Astralis indgår samarbejde med VUC

Elitesportsudøvere indenfor esport skal have lettere ved at få en ungdomsuddannelse, derfor har VUC indgået en aftale med Astralis.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flammekanoerne skyder ild afsted fra scenen i Royal Arena i København, mens cirka 14.000 publikummer i spillertrøjer hujer og rejser sig for at klappe af det danske esport-hold Astralis.

Sådan ser det ud, når spillere som DEV1CE og BLAMEF med de borgerlige navne Nicolai Reedtz og Benjamin Bremer dyster i Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) og vinder en runde.

quote Der er et uddannelsesmæssigt hul, som vi ønsker at udfylde

Rasmus Kjær Kristiansen, udviklings- og erhvervschef hos VUC Storstrøm

Siden holdet blev grundlagt i 2016, har det rejst kloden rundt og vundet et stort antal af forskellige titler og trofæer - ikke mindst fire majors, der betegnes som verdensmesterskaber indenfor genren og kaster millionpræmier af sig.

Men nu er den danske esportsorganisation Astralis klar til en ny udfordring.

Astralis og VUC Storstrøm har nemlig indgået et samarbejde, der skal gøre det lettere for elitesportsudøvere indenfor esport at få en ungdomsuddannelse, oplyser de i en fælles pressemeddelelse.

De største Counter-Strike-turneringer har et meget stort live-publikum, og samtidig formår de at tiltrække mange yngre tv-seere og brugere.
De største Counter-Strike-turneringer har et meget stort live-publikum, og samtidig formår de at tiltrække mange yngre tv-seere og brugere. Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Helt konkret skal Astralis’ egne spillere samt andre professionelle, danske gamere fremover kunne tage en fleksibel gymnasial uddannelse online.

Uddannelsen udbydes fra det kommende skoleår og bygger på HF-enkeltfag som tilpasses den enkelte spillers trænings- og turneringsplan.

Læs også
Mesterskab skal lokke flere børn og unge til e-sportsforeninger
Læs også
Mesterskab skal lokke flere børn og unge til e-sportsforeninger

- Vi har i en årrække hjulpet elitesportsudøvere inden for fodbold og ishockey med at opnå en ungdomsuddannelse, så vi har meget erfaring med tilpasning i forhold til turneringsplaner, siger Bo Svane Møller, der er vejleder på VUC Storstrøms Fjernundervisning og for skolens esport-tilbud.

Giver plads til spillere på alle niveauer

Muligheden for fleksibilitet og tilpasning betyder ifølge VUC Storstrøm, at uddannelsesinstitutionen både kan rumme elite-, semielite- og professionelle spillere.

- Elitesportsudøvere tjener nogle gange så mange penge, at det ikke giver mening at forsøge at opnå SU – de vil heller ikke have tid til at tage nok fag til at opnå SU, siger Bo Svane Møller og tilføjer:

- Tjener man ikke til sine leveomkostninger gennem sporten, vil man nok også have tid til at tage nogle flere fag og dermed være i stand til at supplere med SU. Vi tilpasser uddannelsen til den enkelte spiller, så det giver mening for ham eller hende at uddanne sig ved siden af.

Hvilke esportshold har Astralis?

Udover at have et Counter-Strike: Global Offensive hold, som hører under Astralis, så er der fire andre esports, hvor Astralis organisationen har hold og spillere.

  • Rainbox Six: Seige (R6)

  • League of Legends (LoL)

  • FIFA

  • Fortnite

- Derfor er vi ekstremt glade for initiativet og det samarbejde, vi nu lancerer med VUC Storstrøm, der giver spillere på alle niveauer mulighed for at tage enkeltfag som fjernundervisning i et fleksibelt set-up, supplerer Asger Ravn Nissen, specialkonsulent hos Astralis.

Læs også
De sidder i kørestol - men for en dag kunne de glemme deres handicap
Læs også
De sidder i kørestol - men for en dag kunne de glemme deres handicap

Sagen er nemlig den, at der i esport ofte kommer ændringer i planer for turneringer og træningsdage, hvilket sætter store krav til en uddannelses fleksibilitet.

Lige nu er der ifølge parterne en opfattelse hos unge af, at et tilvalg af esport på et ambitiøst plan betyder et fravalg af uddannelse. Men det ønsker Astralis at ændre.

Udover at have et Counter-Strike: Global Offensive hold, som hører under Astralis, så er der fire andre esports, hvor Astralis organisationen har hold og spillere.
Udover at have et Counter-Strike: Global Offensive hold, som hører under Astralis, så er der fire andre esports, hvor Astralis organisationen har hold og spillere. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

- Der er et uddannelsesmæssigt hul, som vi ønsker at udfylde. Vi vil gerne støtte op om, at eliteesportsudøvere – på lige vilkår med andre elitesportsudøvere – kan tage en ungdomsuddannelse, siger Rasmus Kjær Kristiansen, udviklings- og erhvervschef hos VUC Storstrøm, og fortsætter:

Astralis føler et medansvar  

Samtidig føler Astralis et medansvar for at gøre vejen fra breddespiller til professionel mere bæredygtig.

- Jeg har igennem de seneste mange år arbejdet med både talenter og professionelle spillere, og fordi esporten kan være tidskrævende, har jeg set, hvordan nogle er faldet fra i deres uddannelser, siger Peter Ardenskjold med tilnavnet CASLE, som er cheftræner for Astralis Counter-Strike, og supplerer:

Læs også
Nynazister lokker unge ind i ekstreme miljøer med humor og gaming
Læs også
Nynazister lokker unge ind i ekstreme miljøer med humor og gaming

- Det frafald kan vi forhåbentlig minimere med VUC Storstrøms nye tiltag, som jeg personligt synes, er et kæmpe skridt frem for den voksende esportsscene i Danmark. Jeg kan sagtens se flere af vores talent-spillere udnytte muligheden, og det er i hvert fald noget, jeg – og vi i Astralis – vil bakke kraftigt op om.

Selvom undervisningen kommer til at foregå online, så gamere fra hele landet kan deltage, vil der i visse fag være obligatoriske workshopdage, hvor eleverne skal møde op på en af VUC Storstrøms afdelinger.

De forskellige afdelinger ligger i henholdsvis Faxe, Maribo, Nakskov, Nykøbing Falster, Næstved og Vordingborg.


Nyhedsoverblik