Flere kommuner i Region Sjælland er EU-skeptiske

Historisk set har kommunerne i Region Sjælland stemt nej ved tidligere EU-afstemninger. Det kan skyldes både erhverv og uddannelsesniveau.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den 1. juni skal danskerne til stemmeurnen og stemme om, hvorvidt vi skal beholde eller afskaffe det nuværende forsvarsforbehold.

Men den boks, det endelige kryds sættes i, kan afhænge af både erhverv, uddannelsesniveau og indkomstniveau. Det skriver TV2.dk.

Læs også
1. juni skal vi stemme - bliv klogere på forsvarsforbeholdet
Læs også
1. juni skal vi stemme - bliv klogere på forsvarsforbeholdet

Historisk set har flere kommuner i Region Sjælland overvejende stemt nej ved tidligere EU-afstemninger. Det fremgår af et datatræk, som analysefirmaet Electica har lavet for TV 2 Nyhederne. Især Lolland Kommune og Odsherred Kommune har overvejende stemt nej tidligere med over 55 procent nej-stemmer.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Kun Ringsted Kommune og Sorø Kommune har et lille flertal. I begge kommuner har 50,5 procent stemt ja ved EU-afstemninger siden 1992.

EU kan føles som en spændetrøje

TV2.dk har talt med professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Derek Beach om tidligere folkeafstemninger for eller imod EU. Han forklarer, at eksempelvis medarbejdere inden for håndværks- eller servicefag kan mærke en direkte effekt af EU’s reguleringer, hvilket kan påvirke deres nej-stemme.

Samtidig forklarer professoren til TV2.dk, at modstand til EU kan hænge sammen med nationalisme, modstand mod indvandring og manglende tillid til magteliten i de store byer.

Læs også
Måling: Hver tredje ung ved ikke, hvad vi skal stemme om 1. juni
Læs også
Måling: Hver tredje ung ved ikke, hvad vi skal stemme om 1. juni

- Hvis man er lavuddannet eller så at sige er lidt tættere på bunden af samfundet, kan EU måske føles som en spændetrøje for større offentlige investeringer i velfærdssamfundet, siger Derek Beach til TV2.dk.

Ifølge mediet kan unge universitetsuddannede derimod være tilbøjelige til at stemme ja, da det kan være en personlig fordel, at man kan søge job i hele EU.

Forsvarsforbeholdet

  • Forsvarsforbeholdet betyder blandt andet, at Danmark ikke deltager i dele af EU's udenrigs- og sikkerhedspolitik, som påvirker forsvarsområdet.


  • Danmark deltager ikke i EU's militære operationer, finansierer dem ikke og stiller ikke med soldater og militært isenkram til EU-ledede indsatser i konfliktområder.


  • Militære missioner er eksempelvis kamp mod pirater ud for Somalias kyst, fredsbevarende operationer i Bosnien-Hercegovina og at beskytte flygtninge fra krisen i Darfur i det vestlige Sudan.


  • Danmark deltager dog i civile missioner, som hidtil har udgjort størstedelen af EU's missioner.


  • Danmark har fire EU-forbehold. Foruden det fælles forsvar er det forbehold for euroen, retssamarbejdet og unionsborgerskab. Det er dog alene forsvarsforbeholdet, der skal stemmes om 1. juni. Afstemningen sker, som en direkte konsekvens af, at Rusland den 24. februar i år invaderede Ukraine.


Kilde: Ritzau



Nyhedsoverblik