Politiker fremsatte falske beskyldninger og ville sløre sine spor i betændt børnesag

Et byrådsmedlem i Faxe Kommune har i flere år blandet sig i en betændt børnesag, hvor hun har fremsat forkerte beskyldninger og forsøgt at skjule sin involvering i sagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I en betændt børnesag fra Faxe Kommune har moren til en 11-årig pige vundet samtlige sager i Østre Landsret, Byretten i Roskilde, Familieretshuset og senest Familieretten.

TV2 ØST kan nu fortælle, at et byrådsmedlem gennem flere år har involveret sig direkte i sagen på en måde, der ifølge en ekspert kan være problematisk.

quote Det virker, som om hun bare skriver noget, hun har hørt, i stedet for at undersøge tingene

Jeanne Hougaard Pedersen, mor til den 11-årige pige

Det drejer sig om Christina Birkemose fra HaslevFaxe-Listen, der blandt andet har sendt indberetninger rettet mod pigens mor og haft tæt kontakt til direktør, Marianne Hoff Andersen, i Faxe Kommune, i sagen om den 11-årige pige.

Læs også
11-årig pige boede hos dømt far i to måneder: - Jeg er fuldstændig ødelagt
Læs også
11-årig pige boede hos dømt far i to måneder: - Jeg er fuldstændig ødelagt

Oplysninger, der ærgrer pigens mor, Jeanne Hougaard Pedersen.

- Det er grotesk, at en politiker i så mange år bruger tid på en sag, som er afgjort i alle instanser, fortæller hun til TV2 ØST.

Jeanne Hougaard Pedersen, der er mor til en 11-årig pige, fortæller her, hvordan hun har det med, at et byrådsmedlem har involveret sig i sagen.

Den 11-årig pige fra Faxe blev tidligere i maj måned fjernet af politiet, efter hun i mere end to måneder havde opholdt sig hos sin far.

Pigen stak af fra et midlertidigt opholdssted den 6. marts og tog hjem til sin far, der er fradømt både forældremyndigheden, samvær og retten til oplysninger om sagen.

TV2 ØST har tidligere fortalt, at moren til den 11-årige pige i mere end to måneder prøvede at få kommunen til at hjælpe. 

Indblandet i børnesag i tre år

Byrådsmedlemmet, Christina Birkemose fra HaslevFaxe-Listen, har flere gange - både mundtligt og skriftligt i løbet af marts og april i år - prøvet at få en række oplysninger fra direktør Marianne Hoff Andersen om sagen. 

Læs også
Direktør i kommune blev advaret om muligt lovbrud i børnesag
Læs også
Direktør i kommune blev advaret om muligt lovbrud i børnesag

Derudover har byrådsmedlemmet lavet en underretning på Jeanne Hougaard Pedersen og datteren mindst to gange. Første underretning skete i 2020, hvor pigen var 8 år gammel. Dengang var Christina Birkemose 2. viceborgmester. Anden underretning kom i år, hvor Christina Birkemose er i byrådet og har startet lokallisten HaslevFaxe-Listen.

quote Det er meget problematisk, at politikeren forsøger at presse direktøren

Roger Buch, kommunalforsker

Ifølge kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, så er det egentligt fint, at en politiker reagerer, hvis man føler, der er en sag, der skal ses nærmere på.

- Byrådspolitikere har faktisk pligt til at reagere, hvis de mener, at der er et barn i problemer, eller hvis sagsforvaltningen halter.

Men akterne viser, at Christina Birkemose har haft en endog meget aktiv rolle i sagen om den 11-årige pige, der ifølge eksperten kan være problematisk.

- Det er meget problematisk, at politikeren forsøger at presse direktøren til at anonymisere hendes underretning, siger kommunalforsker, Roger Buch.
- Det er meget problematisk, at politikeren forsøger at presse direktøren til at anonymisere hendes underretning, siger kommunalforsker, Roger Buch. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

En kioskejer fra Amager?

I forbindelse med samværssagen for den i dag 11-årige pige blev der lavet en rapport af en familieterapeut. En rapport, som kostede faderen samværet med sin datter og retten til at få oplysninger om hende fra myndighederne.

Men i en mailkorrespondance mellem direktør i Faxe Kommune, Marianne Hoff Andersen, og Christina Birkemose skriver byrådsmedlemmet blandt andet, at det ifølge Birkemoses oplysninger kan være en kioskejer fra Amager - og slet ikke en familieterapeut - der har skrevet rapporten.

En rapport fra en såkaldt familieterapeut, som jeg ikke har kunnet genfinde som familieterapeut, men som efter mine oplysninger er kioskejer på Amager, skriver Christina Birkemose i en mail til Marianne Hoff Andersen.

quote Det er jo helt absurd, at en kommune skulle have bestilt en kioskejer til at lave et stykke familieterapeut-arbejde

Jeanne Hougaard Pedersen

Det var ellers en påstand, som politiet ifølge akterne i sagen allerede havde afvist to gange - senest den 6. juli 2022.

Den (rapporten, red.) har vist sig at være udfærdiget af en ekstern samarbejdspartner, kaldet Socialpiloterne. I dette tilfælde var det (konsulentens navn), som udarbejdede rapporten, fremgår det af Anmeldelsesrapporten fra Politiet.

Det tog heller ikke TV2 ØST lang tid at finde den pågældende terapeut. Vi talte med hendes daværende chef, som påpegede, at terapeuten var meget dygtig og blev brugt i mange kommunale sager.

TV2 ØST har valgt at anonymisere terapeuten.


Politiker ville skjule sine spor

På grund af påstanden om, at en kioskejer står bag rapporten om barnet, bevæger Christina Birkemose sig, ifølge kommunalforskeren, ind i en lovmæssig gråzone.

- Som kommunalpolitiker er man rent faktisk underlagt forvaltningsloven. Det betyder, at når man arbejder som politiker i forhold til forvaltningen, så er man omfattet sandhedspligten. Man er også underlagt et krav om, at man skal undersøge tingene ordentligt, siger Roger Buch.

Christina Birkemose beder også direktøren om at anonymisere hendes underretning - men her afviser Marianne Hoff Andersen.

Mht. til din mail til mig den 31.3.(…)., så kan vi ikke her efterkomme dit ønske om at den påtænkte underretning ikke må videregives til moderen, som er forældremyndighedshaver, skriver Marianne Hoff Andersen i en mail til Christina Birkemose den 5. april 2023.

Den adfærd møder kritik fra kommunalforsker Roger Buch.

- Det er en vigtig rettighed, vi har som borgere, at vi har mulighed for at se, hvad det er, der foregår. Derfor synes jeg, at det er meget problematisk, at politikeren gerne vil fremstå 'usynlig' i forhold til borgeren og borgerens sag, understreger Roger Buch.

Ingen kommentar

På trods af at moderen har forældremyndigheden og også har vundet samtlige sager omkring forældremyndigheden i Østre Landsret, Byretten i Roskilde, Familieretshuset og senest Familieretten, er Christina Birkemose gennem årene fortsat med at involvere sig i sagen.

Det bekymrer flere af hendes kolleger i byrådet, som vi har talt med. De ønsker ikke at stå frem før forholdet mellem byrådsmedlemmet og direktøren er undersøgt til bunds.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Christina Birkemose - men hun ønsker ikke at stille op til interview.

Borgmester Ole Vive (V) vil ikke stille op til interview - men skriver, at han ikke mener, der er foregået noget lovstridigt.
Borgmester Ole Vive (V) vil ikke stille op til interview - men skriver, at han ikke mener, der er foregået noget lovstridigt. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Vi har også kontaktet borgmester, Ole Vive (V), for at få en kommentar. Efter at have sovet på det, ønskede han heller ikke at stille op til interview.

Men han skriver blandt andet således i en mail:

- Alle politikere er gået ind i arbejdet med lokalpolitik, fordi de er engagerede og har interesser i alt fra enkeltsager til store principielle sager.

Til spørgsmålet om hvorvidt han synes, om Christina Birkemose er gået ud over rammerne for, hvad et byrådsmedlem må, svarer han:

- Vi må ikke gøre noget lovstridigt. Og det har jeg heller ikke kendskab til, at vi har gjort.

- Det er absurd og grotesk, det kommunen laver, siger Jeanne Hougaard Pedersen.
- Det er absurd og grotesk, det kommunen laver, siger Jeanne Hougaard Pedersen. Foto: Line Strand

Det er grotesk

Jeanne Hougaard Pedersen er ret chokeret over, at Christina Birkemose i flere år har blandet sig i en sag, som alle retlige instanser har afgjort.

- Det er over-involvering, som jeg slet ikke forstår. Det virker, som om hun bare skriver noget, hun har hørt i stedet for at undersøge tingene, som hun har pligt til at gøre. Det er jo helt absurd, at en kommune skulle have bestilt en kioskejer til at lave et stykke familieterapeut-arbejde, siger Jeanne Hougaard Pedersen.

Hun føler sig utryg ved den måde, som Faxe Kommune agerer på.

- Jeg føler mig utryg over, at personer helt oppe i direktionen og på politisk niveau involverer sig i sagen. Jeg har en oplevelse af, at blive enormt dårligt behandlet - og at man i kommunen tilsidesætter de afgørelser, som er lavet i sagen de sidste mange år, siger Jeanne Hougaard Pedersen.  

Video: Se hele indslaget fra den 12. maj om Jeanne Hougaard Pedersen, der er mor til en 11-årig pige, som i to måneder prøvede få sin datter væk fra dømt far.


Nyhedsoverblik