Værested er lukningstruet: - Vi frygter, at folk vender tilbage til deres misbrug

Et forslag om at lukke Værestedet Frederiksgade i Haslev er med, når der tages hul på årets budgetforhandlinger i Faxe Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Socialt udsatte borgere kan i Haslev komme forbi Værestedet Frederiksgade og få et afbræk fra hverdagens trummerum. Her kan man tage et spil pool, et spil dart eller bare lave lige det, man har lyst til. Nu er fristedet dog lukningstruet.

Som en del af budgetforslaget for 2023, foreslår kommunens administrative afdeling at nedlægge værestedet, hvilket vil frigive 1,3 millioner kroner. Og så vil man skære 700.000 kroner i budgettet til kommunens mentorordning, der er til for at hjælpe socialt udsatte. Det skyldes, at man har oplevet et fald i antallet af mentorforløb. 

quote Der er lige pludselig mange brugere, som egentlig ikke syntes de havde noget overskud, der faktisk går og laver en masse frivilligt arbejde

Claus Cubbin, formand for Brugerforeningen Fristedet

- Vi kan allerede se nu, hvor det er stillet op som forslag, at folk har fået det markant værre. Dem, der er ensomme, bliver mere ensomme. Og folk, som har lettere depressiv tilstand, får sværere depressiv tilstand. De forbereder sig jo på en mulig lukning af værestedet. Og så kan vi jo frygte, at folk, der er kommet ud af sit misbrug, vender tilbage i misbrug. Så det er jo en ret stor post, der kommer til at blive, hvis man skal behandle alle de her ting, siger Claus Cubbin, der er formand for Brugerforeningen Fristedet, som står for Værestederne Frederiksgade og Værestedet 76F i Faxe Kommune.

Værested hjælper psykisk sårbare

Værestedet Frederiksgade har ifølge Claus Cubbin 40-60 ugentlige brugere og er en stor hjælp for mange udsatte borgere i Faxe Kommune.

- Der er lige pludselig mange brugere, som egentlig ikke syntes, de havde noget overskud, der faktisk går og laver en masse frivilligt arbejde på Værestedet og hjælper de andre brugere. Det synes jeg jo er vigtigt at belyse, at folk, der i dagligdagen ikke er i stand til at lave frivilligt arbejde lige pludselig kommer ind og laver noget frivilligt arbejde, siger Claus Cubbin.

quote Selvfølgelig vil jeg gerne gå ned og lytte til dem og høre hvad, der er vigtigt for dem i forhold til deres væresteder

Dorthe Adelsbech(V), formand for socialudvalget

Udover Værestedet Frederiksgade i Haslev, er der også værestedet Paraplyen i Haslev, som hører under KFUM. Faxe Kommune har også Værestedet 76F, der ligger i Faxe. 

- Vores værested er fra meget gammel tid et værested for nuværende eller tidligere sindslidende, hvorimod Paraplyen er for nuværende eller tidligere misbrugere. Nu er der så åbnet for alle brugergrupper, men det er stadig to forskellige brugergrupper. Der er virkelig behov for begge steder, siger Claus Cubbin.

Som en del af budgetforslaget for 2023, foreslår kommunens administrative afdeling at nedlægge værestedet, Frederiksgade i Haslev.
Som en del af budgetforslaget for 2023, foreslår kommunens administrative afdeling at nedlægge værestedet, Frederiksgade i Haslev. Foto: Privatfoto

Stormøde på tirsdag

Formand for socialudvalget i Faxe kommune, Dorthe Adelsbech, er klar på at høre brugerne af værestedet om, hvad det vil betyde, hvis stedet lukker. Før hun tager stilling til forslaget, vil hun derfor dukke op på tirsdag, hvor Brugerforeningen Fristedet har inviteret til et stormøde på Værestedet Frederiksgade, der vil vedrøre den mulige lukning.

Læs også
Væresteder fejrer jul i utide
Læs også
Væresteder fejrer jul i utide

- Jeg synes, at alle vælgeres stemmer skal høres og jeg synes egentlig også, det er rigtig fint, at man inden for de her grupper har lyst til at råbe politikerne op og sige: ”Hey, vi har noget, som I ikke må fjerne”, så selvfølgelig vil jeg gerne gå ned og lytte til dem og høre, hvad der er vigtigt for dem i forhold til deres væresteder, siger Dorthe Adelsbech.

På stormødet vil brugere af værestedet og politikere samt repræsentanter fra blandt andet Udsatterådet i kommunen, Dansk Handicapforbund og Landsforeningen af Væresteder deltage.

Læs også
Vælgermøde på værested: - Det er vigtigt, der kommer hjælp
Læs også
Vælgermøde på værested: - Det er vigtigt, der kommer hjælp

- Vi vil fodre udsatterådet med de oplysninger om brugerne, som er nødvendige for, at de kan skrive et høringssvar, og så håber vi, at nogle af de her politikere faktisk tør sige, at det her er en dum idé og vil hjælpe aktivt med at få fjernet det her spareforslag, inden det skader alt for meget, siger Claus Cubbin.

Efter stormødet d. 30. august er der borgermøde i byrådssalen den 31. august, hvor kommunens borgere har mulighed for at stille spørgsmål til budgetforslaget for 2023. Torsdag den 1. september indleder byrådet budgetforhandlingerne.

Læs også
Nyt omsorgscenter på vej til regionen - skal hjælpe syge hjemløse
Læs også
Nyt omsorgscenter på vej til regionen - skal hjælpe syge hjemløse

Nyhedsoverblik