Tre enorme solcelleparker på vej til vores område

Tre store solcelleanlæg er på vej til Faxe og Vordingborg Kommuner. Parkerne skal gøre kommunerne selvforsynende med strøm.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Du kan ikke se forskel, når du tænder lyset – men måske vil din strøm indenfor kort tid blive mere grøn i vores område.

En ny aftale om solcelleparker betyder nemlig, at der snart etableres tre store solcelle-parker i vores område. Der er tale om tre enorme anlæg, der tilsammen 341 hektar – knap 500 fodboldbaner.

Det er det danske solcelle-selskab BeGreen, der med base på godset Bregentved nær Haslev står bag planerne, der gennemføres for det tyske investeringsselskab Luxcara. Planerne er allerede godkendt i lokalplanerne. Det oplyser parterne til TV2 ØST.

Stort projekt giver billig el

- Det er et ret stort projekt, for i kraft af størrelsen kan vi lave nogle gode aftaler på indkøb. Det er i kraft af vores store volumen, at vi kan etablere disse parker uden at modtage statstilskud, siger Anders Dolmer til TV2 ØST.

Han er bestyrelsesformand for solcellefirmaet BeGreen, der skal opføre og vedligeholde parkerne, mens Luxcara ejer anlæggene.

BeGreen har de seneste år sat fart på udbygningen af solcelle-parker overalt i landet. Lige nu er 100 mand i gang med at opsætte solceller i Vandel i Jylland – og sådan bliver det også snart i vores område.

- Vi er allerede i gang med at etablere plantebælter og foretage jordbundsundersøgelser. Så snart el-selskabet Cerius er klar til at tage imod strømmen, sætter vi fart på udbygningen fortæller Anders Dolmer.

Det er blandt andet ved denne mark nær Bregentved Gods, at solcelleparkerne skal opsættes.
Det er blandt andet ved denne mark nær Bregentved Gods, at solcelleparkerne skal opsættes. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Dækker kommuners forbrug

Den konkrete aftale handler om to store anlæg ved Haslev og et anlæg ved Vordingborg. De to anlæg ved Haslev skal producere strøm svarende til forbruget i 63.000 husstande, mens anlægget ved Vordingborg skal producere strøm til 38.000 husstande. Det svarer til henholdsvis fire og 1,6 gange forbruget i de to kommuner.

Solcelleparkerne ved Haslev bliver placeret nær byen Høsten og rastepladsen Piberhus ved Sydmotorvejen, mens anlægget ved Vordingborg bliver placeret i barmosen mellem Over- og Neder Vindinge. Den sidstnævnte park ventes at være den første, der går i drift – det ventes allerede at ske i sensommeren 2021.

Borgmester er glad

Det grønne i projektet vækker begejstring hos borgmester Ole Vive (V) i Faxe Kommune.

- Det betyder rigtig meget for vores CO2 regnskab. Vi gjorde allerede en stor indsats her, men når solcelleparken bliver færdig, så bliver vi CO2neutrale i hele kommunen samlet det, siger han.

Han håber, at etableringen kan sætte ekstra fart på etableringerne af grønne arbejdspladser i kommunen.

- Det er dejligt, at BeGreen her fra vores kommune laver noget her, det kan måske betyde, at virksomheden bliver større og vi måske får flere vidensarbejdspladser til kommunen. Det vil vi rigtig gerne have, siger han. 


Faxe-borgmester Ole Vive (V) ser frem til de kommende anlæg i hans kommune.
Faxe-borgmester Ole Vive (V) ser frem til de kommende anlæg i hans kommune. Foto: Frederik Thorup - TV ØST