Gasovne revet af hylderne - forhandlere kan ikke følge med

De stigende energipriser har fået efterspørgslen på gasovne til at stige gevaldigt. Her i området melder flere byggemarkeder udsolgt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vinteren er lige på trapperne, og selvom termometeret stadig viser plusgrader, er folk bekymret for, hvordan de skal opvarme deres boliger i takt med de stigende energipriser. 

Det har fået efterspørgslen på blandt andet gasvarmeovne til at stige gevaldigt. En hurtig søgning viser, at de fleste byggemarkeder på Sjælland har udsolgt af gasovne i øjeblikket. 

Et af de steder, hvor man ikke kan følge med efterspørgslen, er hos XL-Byg i Kalundborg, der pt melder udsolgt af gasovne:

- Alt, hvad der kan brænde, bliver revet væk i øjeblikket. Vi har ingenting tilbage på vores lager. Salget af gasovne er steget helt vanvittigt den sidste halvanden måneds tid, og vi kan ikke følge med efterspørgslen, siger Stephan Bay Poulsen, som er sælger i XL-byg i Kalundborg.

Revet væk fra butikkerne

Flere af de danske byggemarkeder fortæller, at de ikke kan følge med efterspørgslen. Både XL-Byg, Harald Nyborg og Bauhaus har stort set udsolgt af gasovne på Sjælland. 

I Harald Nyborg i Nykøbing Falster fortæller butikschef, Christian Dueholm, at selvom de lige har fået leveret flere gasovne, kan de ikke følge med efterspørgslen.

- De nye gasovne, som vi har fået leveret, er væk, inden weekenden er omme. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Vi ville sagtens kunne sælge flere, men vi kan bare ikke få dem.

Christian Dueholm forklarer, at gasovnene leveres fra Harald Nyborgs centrallager. De skal levere varer til Harald Nyborgs butikker i hele landet, og der er simpelthen ikke nok i øjeblikket til at mætte den store efterspørgsel.

Læs også
Forsikringsselskab advarer: Tyve har fået smag for træpiller og brænde
Læs også
Forsikringsselskab advarer: Tyve har fået smag for træpiller og brænde

Den samme leveringsusikkerhed oplever de også i XL-Byg:

- Vores leverandør kan ikke levere flere i øjeblikket. Deres lager er også tømt. Vi har lagt flere ordre ind, men der er ikke nogen ordentlig tidshorisont på leverancerne, siger Stephan Bay Poulsen og tilføjer, at gasovnene bliver leveret drypvis, derfor må kunderne holde øje med butikkens hjemmeside, hvor de kan se den aktuelle lagerstatus.

Det manglende udbud har også fået folk til tasterne, og der er flere opslag dagligt på Facebook og Den Blå Avis, hvor privatpersoner efterspørger gasovne til salg.

Lone Jakobsen fra Maribo er en af dem, der nu har købt en gasovn.

Stigende bekymring 

Naturgas har været populært i EU, som har set naturgas som et led i den grønne omstilling. Det har været med til at øge behovet for russisk naturgas, som samtidig har haft en prismæssig fordel. Det forklarer Anders Overvad, der er chefanalytiker i Tænketanken Europa.

- Energipriserne har været på himmelflugt i år, og det skyldes primært krigen i Ukraine, som har sat en begrænsning på Ruslands gaseksport til Europa. EU har troet på ideen, at samhandel skaber fred og velstand, men den tese er blevet udfordret siden krigen, siger han.

quote Det, der især bekymrer vores kunder, er den kommende vinter

Stephan Bay Poulsen, sælger i XL-byg i Kalundborg

De stigende energipriser har vakt bekymring blandt folk. En undersøgelse udført af Videnscentret Bolius i år viser, at 28 procent af danskerne er væsentlig bekymret for de stigende energipriser. Til sammenligning var det antal kun otte procent sidste år.

Den bekymring kan Stephan Bay Poulsen fra XL-Byg også nikke genkendende til.

- Det, der især bekymrer vores kunder, er den kommende vinter. Når det bliver koldt, hvad gør de så? Det spørgsmål optager vores kunder meget, siger han.

Attraktive priser på flaskegas

I øjeblikket søger folk med lys og lygte efter billigere alternativer til de stigende energipriser, og en af løsninger er gasovnen. 

En gasvarmeovn fra et af byggemarkederne kører på gas, som man køber på flaske, og priserne på flaskegas er næsten uændret. Det er en del af forklaringen på den store efterspørgsel.

Hvorvidt det kan svare sig at anskaffe sig en gasovn til at opvarme sin bolig afhænger af, hvilken varmekilde man i forvejen har i sin bolig, forklarer Jørgen Munksgaard Rasmussen, som er boligøkonomisk fagekspert hos Videnscentret Bolius.

For at være i stand til at sammenligne prisen på flaskegas med de andre energipriser, har Jørgen Munksgaard Rasmussen beregnet, hvad flaskegas vil koste per kilowatt-time (kWh).

Fjernvarme er fortsat billigst

Hvis man sammenligner prisen på flaskegas og prisen på fjernvarme er resultatet klart:

- Fjernvarme er altid billigst. Selv med de store prisudsving, ligger gennemsnitsprisen på 51 øre per kWh. Til sammenligning har flaskegas en gennemsnitspris på omkring 1,60 kroner per kWh, siger han. 

Læs også
Pia og Kristina spørger om krisen: Skal vi slukke varmen om natten?
Læs også
Pia og Kristina spørger om krisen: Skal vi slukke varmen om natten?

Hvis man derefter ser på varmepumper - også selv om der er flere forskellige slags - ligger de prismæssigt i et spænd mellem 1,03 kroner til 1,5 kroner. 

Dermed er varmepumper også billigere end at benytte flaskegas til opvarmning. Eksemplet gælder ved en kWh-pris på 5,68 kroner.

Prisfordelen begynder ved opvarmningstyper som gasfyr samt brændeovn og i mindre omgang ved oliefyr. Gasovne kan altså være et billigere alternativ, hvis man ikke længere kan få træpiller, eller man overvejer at opvarme sin bolig med brændeovn.

Det er dog værd at have for øje, at en gasvarmeovn kan være årsag til et dårligt indeklima.


Nyhedsoverblik