Byrådsmedlem anklager partikollegaer for mobning og grove øgenavne

Den interne ballade er igen eksploderet i den socialdemokratiske gruppe i byrådet i Faxe. Byrådsmedlem forlader partiet og bliver løsgænger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter blot seks måneder i Faxe byråd har Randi Onsberg Johansson (S) fået nok. Hun forlader den socialdemokratiske gruppe og bliver løsgænger. Hun anklager gruppeledelsen med Camilla Meyer i spidsen for at stå bag grov voksenmobning.

- Det har været en meget, meget svær beslutning. Men jeg kan ikke længere leve med den behandling, som jeg og andre får i den socialdemokratiske gruppe, siger Randi Onsberg Johansson til TV2 ØST.

I et langt opslag på Facebook beskriver hun et betændt miljø i den socialdemokratiske gruppe, hvor hun er blevet mobbet og har fået nedværdigende øgenavne.

Læs også
Hun er blandt Danmarks yngste byrådsmedlemmer - nu stopper hun og sender bredside mod spidskandidat
Læs også
Hun er blandt Danmarks yngste byrådsmedlemmer - nu stopper hun og sender bredside mod spidskandidat

- Jeg kan ikke stå inde for den behandling, jeg og andre får i og af den socialdemokratiske gruppeledelse og flertallet i gruppen, skriver Randi Onsberg Johansson i opslaget.

- Øgenavne om at være unormal, en afviger, et socialt tilfælde, en umoden krudttønde – og en der burde udvikle lidt teflonbelægning fordi "sådan-er-det-i-politik" , står der i Facebookopslaget.

Pilen peger på gruppeformand

TV2 ØST talte med Randi Onsberg Johansson få timer efter, hun havde lagt den åbenhjertige tekst ud på sociale medier.

- Jeg har egentlig ikke lyst til at nævne navne. Men når jeg i opslaget kritiserer gruppeledelsen for det dårlige arbejdsmiljø, så er det klart, at pilen peger på gruppeformand Camilla Meyer (S). Ingen tvivl om det, siger Randi Onsberg Johansson.

I Facebookopslaget beskriver hun arbejdsklimaet i den socialdemokratiske gruppe.

Læs også
Christina Birkemose færdig som spidskandidat: - Uværdigt og kaotisk forløb
Læs også
Christina Birkemose færdig som spidskandidat: - Uværdigt og kaotisk forløb

- Mine egne forslag er blevet skrinlagt eller nedstemt af flertallet i en socialdemokratisk gruppe, der er karakteriseret ved ondskabsfuldheder, nedgørende bemærkninger, faktuel eksklusion fra fællesskabet og forgæves, men konstante forsøg på at manipulere mig til at tro, at jeg ikke er dygtig eller værdig nok til at sidde i byrådet. Ligeledes er alle forsøg på det brede samarbejde med de øvrige byrådspartier og medlemmer blevet mødt med mistro til alle andres hensigter, skriver hun.

Afviser kritikken

Gruppeformand Camilla Meyer (S) afviser kritikken. Men det er ikke mange kommentarer, hun har.

- Jeg deler ikke de oplevelser, som Randi Onsberg Johansson beskriver. Jeg kan ikke genkende dem. Men jeg ønsker ikke at gå ned i detaljer. Jeg er ærgerlig over hendes beslutning, men jeg respekterer den, siger Camilla Meyer (S).

Randi Onsberg Johansson sendte onsdag en mail til sine partikammerater, hvor hun meddelte dem sin beslutning. Også den socialdemokratiske veteran Finn Hansen fik beskeden. Han beskriver hende som en ”allerhelvedes” dygtig kollega.

- Der er ingen tvivl om, at vi har et stort problem med tonen i gruppen. Jeg har ikke hørt de øgenavne, som Randi Onsberg Johansson beskriver i sit opslag. Det er en ulyksalig situation, og gruppeformanden er måske lovlig kontant over for de nye medlemmer i gruppen. Vi andre gamle og erfarne er mere hårdhudede, vurderer Finn Hansen (S).

Internt slagsmål er sket før

Også i sidste byrådsperiode var der et hidsigt internt slagsmål i den socialdemokratiske gruppe.

Partiets spidskandidat Christina Birkemose blev væltet efter en mistillidsafstemning. Det skete efter, det daværende byrådsmedlem Laura Vestina Andréa fik sagen og debatten til at eksplodere, da hun i et uhyre kritisk opslag på Facebook tog kraftigt afstand fra sit eget partis spidskandidat. Hun anklagede blandt andet Christina Birkemose for partiskadelig virksomhed.

Læs også
Efter hårdt opgør: Ny socialdemokratisk spidskandidat valgt i Faxe
Læs også
Efter hårdt opgør: Ny socialdemokratisk spidskandidat valgt i Faxe

Til gengæld rettede Christina Birkemoses mand og andre en skarp kritik mod blandt andre Camilla Meyer, som blev beskyldt for at have gjort jobbet som spidskandidat for Christina Birkemose umuligt. Også dengang lød anklagerne på en hård tone i byrådsgruppen om voksenmobning.

Christina Birkemose blev ellers valgt som partiets spidskandidat, da hun i 2019 klart slog netop Camilla Meyer i en kampafstemning. Men hun blev vraget efter halvandet år. Og i april 2021 lykkedes det så Camilla Meyer i andet forsøg at blive sit partis spidskandidat til kommunalvalget i november sidste år.