde, siger den ansvarlige arkæolog Leif Plith Lauritsen fra Museum Lolland-Falster til TV2 ØST. 

VIDEO: Danmarks største vikingeborg er fundet på Falster. Det er den største af de borge, man indtil nu kender til i Danmark.

 

Her skal der graves

Der har weekenden igennem været aktivitet ved borgen, hvor der blandt andet er blevet opsat en række skurvogne ved den sydlige ende af borgen.

Samtidig ankom arkæologerne og en række studerende fra Aarhus universitet til stedet mandag aften.  De undersøgte straks den mark, hvor der blandt andet skal gennemføres udgravninger.

- Vi har fået lov til dels at grave på den mark, der ligger i den sydlige ende af borgen, og hvor vi også foretog de første udgravninger i 2016. Samtidig har vi fået lov til at grave i voldene i den nordlige del af borgen, der i dag ligger inde på Falsters Golfbane. Her skal vi forsøge at kortlægge, om hele den store borg er blevet bygget i en omgang, eller om den er vokset igennem tiden, siger Leif Plith Lauritsen. 

Også en række søgefelter midt i borgområdet skal undersøges under udgravningerne. 

Artiklen fortsætter under tegningen.

Sådan formoder arkæologerne, at volden omkring Trygge Slot har set ud igennem tiden.
Sådan formoder arkæologerne, at volden omkring Trygge Slot har set ud igennem tiden. Foto: Museum Lolland-Falster

Aktiv i mere end 400 år

De første undersøgelser på borgen tyder, på, at borgen har været aktiv i hvert fald i årene mellem 850 og 1250. Den har dermed spillet en rolle i langt længere tid end de ellers så kendte ringborge, med en historie, der strækker sig fra sagnkonge-tiden og helt indtil Valdemarstiden i middelalderen. 

Arkæologerne mener dog, at borgen muligvis kan være langt ældre, og dermed have været aktiv i mere end de antagne 400 år. 

- Der er ingen tvivl om, at borgen har spillet en stor rolle her på Falster. Men det kunne være spændende at finde ud af, om borgen også har haft en rolle at spille i dannelsen af Danmark som land og har været mere end 'bare' en tilflugtsborg for de lokale. Der kan gemme sid ukendt Danmarkshistorie i jorden på borgen, siger Leif Plith Lauritsen. 

Det er meningen, at årets udgravninger skal være afsluttet i løbet af juni måned.