Tidligere socialdemokrat bliver konservativ: - Jeg savnede at blive en del af et fællesskab

Før var hun rød. Fremover går hun i grønt. Den tidligere socialdemokrat Randi Onsberg Johansson repræsenterer fremover de konservative i Faxe Byråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Vi passer godt sammen - både menneskeligt og værdimæssigt. Derfor har jeg meldt mig ind i De Konservative.

Sådan siger Randi Onsberg Johansson, efter hun fredag meldte sig ind i Det Konservative Folkeparti, og dermed blev en del af den konservative byrådsgruppe i Faxe Kommune.

Randi Onsberg Johansson blev ellers valgt for Socialdemokratiet til kommunalvalget i 2021 - men brød hurtigt med sit parti, da hun oplevede at den interne ballade i partiet kammede over i grov voksenmobning. Hun valgte derfor at melde sig ud af partiet og sendte samtidig en voldsom bredside mod gruppeledelsen.

Læs også
Byrådsmedlem anklager partikollegaer for mobning og grove øgenavne
Læs også
Byrådsmedlem anklager partikollegaer for mobning og grove øgenavne

Hun har siden været løsgænger - men savnede nogen at samarbejde med i det politiske arbejde.

- Jeg kan se, at det jeg gør, gør en stor forskel. Men jeg har brug for ikke at stå alene. Og jeg havde et godt samarbejde med de konservative byrådsmedlemmer Allan Tirsgaard og Michael Christensen allerede før valget. Deres menneskelige værdier er meget nær mine - og her står det klart, at vi er det rigtige match, siger hun.

Overraskende skifte

Partiet oplyser i en pressemeddelelse, at Randi Onsberg Johansson fortsat skal arbejde med det sociale område, klimaområdet, grøn omstilling samt de muligheder, der ligger for udvikling af den østlige del af Faxe Kommune. 

Præcis hvordan arbejdet i den nye gruppe kommer til at fungere er dog ikke fastlagt endnu, oplyser Randi Onsberg Johansson.

Hendes skifte betyder ikke meget politisk i byrådssalen i Faxe Kommune, hvor der i forvejen er borgerligt flertal og en stærk konstitueringsaftale mellem en række borgerlige partier.

Skiftet er dog overraskende, siger TV2 ØSTs politiske redaktør, Ivan Nielsen.

- Hun stod i Socialdemokratiet for en linje, der lå klart til venstre for partiet. Men det understreger, at det ofte er meget pragmatisk i lokalpolitik. Det afgørende er de personlige relationer, som man opbygger gennem det daglige arbejde. Og hvis man tror på, at man kan arbejde godt sammen og vil det samme med kommunen, så giver det jo rigtig god mening, siger han.

Læs også
Flertal vil have tidligere spidskandidat smidt ud af gruppen
Læs også
Flertal vil have tidligere spidskandidat smidt ud af gruppen

Randi Onsberg Johansson mener dog ikke, at hun har stået for en specielt venstreorienteret linje.

- Jeg er godt nok socialistisk opdraget. Men det viser sig jo, at jeg står meget nær de konservative værdier på mange punkter. Jeg og Allan har længe talt om det. Vi sidder i udvalg sammen, og har oplevet hinanden på nært hold. Og ideen om et samarbejde har været i luften længe, siger hun.

Hun understreger, at de menneskelige relationer er vigtige.

- Jeg synes jo, at man skal tale om tingene - og jeg er ikke en, som har ultimative krav til alt muligt. Og det oplever jeg, at der er plads til hos De Konservative, siger hun.

Har ikke taget stilling til genopstilling

Selvom Randi Onsberg Johansson nu har fået et nyt parti, så har hun ikke taget stilling til, om hun også vil vælges for partiet til næste valg.

- Jeg overvejer stadig, om jeg skal genopstille. Det er ikke noget, som jeg har taget stilling til endnu, siger hun.

Ifølge TV2 ØSTs politiske redaktør Ivan Nielsen, så en del af historien om Randi Onsberg Johansson også en historie om de problemer, som forfølger Socialdemokratiet i Faxe. 

Her er der foruden den centrale partiforening i kommunen tre lokale partiforeninger i henholdsvis Faxe, Rønnede og Haslev, og partiet har svært ved at finde en linje, som alle kan enes om.

Partiet var voldsomt i vælten frem mod sidste valg, hvor partiet kort før valget skiftede spidskandidaten Christina Birkemose ud, og senere valgte at indlede en eksklusionssag mod hende, før hun til sidst selv valgte selv at forlade partiet.

- Partiet står meget splittet, og har mistet flere folkevalgte siden valget - senest, da Christina Birkemose brød ud og stiftede en ny lokalliste. Det er lidt en rodebutik - og de har svært ved at arbejde sammen om arbejdet, siger han.


Nyhedsoverblik