Ny forening: Solceller hører til i industriområder - ikke i naturen

Både i Næstved og på Falster er der opbakning til nystiftet forening, der vil sikre, at den grønne omstilling ikke kommer til at ødelægge naturen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Foreningen Bevar Danmarks Kulturlandskaber er en ny sammenslutning af borgere, der ikke ønsker, at omstillingen til grøn energi kommer til at gå ud over den danske natur.

En af medlemmerne i den nystiftede forening er Steen Knarberg, der bor i Næstved Kommune, og som gerne vil slå fast, at foreningen ikke er imod grøn omstilling.  

- Det er ikke foreningens mål at stoppe en grøn omstilling eller solceller. Vores hovedbudskab er, at vi mener, man bør tænke sig rigtig godt om, inden man begynder at smadre det danske landskab og natur, siger han.

Foreningsmedlem: Der mangler planlægning

Steen Knarberg, der er reklame- og naturfotograf og bestyrelsesmedlem i Naturfredningsforeningens afdeling i Næstved, håber, at den nystiftede forening mod solcelleparker i den danske natur vil få politikerne i Folketinget og i de lokale byråd til grundigt at overveje, hvordan Danmark skal omstilles til grøn energi.

quote Vi forstår ikke, hvordan man kan lave landbrug om til industri på denne her måde

Steen Knarberg, medlem, Bevar Danmarks Kulturlandskaber

- For os at se mangler der simpelthen noget overordnet planlægning fra regeringens side, siger han.

- For hvis du ønsker en vellykket grøn omstilling i Danmark, så skal den baseres på forskning og viden om, hvordan vi strikker et samfund baseret på grøn energi sammen, så man vægter brugen af sol- og vindenergi, og måske noget energilagring på den mest hensigtsmæssige måde, siger Sten Knarberg.

Han frygter, at man vil få en forkert sammensætning af grøn energi i Danmark, hvis man lader markedskæfterne bestemme og lader en masse landmænd sætte solcelleanlæg op.

Lokale hilser ny landsforening velkommen

På Falster hilser man den nye landsdækkende forening velkommen.

quote El-nettet er slet ikke gearet til at håndtere al den strøm

Tove Niclasen, medlem, Bevar Roen.

Foreningen Bevar Roen kæmper imod planerne om at anlægge vindmøller og solceller ved Vennerslund på Falster.

Og Tove Niclasen fra foreningen, fortæller, at Bevar Roen, ligesom Bevar Danmarks Kulturlandskaber først og fremmest arbejder for at bevare de danske landskaber.

- Vi er ikke imod bestemte typer af energi, men vi mener generelt set, at mange af energianlæggene ødelægger naturen og landskaberne, siger hun.

Tove Niclasen mener, at Danmark bør benytte havvindmøller, som den primære kilde til grøn energi, og hun peger på, at planerne om et energianlæg ved Vennerslund kan give udfordringer for el-nettet på Falster.

- El-nettet er slet ikke gearet til at håndtere al den strøm, siger hun.

Mange ønsker at etablere solcelleanlæg

Foreningen Bevar Danmarks Kulturlandskaber er opstået, fordi solenergi står foran det helt store gennembrud i Danmark.

Stærkt faldende priser på solceller gør det rentabelt at etablere solcelleparker på danske marker på kommercielle vilkår uden statsstøtte. Derfor står landmænd i kø for at sælge eller udleje marker, hvor de kan tjene mere på at dyrke solenergi end på at dyrke afgrøder.

solceller.1.jpg
Læs også
Beboere frygter nyt solcelleanlæg ved Gavnø Gods
solceller.1.jpg
Læs også
Beboere frygter nyt solcelleanlæg ved Gavnø Gods

Steen Knarberg og de andre medlemmer i foreningen frygter, at det vil ende med, at landområder bliver omdannet til industriområder i iveren om at nå bestemte klimamål.

- Vi forstår ikke, hvordan man kan lave landbrug om til industri på denne her måde, vi synes, det ville være langt mere hensigtsmæssigt, hvis man forsøgte at sætte solcellerne op i industriområder langs med motorveje, som der for eksempel er langs Sydmotorvejen og på bygninger, siger han.

Energinet: Vi kan ikke følge med

En anden grund til, at politikerne bør tænke sig om en ekstra gang, inden de godkender planer om at lave landbrugsjord om til solcelleparker er, ifølge Steen Knarberg og Tove Niclasen , at solenergi ikke nødvendigvis er smart at høste på landet.

quote Det kan blive svært at nå at være på forkant med nødvendige netforstærkninger alle steder, der kan skyde solcelleparker op.

Thomas Egebo, administrerende direktør, Energinet.

- Det er mest hensigtsmæssigt, at etablere solceller, hvor der er eksisterende infrastruktur, altså steder, hvor man har en stor transformatorstation i forvejen, siger Steen Knarberg.

Energinet, der arbejder for en grøn omstilling af det danske el-net, har lavet en oversigt over de områder, hvor det kan være problematisk at etablere solcelleparker, fordi el-nettet ikke kan transportere de store mængder solenergi væk fra for eksempel Sydsjælland og Lolland og Falster.

- Lige nu har elnettet i hele den vestlige del af Jylland, på Lolland-Falster samt dele af Sydsjælland udfordringer med at aftage af produktion fra vind og sol. Med udviklingen i solcelleanlæg, der i øjeblikket går meget stærk, forventes det frem mod 2025 at skabe yderligere problemer i store dele nord for og omkring Aarhus, i Vejle/Kolding-området og på hele Sydsjælland, skriver Energinet i en pressemeddelelse.

Derfor har det statslige selskab lavet et kort over Danmark, der viser, hvor det eksisterende el-net vil blive belastet af for eksempel solcelleparker.

- Vi ønsker ikke at blive stopklods – vi ønsker den grønne omstilling mindst lige så meget som alle andre. Men det kan blive svært at nå at være på forkant med nødvendige netforstærkninger alle steder, der kan skyde solcelleparker op. Vi risikerer derfor, at produktionen fra sol- og vindkraft anlæg ikke altid kan udnyttes optimalt, og det vil være et tab for den grønne omstilling, siger Thomas Egebo, der er administrerende direktør i Energinet.

Solceller
Læs også
Stor plan på vej - rekordmange solceller kan brede sig ud over Lolland og Falster
Solceller
Læs også
Stor plan på vej - rekordmange solceller kan brede sig ud over Lolland og Falster

Han peger også på, at hvis Energinet altid skal være på forkant og udbygge el-nettet steder, hvor der er overvejelser om nye solcelleanlæg, risikerer Danmark at bruge mange hundrede millioner kroner eller milliarder på udbygninger, der måske alligevel ikke bliver brug for.

Energinets kort over kapaciteten på det danske el-net kan ses her.


Nyhedsoverblik