Pia og Kristina spørger om krisen: Skal vi slukke varmen om natten?

Pia og Kristina spørger, om det kan betale sig at skrue ned eller slukke helt for varmen. Få svaret her.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efteråret er kommet, og flere af os er begyndt at tænde for varmen i vores hjem. Men med den nuværende energikrise er der også stor interesse for at spare, hvor man kan. 

TV2 ØST har modtaget to spørgsmål i brevkassen Spørg om krisen, som handler om, om man kan spare på varmeregningen ved at skrue ned eller i perioder helt slukke for varmen.

Pia Rasmussen spørger: 

- Kan det betale sig at skrue ned for gulvvarme i badeværelset om natten?

Og Kristina Nielsen spørger:

- Vil det hjælpe at skrue ned for varmen om natten? Vil mit samlede varmeforbrug falde? Hvis ja, hvad skal temperaturen skrues ned til? 

Skru ned og spar

TV2 ØST har spurgt Sparenergi.dk, som er Energistyrelsens hjemmeside om elforbrug, varmeforbrug og energiløsninger i hjemmet og på arbejdspladsen, hvad anbefalingen er i forhold til at skrue ned for temperaturen i hjemmet.

Her lyder svaret, at man generelt godt kan spare ved at skrue ned for komforttemperaturen. Både når man er hjemme, og når man ikke er hjemme. 

Læs også
Per spørger om krisen: Bliver vandet også dyrere?
Læs også
Per spørger om krisen: Bliver vandet også dyrere?

Her er anbefalingen, at man skruer ned på 19-20 grader, når man er hjemme, og 16-17 grader når man ikke er hjemme. 

- Man skal dog være forberedt på, at hjemmet generelt vil føles koldere, og at man skal have mere tøj på end normalt. Man kan dog også forvente større besparelser på varmeregningen, da der ses en reduktion i varmeforbruget på 5 % for hver grad, man skruer ned, lyder det fra Sparenergi.dk. 

Forskelligt fra rum til rum

Ifølge Sparenergi.dk kan det være en fordel at differentiere temperaturen i hjemmet ved at udvælge bestemte rum, hvor man skruer ned for varmen. 

Pia Rasmussens spørgsmål går på, om det kan betale sig at skrue ned på badeværelset, men her foreslår Sparenergi.dk faktisk det modsatte. 

20210202-124044-4-5757x3759ma
Læs også
Karin spørger om krisen:
Skal jeg fylde køleskabet op for at spare på strømmen?
20210202-124044-4-5757x3759ma
Læs også
Karin spørger om krisen:
Skal jeg fylde køleskabet op for at spare på strømmen?

Nemlig at man har det lidt lunere i stuen og på badeværelset, mens man til gengæld skruer ned i køkkenet og i soveværelset. 

- I køkkenet kan man godt skrue ned for temperaturen, da madlavning typisk hæver temperaturen i køkkenet. Soveværelset må også gerne være på den lidt køligere side, da det også vil være mere komfortabelt, når man sover med dyne, foreslår Sparenergi.dk. 

Sluk ikke gulvvarmen

Rådene for at spare på varmen er forskellige efter hvilken form for varmeapparat, der er tale om. 

Sparenergi.dk anbefaler ikke, at man skruer ned for gulvvarmen, mens det forholder sig anderledes for radiatorer. 

- For gulvvarmen anbefaler vi ikke at sænke temperaturen om natten, eller når man ikke er hjemme, da man kan risikere at bruge ekstra energi på at varme boligen op igen. 

- For værelser med radiatorer kan det dog godt betale sig. Her siger tommelfingerreglen, at man bør skrue ned for temperaturen, to timer før man går i seng eller forlader hjemmet, siger Sparenergi.dk. 

Et svar, der vækker glæde hos Pia Rasmussen. 

- Min mand og jeg har diskuteret, om vi skulle slukke for gulvvarmen eller ej, og jeg synes virkelig ikke, det er rart at gå ud på det kolde gulv, siger hun. 

Har du også et spørgsmål i forbindelse med krisen, kan du stille det her


Nyhedsoverblik