Flertal vil have tidligere spidskandidat smidt ud af gruppen

Der er gået Robinson Ekspedition i den socialdemokratiske gruppe i byrådet i Faxe. Et flertal forsøger at stemme partiets tidligere spidskandidat, Christina Birkemose, ud af gruppen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den interne uro i den socialdemokratiske gruppe i Faxe Byråd får igen voldsomme konsekvenser. 

Et flertal på fem medlemmer med gruppeformand Camilla Meyer i spidsen har på et møde stemt for at smide Christina Birkemose ud af byrådsgruppen. To stemte imod: Finn Hansen og Christina Birkemose selv. Det oplyser flere kilder til TV2 ØST. 

Nu skal partiorganisationen ind i striden.

Ifølge TV2 ØSTs oplysninger, mener flertallet i gruppen, at Christina Birkemose, har optrådt illoyalt. Senest i forbindelse med besættelsen af formandsposten for et nyt 17.4 udvalg om grøn omstilling ved byrådsmødet den 1. september. Et udvalg, som Camilla Meyer ønskede at blive formand for. 

quote Jeg kan på din forespørgsel bekræfte, at et flertal i den socialdemokratiske gruppe i Faxe byråd på baggrund af et længere forløb har besluttet, at man ønsker Christina Birkemose udelukket fra gruppen

Camilla Meyer (S), Faxe Kommune

Men hun kunne ikke skaffe sig et tilstrækkeligt flertal i byrådssalen. Borgmester Ole Vive fra Venstre var parat til at rykke Camilla Meyer til undsætning med alle Venstres mandater. Men Christina Birkemose satte spørgsmålstegn ved lovligheden i borgmesterens manøvre. Det betød i sidste ende, at sagen blev udskudt. Camilla Meyer blev ikke formand, og posten er endnu ikke besat.

Læs også
Efter hårdt opgør: Ny socialdemokratisk spidskandidat valgt i Faxe
Læs også
Efter hårdt opgør: Ny socialdemokratisk spidskandidat valgt i Faxe

Gruppeformand Camilla Meyer har ikke meget at sige til situationen. I en kortfattet besked skriver hun til TV2 ØST:

- Jeg kan på din forespørgsel bekræfte, at et flertal i den socialdemokratiske gruppe i Faxe byråd på baggrund af et længere forløb har besluttet, at man ønsker Christina Birkemose udelukket fra gruppen. Socialdemokratiets partikontor går nu - helt efter partiets regler - formelt ind i sagen og det videre forløb. I den periode, hvor partikontoret hjælper med at finde en løsning, fortsætter arbejdet i byrådsgruppen uændret. Vi har ikke yderligere kommentarer, skriver Camilla Meyer.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Christina Birkemose.

Bølgerne er flere gange gået højt

Flere kilder oplyser til TV2 ØST, at mæglerne fra Socialdemokratiets hovedkontor nu skal forsøge at forlige parterne. Hvis det ikke lykkedes, skal der formentlig indkaldes til en ekstraordinær generalforsamling for at ekskludere Christina Birkemose.

Bølgerne er gået højt i den Socialdemokratiske gruppe de seneste år. I juni forlod Randi Onsberg Johansson den socialdemokratiske byrådsgruppe og blev løsgænger. Blot seks måneder efter kommunalvalget havde hun fået nok. Det nyvalgte byrådsmedlem anklagede gruppeledelsen med Camilla Meyer i front for at stå bag voksenmobning. Camilla Meyer havde heller ikke dengang mange kommentarer til den sag, men hun afviste kritikken.

Læs også
Byrådsmedlem anklager partikollegaer for mobning og grove øgenavne
Læs også
Byrådsmedlem anklager partikollegaer for mobning og grove øgenavne

Optakten til kommunalvalget i 2021 blev også tumultarisk for Socialdemokratiet i Faxe Kommune.

Partiets spidskandidat Christina Birkemose blev i marts 2021 væltet efter en mistillidsafstemning. Det skete efter, det daværende byrådsmedlem Laura Vestina Andréa fik sagen og debatten til at eksplodere. Det unge byrådsmedlem offentliggjorde et yderst kritisk opslag på Facebook, hvor hun tog kraftigt afstand fra sit partis daværende spidskandidat. Hun anklagede blandt andet Christina Birkemose for partiskadelig virksomhed.

VIDEO: Se eller gense indslaget fra sidste år, hvor Laura Vestina Andréa tog kraftigt afstand til partiets daværende spidskandidat.

Til gengæld rettede Christina Birkemoses mand og andre en skarp kritik mod blandt andre Camilla Meyer, som blev beskyldt for at have umuliggjort jobbet som spidskandidat for Christina Birkemose. Også dengang lød anklagerne på en hård og mobbende tone i byrådsgruppen.

Christina Birkemose blev ellers valgt som partiets spidskandidat, da hun i 2019 klart slog netop Camilla Meyer i en kampafstemning. Men hun blev altså vraget efter halvandet år. I april 2021 lykkedes det Camilla Meyer i andet forsøg at blive sit partis spidskandidat til kommunalvalget i november sidste år. Hun slog Anders Franssen klart i en afstemning blandt medlemmerne.


Nyhedsoverblik