Finder alternative veje - rejsebureau rider coronastormen af med isbil og kaffecykel

Rejser til lunere himmelstrøg i Asien har lange udsigter. Indehaver af Faxe-rejsebureauet Top Tours går nye veje for at holde på kunderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Faxe Ladeplads har Top Tours gennem 19 år solgt rejser til Thailand og andre eksotiske steder i det østlige Asien.

Sådan skulle det også have været i år, men corona har vendt op og ned på det hele, og indehaver Martin Bisp har således ikke solgt en eneste rejse i de seneste otte måneder – og ifølge ham bliver der næppe langet billetter over disken inden for de næste otte måneder.

quote Jeg har vel annulleret rejser for samlet 60 millioner kroner.

Martin Bisp, indehaver, Top Tours

- Alle vores rejsemål har været lukket siden marts, og det, jeg har i Europa - som er krydstogter og Formel1 med 150.000 tilskuere - det står næppe forrest i køen, når Europa igen begynder at åbne, fortæller indehaveren til TV2 ØST.

Med en lukket verden er det selvsagt ikke nemt at sælge rejser, men rejsebureauet står dog ikke over for at lukke af den grund, poienterer Martin Bisp.

- Det gode ved, at det er gået godt i 19 år, er, at jeg har råd til at blive hængende, og det har jeg besluttet mig for at gøre, siger han, selvom ikke alt er gået som planlagt.

Hjælpen udeblev

En række hjælpepakker blev ifølge Martin Bisp lavet om, så det alligevel blev nødvendigt at afskedige medarbejdere, selvom de i første omgang var blevet stillet noget andet i udsigt.

Top Tours
Læs også
Salget af rejser er gået i stå - men her beholder alle medarbejdere jobbet
Top Tours
Læs også
Salget af rejser er gået i stå - men her beholder alle medarbejdere jobbet

Hjælpepakkerne skulle have været brugt til at dække de udeståender, som rejsebureauet har hos en række leverandører.

- Lige nu har jeg små fire millioner kroner ude at svømme hos leverandører, som ikke har penge i kassen til at betale tilbage. Nogle er i betalingsstandsning, og nogle svarer slet ikke tilbage, siger Martin Bisp.

- Det var de penge, som vi havde fået lovning på at kunne låne af staten.

Han er som rejsebureau forpligtiget til at betale kunderne deres fulde beløb tilbage, uanset om leverandøren kan betale pengene tilbage, når en rejse bliver aflyst.

- Jeg har vel annulleret rejser for samlet 60 millioner kroner, vurderer rejsebureauejeren.

Solgte 16.000 kugler is

Derfor har Martin Bisp brugt det seneste halve år på at komme op med nye idéer.

- Det er op til mig at skabe min egen fremtid igen – det skulle jeg også for 18 år siden, da vi startede, siger han og tilføjer:

- Der er ikke nogen, der skal fikse det for mig.

Derfor anskaffede Martin Bisp i sommer en vintage isbil ud fra et menta om at "make a living" og holde fast i kontakten til kunderne.

- Vi solgte 16.000 kugler is på havnen i Faxe Ladeplads. Nu roder vi med et tilsvarende projekt med kaffecykler, forklarer han videre.

På Faxe Ladeplads havn har Top Tours sommeren igennem solgt is og snakket med kunderne, som indehaver Martin Bips håber vender tilbage, så snart verden igen åbner.
På Faxe Ladeplads havn har Top Tours sommeren igennem solgt is og snakket med kunderne, som indehaver Martin Bips håber vender tilbage, så snart verden igen åbner. Foto: Privat

- Når ikke I kan komme til Thailand, Indonesien eller Columbia, så kommer vi til jer med nogle produkter fra de her lande og tager en snak om, hvordan det står til. Vi må finde en vej til at dække de omkostninger, der er til at drive butikken lige nu, samtidig med at vi fastholder vores brand, historie og møder vores kunder.

corona-paavirker-rejse.jpg
Læs også
Coronavirus påvirker rejsebureauer: - Det har været lidt mere stille i dag
corona-paavirker-rejse.jpg
Læs også
Coronavirus påvirker rejsebureauer: - Det har været lidt mere stille i dag

For selvom Top Tours er et rejsebureau, så kaster man sig ikke bare lige over nye rejsemål og skifter Thailand og Maldiverne ud med Tromsø og Møn.

quote Det setup, vi har nu, kan vi drive videre i to-tre år uden at tjene nogen penge.

Martin Bisp, indehaver, Top Tours

- Jeg har brugt 19 år på at skabe en identitet omkring Top Tours – det billede er jeg ikke meget for at mudre. Skal vi sælge Norge og Spanien, bare fordi man kan – det er ikke sikkert – men så kan det være, vi laver et andet rejsebureau eller samarbejder med nogen, som har erfaring med det, siger direktøren.

- Det setup, vi har nu, kan vi drive videre i to-tre år uden at tjene nogen penge.

Flere projekter er desuden på vej.

- Kan vi ikke sælge rejser, så må vi gøre noget andet for at fastholde historien om Top Tours. Og så en dag sidder vi og kigger tilbage og siger: ”Kan I huske dengang vi solgte kaffe og 16.000 kugler is”.

To af tre er blevet fyret

Men trods penge på kistebunden blev det uden salg af rejser for dyrt at holde fire kontorer åbne og fastholde 20 ansatte. De blev ellers i april forskånet for en fyreseddel, men siden har Top Tours måtte tage afsked med 13 ansatte.

- Det har været sindssygt svært for mig. Men det har været lidt lettere ved, at hele rejsebranchen har måttet opsige tre fjerdedele af deres ansatte. Der har været forståelse for det blandt medarbejderne, siger han og tilføjer:

- Det gode ved det er, at det er kompetente folk – halvdelen har fået job igen.

Samtidig håber Martin Bisp, at flere tidligere ansatte i ikke alt for fjern en fremtid igen kan få job i Top Tours.

- Vi har en stærk relation, og det kan være, du møder dem om en måned med kaffe og pandekager på en cykel et sted i Danmark. De sidder og venter på, tingene kommer tilbage. Mange af dem har ikke lavet andet end rejsebranchen i hele deres liv.

Top Tours Holding havde ved afslutningen af seneste regnskabsår en egenkapital på lige knap syv millioner kroner – samme år lød års resultatet på en million kroner – det laveste siden finanskrisen, hvor selskabet i alle årene lige siden har haft overskud.

Martin Bisp har hidtil drevet og ejet Top Tours i partnerskab med sin mangeårige kompagnon Bjarne Lundahl, men sidstnævnte solgte sin andel i virksomheden til Martin Bisp  i oktober måned i år som følge af nedgangen i branchen og lukningen af kontoret i Helsingør.


Nyhedsoverblik